Světový den těstovin
Světový den
Světový den těstovin připadá na 25. října. Právě v tento den oslavujeme tento chutný a všestranně využitelný italský pokrm. U nás platí za vyhledávanou přílohu, v Itálii jde doslova o základní surovinu. Můžete je připravit na mnoho způsobů. Hodí se skvěle do zapečených jídel, oblíbené jsou také těstovinové saláty. Špagety jsou ideální s rajčatovou omáčkou a sýrem.
Těstoviny tak zdaleka nejsou jen kolínka. Spaghetti, ravioli, tortellini, penne, fusilli atd… lidstvo zná stovky druhů těstovin rozličných tvarů s malebně znějícími italskými názvy. Zapomínat nesmíme na lasagne. Pro českou kuchyni jsou pak typické nudličky do polévky, šunkofleky nebo nudle s mákem, nejčastěji flíčky.
Dělíme je také podle zastoupení určitých surovin, a to do pěti skupin: na vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné a ostatní.
Těstoviny
Těstoviny (italsky pasta) pocházejí z Itálie a jsou pro ni typické, ovšem i u nás se těší velké oblibě. Těstoviny nejsou jen klasická kolínka a špagety, mají plno rozličných tvarů, barev a druhů.… Podívejte se na všechny těstoviny.
Jak na těstoviny?
Těstoviny si můžete připravit i doma, pěkně podle své chuti. Na těstoviny jako z pravé italské restaurace postačí tři základní ingredience – mouka, vejce a voda. Nejzásadnější je správný výběr mouky. Jak postupovat, se dozvíte v našem návodu.
Pro dokonalou chuť výsledného pokrmu je důležité těstoviny, ať už domácí, či z obchodu, správně uvařit. Na vaření těstovin není na první pohled nic složitého, je třeba však pečlivě dodržet pár zásad. Správně uvařená těstovina musí být tvrdá tzv. na skus, což znamená, že je sice měkká, ale uvnitř stále trochu tužší a lehce nedovařená. Samotní Italové pro takové těstoviny používají výraz al dente. Prvním předpokladem úspěchu je do hrnce s vroucí vodou nasypat kvalitní těstoviny. Pak už vás od lahodného výsledku dělí jen pár jednoduchých kroků.