Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

leden
19

Světový den tvarohu


Světový den tvarohu
Zdroj: Pixabay

Světový den

Světový den tvarohu připadá na 19. ledna, tento den si připomínáme všechny nezralé sýry z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Jde o velmi hodnotnou potravinu, kterou lze využít na přípravu sytých, zdravých a výživných pokrmů.

Konzumace tvarohu má příznivý vliv na lidský organismus. Mléčný výrobek smetanové chuti obsahuje velké množství bílkovin, naproti tomu je v něm poměrná málo tuků a sacharidů. Množství tuku v sušině se pak odvíjí od toho, jakou zvolíte variantu. Doporučována bývá často ta polotučná. Tvaroh je považován za superpotravinu, a to zejména kvůli vysokému obsahu vápníku.

Tvaroh má všestranné využití

Tvaroh lze použít jako surovinu k pečení, vaření či k přípravě mixovaných jídel. Lze jím nahradit velké množství jiných mléčných výrobků – například zakysanou smetanu můžete při přípravě nepečeného dortu nahradit tvarohem bez ztráty kytičky. Hodí se jak pro pokrmy sladké i slané, studené i teplé.

Všestrannost použití tvarohu je neuvěřitelná. Zkuste ho přimíchat do smoothies, dipů či pomazánek. Zdravé pomazánky, které dokonale zasytí se přímo nabízí k ideální studené večeři. Návštěva se přímo utluče po tvarohovém koláči.

Hodí se i při přípravě rychlého a zdravého oběda. Stačí tvaroh smíchat se zeleninou a zakousnout k tomu celozrnnou bagetku.

Kdo by neměl promeškat Světový den tvarohu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Naposledy jste si prohlédli