Světový den tuňáků
Světový den
Světový den tuňáků najdete v kalendáři 2. května. Tuňák nejen skvěle chutná, ale je také zdravý, proto by na jídelníčku neměl chybět. Tyto ryby jsou nesmírně důležitým zdrojem potravy pro rozvinuté i rozvojové země. Přičemž některé země jsou na lovu tuňáků závislé i ekonomicky. Proto všechno si je tento den připomínáme.
Tuňáka lze od ostatních druhů ryb snadno rozeznat díky charakteristické červené barvě masa. Tyto ryby jsou bohaté na Omega 3, vitamín B12, bílkoviny a další minerály. Při konzumaci je výhodou, že není cítit rybinou, chuťově bývá srovnáván s telecím.
Mohlo by vás zajímat
Ryba nepostradatelná pro celou planetu
Tuňáka lze smažit, grilovat, dusit, péct i udit. U nás se s ním setkáváme spíše v konzervě. Čerstvý tuňák je nepostradatelnou součástí zejména japonské kuchyně, kde se hojně používá syrový v podobě sushi či tataráku.
Tento den se připomíná jako snaha upozornit na význam těchto ryb pro lidstvo i planetu Zemi. Cílem je také poukázat na důležitost udržitelného rybolovu a upozornit na to, že nadměrné množství ulovených tuňáků, mělo za důsledek zařazení některých zástupců tohoto rodu ryb mezi ohrožené druhy. Za posledních několik let se populace tuňáka snížila o více než 97 procent. Světový den tuňáků byl vyhlášen v prosinci 2016 Valným shromážděním Organizace spojených národů.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den tuňáků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem