Světový den šampaňského
Světový den
Světový den šampaňského připadá na poslední den roku, 31. prosince. Je to zcela logické, toto šumivé víno je symbolem snad všech oslav a nesmí chybět při novoročním přípitku. Než však sekt odšpuntujete, měli byste o něm něco vědět.
Ono totiž není šumivé víno jako šumivé víno. Nejsou bublinky jako bublinky – mezi laciným šumivým vínem a šampaňským je propastný rozdíl. Cena pravého šampaňského se může vyšplhat i na několik tisíc. Liší se také způsobem jejich výroby. Zatímco sekt zraje v nerezových tancích, šampaňské přímo v lahvích.
Silvestrovský večer tradičně patří sektu a chlebíčkům. Věděli jste, že obložené chlebíčky jsou ryze český vynález a taková naše rarita? Zrodily se tak, že malíř Jan Skramlík, který si nechával při…
Co se hodí vědět o šampaňském?
Šumivé víno se může nazývat šampaňským pouze tehdy, pokud pochází z francouzské oblasti Champagne. Z jakých odrůd se vyrábí? Nejdůležitější jsou tři: Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Než se šampaňské dostane do vaší skleničky, je to dlouhý proces. Od ručního sbírání hroznů až po kvašení přímo v lahvích. Než může jít do prodeje, musí šampaňské zrát minimálně 15 měsíců.
Obsah alkoholu se pohybuje od 10,5 do 13 procent. Šampaňské by se mělo servírovat vychlazené na teplotu mezi 6 až 8 °C. A co si k pravému šampaňskému dát? Ne nutně to musí být kaviár. Hodí se k němu pečená masa, paštiky, zvěřina, plody moře či ryby. A jak je to se šampaňským a jahody v něm? To necháme na každém z vás. Někdo jahodu ve sklence šampaňského miluje, další zatracuje, protože přehluší chuť a aroma dokonalého vína.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den šampaňského?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Vánoce, Vánoce přicházejí… Připravte se na sváteční stolování