Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky

Příprava kynutého těsta v domácí pekárně je hračka. Pouze vložíte potřebné suroviny a za chvíli máte hotovo. Máme pro vás recept na univerzální sladké kynuté těsto, které můžete použít na buchty, koláče, vdolky nebo ovocné knedlíky.

Hodnocení receptu je 5,0 (89×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hafikov hafikov

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 900 kJ /
4 517 kcal
Bílkoviny105,61 g
Tuky91,53 g
Vláknina28,50 g
Cholesterol 441 mg
Sodík 558 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy803,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko, žloutky, olej, mouku, cukry, droždí, sůl a citrónovou kůru vložíme do domácí pekárny. Krok 2: Zapneme a zvolíme program "Těsto". Krok 3: S těstem už dále pracujeme dle vlastního uvážení.

TIP: Jak zabalit plněné buchty a koláče

Zveřejněno 11. 2. 2010

Poznámka autorky hafikov

Pokud dělám sladké knedlíky, tak je vařím v páře asi 10 minut - záleží na velikosti knedlíků - lze zkusit špejlí, zda těsto nelepí.

Recept mám od švagrové a je léty prověřen. Pouze s moukou z Lidlu mám špatné zkušenosti - těsto je tuhé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7G7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7G7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (79)

Těsto výborné, ale chtěla bych poradit mouku na základě poznámky autorky receptu o mouce z Lídlu. Já léta kupuju mouku v Kauflandu - mouka z Věrovan je skvělá k pečení i vaření.:-K

Tereza: Moje dcera žije taky ve Skotsku, léta létám za vnoučaty a dříve jsem vozila spoustu věcí z Čech - mouku, koření, bramborové knedlíky a jiné. Vždy jsem naplnila potravinami velký kufr a pobavila personál letiště. Ale teď už nic nevozím, vše nakoupíme v polských krámech, dokonce některé mají i českou mouku. Byl problém se slaninou na špikování masa na svíčkovou, tu mají v maďarské prodejně. Jen jsem chtěla poradit, doufám, že jsem pomohla. :-8

Včera vdolky a luxus<3:-8

Moc dobré, jenomže nemám pekárnu, tak se tomu hůř kynulo s tím olejem. Na Moravě máme asi taky jinou mouku, protože co si pamatuju, v českých receptech vždycky bylo 200 ml mléka na půl kila mouky, a my vždycky dávali 300 ml. Pečení zdar:yes::-*

Tereza: Mám dceru ve Skotsku a tak tam už léta za ní a za vnoučkama létám.Kdysi jsem vozila plný kufr všech možných potravin, hlavně mouky. Často jsem pobavila personál letiště v Praze při odbavování.Ale už nevozím. Nakupujeme v polských obchodech, v některých mají i mouku českou a v mrazáku hotové knedlíky.Zkuste jich projít vícero, třeba taky někde objevíte koutek s českými potravinami.

:-! Mám podstatnou připomínku : ;-) :-):-K:-Ktěsto je nutné osolit řádně ( rozhodně NE trošku) - jinak to není dobré, byť je těsto zlaté. Málo, resp. špatně osolené těsto je v puse jako bláto. Viz jiné kuchařky. Rovně tak musí být osolené i jiné těsto - tvarohové, jogurtové a pod. pro sladké pečení. V pořadu " peče celá země " (nebo tak nějak- budou to asi dávat zase), tak propadala těsta málo slaná. Prostě nahlédněte i jinam. Chuťově je to pak obrovský rozdíl. A ještě - celoživotně a i moje mamka a babičky jsme nikdy nedávaly do knedlíkového kynutého těsta tuk. Pouze - mouka+vejce+mléko+trošku cukru na droždí+sůl.
Po tom použití tuku do kynutých knedlíků se ještě také podívám. Mějte se fajn

Na vdolky a smažené pečivo je možné přidat trošku rumu.

mirca75: :-*:-KDěkuji

Super díky za nápad i recept přikládám foto????????

Milá Jani, opět jsem se vrátila ke tvému rcp. Už potolikáté. Zavedla jsem v této době sladké čtvrtky a vždy jdu po tomto tvém rcp. Kynuté buchty, plněné koláče, buchtičky se šodó, sladké knedlíky s marmeládou i nutellou. To všechno nám zpříjemňuje tuto nemilou dobu. Posílám poděkování a pozdrav

Ziju ve Skotsku a polohrubou mouku tu nemam, kvasnice mam jen polske a tak jsem dala neco malo pres 3 hrnicky mouky (1 hrnicek hladke, 1 hrnicek hrube ceske - co mi zbyla z Cech a 1 hrnicek polske dortove :-p ), jelikoz vubec nepecu, tak to pro me bylo: bud se budou pect kolace, nebo pernik z prasku v pripade nevykynuti. Muzu rict, ze jsem vybouchla smichy kdyz jsem prisla domu a nakoukla do pekarny (zapomnela jsem rict, ze kvasnice sli od oka, protoze Polaci maji obrovske kostky a nemam to na cem zvazit :-D ) Takze nevim cim to bylo, ze to testo bylo jako "hrnecku var", ale muzu rict, ze bylo luxusni a kolace jsou take krehoucke :yes: :yes: :yes:

Supééér, knedlíky výborné!!!!:yes::yes::yes:

hafikov:Jo a také moukou:-K

Tak to asi bude rukama

Těsto tuhé,bez úpravy nepoužitelné

manina: Takhle dělám těsto již léta. Pouze ale tři hrníčky mouky. I tak je potřeba při začátku hnětení sledovat, zda se těsto vytrhává s "ocáskem" a podle toho přidat opravdu jen trochu vody nebo mouky. I když je všeho vždy stejně, těsto tak nevychází. Vařím ve vodě 5 min. z každé strany.

Zobrazit starší odpověď

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
vdolky z kynutého těsta, vdolky recept, sladké knedlíky, kynuté těsto na vdolky, těsto na buchty, těsto na buchtu, kolace, těsto na koláče, vdolky, vdolky, recept na kynuté těsto vdolky, sladké těsto, buchty, domácí koláče, univerzální kynuté těsto, domácí vdolky, těsto na koláč, vdolky z domácí pekárny, univerzální těsto na koláče kynuté, koláče recepty

Suroviny:
mléko, žloutek, olej, mouka polohrubá, cukr, droždí sušené, sůl, cukr vanilkový, kůra citronová

Přidat fotografie receptu