Dorty jsou vrchol každé speciální příležitosti, a tak nenechte při jejich přípravě nic náhodě
Dort patří mezi vrchol každé slavnostní příležitosti (nejčastěji narozeniny a svatba), a proto by měl podle toho nejen vypadat, ale i chutnat. Mnoho lidí má z přípravy dortu strach, ale pokud si přečtete naše rady a tipy, zvládnete připravit jakýkoliv dort, i když jste začátečník.
Nejoblíbenější dorty
Ačkoliv recepty na dorty jsou prakticky neomezené, najdeme mezi nimi pár kousků, které patří mezi nejoblíbenější a nejznámější.
- Klasické dorty zahrnují zejména dorty s máslovými krémy a dále dorty, jako jsou například Harlekýn, Red Velvet, pařížský dort, Schwarzwaldský dort, Sachr atd.
- Lehké svěží dorty se často připravují ze zakysané smetany a ovoce, zařadit sem můžeme i třeba Krtkův dort, nebo lehké nepečené dorty.
- Moderní dorty zahrnují třeba cheesecake, dort Pavlova, mechový dort, medovník a nejrůznější dorty s krémem z mascarpone.
-
Dorty pro děti mívají většinou podobu oblíbeného seriálu/hry (Tlapková patrola, Bing, Minecraft atd.), nebo jsou připravené z lehkého krému, piškotu a ovoce.
Jak na dokonalý korpus na dort?
Ačkoliv existují pomocníci jako kypřící prášek nebo jedlá soda, v žádném případě nenahradí kvalitní prošlehání buď celých vajec, nebo žloutků a bílků samostatně. Držte se ale hlavně poměrů surovin, které najdete v receptu (množství lze upravovat dle velikosti formy), při pečení neotvírejte zbytečně troubu a před manipulací nechte korpus vychladnout.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Levné večeře na 7 dní v týdnu: Zkuste těstovinové lívanečky, buřtguláš nebo mozeček z brokolice!
Jídlo španělských rolníků, které dobylo svět. V původní paelle byste mořské plody nenašli
Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny