Světový den mléka
Světový den
Světový den mléka slavíme každoročně 1. června. Tento den byl ustanoven s cílem oslavit mléčný sektor a upozornit na skutečnost, že mlékárenství poskytuje obživu pro jednu miliardu lidí.
Mléko zaujímá mezi potravinami výjimečné postavení. Mýty o jeho údajné škodlivosti byly vyvráceny a mléčné výrobky by na jídelníčku neměly rozhodně chybět. Není nutné konzumovat čistě mléko samotné, pro tělo tolik důležitý vápník obsahují i další mlékárenské výrobky. Původně připadal už od roku 1957 tento den na čtvrté květnové úterý, v 21. století však došlo k jeho přesunutí na 1. června, tedy na den, kdy se slaví Mezinárodní den dětí. Právě pro vývoj a zdraví dětí je konzumace mléka a výrobků z něj hodně důležitá.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace a je to první potrava, kterou dostává (až na výjimky, kdy to není možné), jak člověk, tak zvířata. Z mleziva získávají protilátky na posílení imunity, i vitamíny. Ve výživě člověka pak hraje nezastupitelnou roli, když se pije jako nápoj nebo je součástí pokrmů, např. kaší. Mléka mají různou tučnost a lze je koupit i bez laktózy.
Oblíbené mléčné koktejly
Mléko nelze v plném rozsahu ničím nahradit. Kdo samotné mléko zrovna nemusí, může si připravit mléčný koktejl dle své chuti. Děti se po nich mohou obvykle utlouct, pro dospělé jde rychlou, snadnou, a hlavně zdravou snídani. Mléčné koktejly se dají připravit snad z každého druhu ovoce, ty jahodové patří k nejoblíbenějším. Koktejl sice můžete připravit z obyčejného mléka, případně i z nízkotučného.