Nejlepší koblihy, jaké znám
Spolehlivý recept na smažené koblihy, které plníme meruňkovým džemem, je oblíbenou klasikou. Podrobný postup zvládnou i méně zkušení. Pokud máte obavy ze smažení naplněného pečiva, usmažte koblížky prázdné a naplňte je až potom.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 299 kJ / 2 940 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,57 g |
Tuky | 80,35 g |
Vláknina | 17,40 g |
Cholesterol | 994 mg |
Sodík | 1,76 g |
Sůl | 4,39 g |
Sacharidy | 428,61 g |
Postup přípravy
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Krok 2: Do 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout. Krok 3: Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne příliš tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme přibližně hodinu kynout. Krok 4: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj asi 1 cm vysokou placku. Krok 5: Na polovině těsta tvořítkem o průměru 3–4 cm lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu položíme lžičkou džem. Krok 6: Druhou část těsta překlopíme. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut kynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně. Krok 7: Rozehřejeme tuk a koblihy v něm smažíme na střední teplotě. Ne příliš prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak pokličku odkryjeme, koblihy otočíme a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být dostatečné množství, koblihy v něm musí plavat. Krok 8: Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.
Zveřejněno 13. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nejlepší koblihy, jaké znám
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D1B6
Moje poznámka
Nejlepší koblihy, jaké znám
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D1B6
Nejnovější recepty
Mrkvová polévka s krutony
Přidáno před 55 minutami
Candát na másle s petrželkovo-citronovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Bulgur s hlívou, brokolicí, paprikami, cuketou a rajčátky
Přidáno před 2 hodinami
Bůček na neděli
Přidáno před 18 hodinami
Filety z Aljašky s hráškovým pyré a glazovanou mrkví
Přidáno před 22 hodinami
Ořechová vláčná bábovka
Přidáno 14. 1. 2025 11:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Klasická socialistická smaženka jako ze starých bufetů: Chleby obložené vaječnými řízky si můžete připravit podle ČSN
Úklidové prostředky ze spíže: Citron, ocet a coca cola odstraní vodní kámen, soda pomůže zlikvidovat pachy
Slezský bigos je pokladem severní Moravy: Spousta zelí a masa dává vzniknout skvělému jídlu, vonícímu švestkami a vínem
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dušené srbské rizoto s mletým masem
snejkee před 51 minutami
Pečený bůček
Cikitita před 1 hodinou
Zeleninová polévka s ovesnými vločkami
Jarek.ostrava@seznam.cz před 3 hodinami
Vepřové nudličky s hořčicí a cibulí
Petulice před 3 hodinami
Vajíčková pomazánka MŇAM
Kava 2 před 14 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Jana130978 před 16 hodinami
Křupavá tortilla
Dannulka před 18 hodinami
Šťouchanice z brambor, slaniny a kysaného zelí
MarcelaPa před 19 hodinami
Mleté maso s kolínky
Joey1 před 22 hodinami
Česneková kroupová polévka
Kajkajak před 22 hodinami
Tématické fráze:
koblihy recept,
nej recepty koblihy,
koblihy,
recept na koblihy,
recept koblihy,
masopustní koblihy výborné,
testo na koblihy,
recept na koblihy z kynutého těsta,
koblihy bez kynutí,
recepty na koblihy,
kynuté těsto na koblihy,
recept na výborné koblihy,
nejlepší domácí koblihy,
smažené koblihy,
kynute koblihy,
jak se delaji koblihy,
nejlepší koblížky kynuté,
výborné koblihy,
smažené koblihy s marmeládou,
nadýchané koblihy
Suroviny:
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr vanilkový,
šťáva citronová,
rum,
mléko,
cukr,
droždí,
mouka hladká,
sůl,
mouka hladká,
tuk na smažení,
cukr vanilkový
Komentáře (208)