Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Světový den mouky


Světový den mouky
Zdroj: Pixabay

Světový den

Světový den mouky slavíme každoročně 20. března, v tento den si připomínáme důležitost této suroviny v naší každodenní stravě a její vliv na naše zdraví. S produkty z mouky se setkáváme po celém světě, znamenají obživu pro miliardy lidí.

Mouka, které se také přezdívá „Bílé zlato“, má mezi surovinami zcela základní postavení. Slouží k přípravě nepřeberného množství chutných potravin – od těstovin, přes koláče, pečivo a chléb, až po sušenky. 

Mouka je nenahraditelná

Lidí ke své obživě využívají rozmělněnou vnitřní část obilného zrna po tisíce let. Naši předci mleli zrno už v pravěku, nejprve sbírali divoce rostoucí obilí, které postupně začal pěstovat a šlechtit. Dnes máme mnoho odrůd.

V kuchyni využíváme nejen mouku pšeničnou, ale i z jiných obilovin či dokonce luštěnin. Zatímco v zahraničí mají většinou hladkou mouku, naše kuchyně je moučnými jídly proslulá, a tak u nás seženete čtyři hrubosti mouky. Víte, na co kterou správně použít? 

Globální význam mouky v každodenním životě byl prostřednictvím Světového dne mouky poprvé připomenut v roce 2019.
 

Kdo by neměl promeškat Světový den mouky?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie