Svatomartinské recepty - ke svatomartinskému menu patří nejenom pečená husa
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11. listopadu na mnoha evropských pekačích. A protože se spolu s Martinem oslavuje také konec zemědělské sezony, zapíjí se husí pokrmy svěžími mladými svatomartinskými víny. Češi i Moravané nepohrdnou také moučníkem, obvykle svatomartinským rohlíčkem, nebo i tradičním posvícenským koláčem.
Ke svatomartinské huse vyberte svůj oblíbený knedlík, zelí lze připravit jen s kořením, nebo i třeba s jablky. I recepty na rohlíčky a koláče najdete v mnoha lahodných variantách. Ačkoli jsou základní pokrmy dané tradicí, svatomartinské menu lze rok po roce připravovat v různých obměnách. A přidat můžete i různé odrůdy svatomartinských vín. Třeba vám rozvážou jazyk natolik, že si po jídle zazpíváte i svatomartinské koledy. Přejeme vám veselé a chutné svatomartinské hody!
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tvarohový závin à la štola zvládneme snadno a chutí nám připomene sváteční moučník
Na Matějskou až po výplatě! Cukrová vata za 300 Kč, pivečka za šedesát, nejdráž je hned u vchodu
Posílí vlasy, urychlí hubnutí a osvěží tělo: Vyrobte si zázračný kopřivový sirup!