Světový den salámu
Světový den
Den salámů připadá každoročně na 7. září. Věděli jste, že slovo salám má původ v italském „salame“, což je označení pro solené maso či solenou uzeninu? A právě Itálie je kolébkou tohoto druhu uzenin.
Salámy sice pocházejí z Itálie, v České republice se však těší obrovské oblibě. Vysočina, lovecký salám, herkules či gothaj - to jsou chuťovky, které si Češi rádi dopřávají pravidelně k večeři nebo z nich připravuje svačiny.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší druhy salámů
Jde o masný výrobek, který se vyrábí z nadrobno nasekaného masa a tuku. K tomuto základu je možné přidávat další přísady – většinou koření. Jednotlivé druhy salámů se od sebe odlišují tím, zda jsou tepelně opracované, nebo ne. Některé druhy udíme, jiné se vaří. Od způsobu zpracování se odvíjí trvanlivost. Kromě našich a italských salámů jsou vyhlášené ještě salámy z Francie, Španělska či Maďarska.
Vychutnat salám se dá různými způsoby. Nezůstávejme jen u chleba se salámem, je výborný k různým sýrům, na pizze, ve studeném těstovinovém salátu. Například mortadela, jedna z nejoblíbenějších italských uzenin, se hodí do salátu i těstovin. Lze z něj však také připravit jemnou pomazánku.
Španělský salám chorizo zase dokáže udělat z obyčejných těstovin delikatesu. A není to rozhodně jeho jediné využití.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den salámu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková na smetaně: Podle názorného videonávodu ji zvládnou i začátečníci
Slavný italský salám mortadela se hodí do salátu i těstovin. Připravíte z něj ale také jemnou pomazánku neboli pěnu!
Domácí kmínový chleba: Má křupavou kůrku, vláčnou střídku a úžasně voní. Z droždí je snazší na přípravu než z kvásku