Světový den povědomí o plýtvání jídlem
Světový den
Světový den povědomí o plýtvání jídlem připadá na 29. září. Poprvé jej vyhlásilo valné shromáždění OSN na rok 2020 s cílem upozornit na celosvětové dopady plýtvání jídlem a pokusit se o jejich zmírnění. Jak velký je to problém a proč by se měl zapojit každý z nás?
Objem potravin, který přijde vniveč je obrovský. Podle studie s názvem Celosvětový úbytek potravin a plýtvání potravinami od Organizace pro zemědělství a výživu se nespotřebujeme až jedna třetina vyprodukovaných potravin. Což s sebou nese na jedné straně obrovské ekonomické ztráty, ale i negativní dopady na životní prostředí. Až 10 % celosvětových emisí skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry pochází z vyhozených potravin. V zemích EU se podílejí na plýtváním jídlem domácnosti z více než 50 %. Nejvíceplýtvají mladí lidé, nejméně pak senioři.
Mohlo by vás zajímat
Jak neplýtvat jídlem
Jde také o enormní ztráty vody, která je potřeba k produkci potravin i plýtvání ornou půdou – potraviny, které se nakonec vyhodí, se pěstují na více než čtvrtině orné půdy.
Do oslav tohoto světového dne se zapojují celebrity z celého světa. V roce 2021 vystoupil s poselstvím také papež František. Světový den bez plýtvání jídlem silně rezonuje také na sociálních sítích. Díky nim a různým aktivitám se jídlo, které by skončilo v koši, dostane k potřebným.
Velkým trendem současnosti je tzv. Zero waste. Bezodpadové hospodaření a s ním spojené vaření měly v krvi celé generace našich předků. V sekci Tipy a triky poradíme, jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně.