Světový den tuňáků
Světový den
Světový den tuňáků najdete v kalendáři 2. května. Tuňák nejen skvěle chutná, ale je také zdravý, proto by na jídelníčku neměl chybět. Tyto ryby jsou nesmírně důležitým zdrojem potravy pro rozvinuté i rozvojové země. Přičemž některé země jsou na lovu tuňáků závislé i ekonomicky. Proto všechno si je tento den připomínáme.
Tuňáka lze od ostatních druhů ryb snadno rozeznat díky charakteristické červené barvě masa. Tyto ryby jsou bohaté na Omega 3, vitamín B12, bílkoviny a další minerály. Při konzumaci je výhodou, že není cítit rybinou, chuťově bývá srovnáván s telecím.
Mohlo by vás zajímat
Ryba nepostradatelná pro celou planetu
Tuňáka lze smažit, grilovat, dusit, péct i udit. U nás se s ním setkáváme spíše v konzervě. Čerstvý tuňák je nepostradatelnou součástí zejména japonské kuchyně, kde se hojně používá syrový v podobě sushi či tataráku.
Tento den se připomíná jako snaha upozornit na význam těchto ryb pro lidstvo i planetu Zemi. Cílem je také poukázat na důležitost udržitelného rybolovu a upozornit na to, že nadměrné množství ulovených tuňáků, mělo za důsledek zařazení některých zástupců tohoto rodu ryb mezi ohrožené druhy. Za posledních několik let se populace tuňáka snížila o více než 97 procent. Světový den tuňáků byl vyhlášen v prosinci 2016 Valným shromážděním Organizace spojených národů.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den tuňáků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti