Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

prosinec
31

Světový den šampaňského


Světový den šampaňského
Zdroj: Pixabay

Světový den

Světový den šampaňského připadá na poslední den roku, 31. prosince. Je to zcela logické, toto šumivé víno je symbolem snad všech oslav a nesmí chybět při novoročním přípitku. Než však sekt odšpuntujete, měli byste o něm něco vědět.

Ono totiž není šumivé víno jako šumivé víno. Nejsou bublinky jako bublinky – mezi laciným šumivým vínem a šampaňským je propastný rozdíl. Cena pravého šampaňského se může vyšplhat i na několik tisíc. Liší se také způsobem jejich výroby. Zatímco sekt zraje v nerezových tancích, šampaňské přímo v lahvích.

Silvestr

Silvestrovský večer tradičně patří sektu a chlebíčkům. Věděli jste, že obložené chlebíčky jsou ryze český vynález a taková naše rarita? Zrodily se tak, že malíř Jan Skramlík, který si nechával při…

Co se hodí vědět o šampaňském?

Šumivé víno se může nazývat šampaňským pouze tehdy, pokud pochází z francouzské oblasti Champagne. Z jakých odrůd se vyrábí? Nejdůležitější jsou tři: Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Než se šampaňské dostane do vaší skleničky, je to dlouhý proces. Od ručního sbírání hroznů až po kvašení přímo v lahvích. Než může jít do prodeje, musí šampaňské zrát minimálně 15 měsíců.

Obsah alkoholu se pohybuje od 10,5 do 13 procent. Šampaňské by se mělo servírovat vychlazené na teplotu mezi 6 až 8 °C. A co si k pravému šampaňskému dát? Ne nutně to musí být kaviár. Hodí se k němu pečená masa, paštiky, zvěřina, plody moře či ryby. A jak je to se šampaňským a jahody v něm? To necháme na každém z vás. Někdo jahodu ve sklence šampaňského miluje, další zatracuje, protože přehluší chuť a aroma dokonalého vína.

Kdo by neměl promeškat Světový den šampaňského?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie