Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší koblihy, jaké znám

Spolehlivý recept na smažené koblihy, které plníme meruňkovým džemem, je oblíbenou klasikou. Podrobný postup zvládnou i méně zkušení. Pokud máte obavy ze smažení naplněného pečiva, usmažte koblížky prázdné a naplňte je až potom.

Hodnocení receptu je 4,9 (148×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby kynutí, doba tepelné úpravy jedné dávky koblih, smažíme postupně

80 min (75 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby kynutí, doba tepelné úpravy jedné dávky koblih, smažíme postupně)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 299 kJ /
2 940 kcal
Bílkoviny85,57 g
Tuky80,35 g
Vláknina17,40 g
Cholesterol 994 mg
Sodík 1,76 g
Sůl4,39 g
Sacharidy428,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Krok 2: Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Krok 3: Do 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout. Krok 4: Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne příliš tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme přibližně hodinu kynout. Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj asi 1 cm vysokou placku. Krok 6: Na polovině těsta tvořítkem o průměru 3–4 cm lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu položíme lžičkou džem. Krok 7: Druhou část těsta překlopíme. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut kynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně. Krok 8: Rozehřejeme tuk a koblihy v něm smažíme na střední teplotě. Ne příliš prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak pokličku odkryjeme, koblihy otočíme a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být dostatečné množství, koblihy v něm musí plavat. Krok 9: Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Zveřejněno 13. 2. 2010

Poznámka autorky zizala

Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není nejvhodnější, někdy se totiž hrany málo stisknou a marmeláda při smažení vytéká.

Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už totiž tak křehké. Dosmažím je nakonec a říkáme tomu s dětmi "zvířátka". Mohou se obalit v moučkovém cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší koblihy, jaké znám

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D1B6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší koblihy, jaké znám

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D1B6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (208)

Děkuji za bezvadný recept. Dnes jsem ho našla a hned vyzkoušela - mé úplně první koblížky 😁 Celá rodina si pochutnala a myslím, že brzy budu dělat další 🤩 Plnila jsem marmeládou, nutellou, ale udělala jsem i "prázdné". Vše šlo parádně od ruky a nevytekl ani jeden 👌Opravdu skvělý recept a videonávod 👏

VeruP: To mě moc těší, děkuju a mám radost, že se dařilo a chutnalo 😊

wolferen.letsplay: Mam radost, dekuji za mnoho pěkných fotek i pochvalu :-K:-K

Výborné & nadýchané. 20 kousků zmizelo behem 30ti minut :-D

MajaFero: Pokud jsou plněné sladkou náplní, málo sladké nejsou. Neplněné se mohou vydatně posypat cukrem nebo v něm obalit. Toto jsou nejlepší koblihy, jaké znám já, spolehlivý recept, o který jsem se podělila. Nic vám nebrání přidat na stránky ten VÁŠ nej. :-8:-K

Málo sladké jedlá som už aj lepsie

zizala: Nejenom výborné na chuť, počítá se i dobrá práce s těstem a snadné smažení. Jak píše VeruP: Vše jde parádně od ruky!👍

Zobrazit 3 starší odpovědi

zizala: děkuji :-8

Sarinaa: Dobry den, to zalezi na tom, jak velke budou. Ja mivam stredne velkych kolem 20.:-K

Dobrý den, chtěla bych recept zkusit a ptám se, kolik z 1 dávky udělám koblih? :-)

aleenap: Děkuji za vyzkouseni, pochvalu i krasnou fotku :-K:-K

Děkuju za výborný recept. Těsto je úžasné, krásně se s ním pracuje. Koblížky jsou lehoučké a chuťově moc dobré. Přidávám bodík a fotku 👌<3

IrinaP: Je tady tolik pochvalných komentářů, že to bude opravdu rukama. Co konkrétně bylo špatně?

IrinaP: To je mi líto, asi jste někde udělala chybu :-8

U nás letěly slepicim

Marie Svarcova: Děkuji, já jsem vyzkoušela docela dost receptů, až tento byl pro mne ten nej :-K:-K

:-)<3:yes::yes: Snad každá rodina má svůj nej recept tak i tento bude skvělý. :-K

Jarus87: To mě moc těší, děkuji za zprávu a hezké fotky :yes::-K

Domácí koblihy znám od tchýně a tak jsem se konečně dokopala a taky zkusila své první. Jsou vynikající! 😜👍

MichalT: Děkuji za vyzkoušení receptu a krásnou fotku. Máte je perfektní :-K:yes:

👍👏👏👌👌👌👌🥯🥯🥯🥯🥯🥯🥯🥯🥯

špičkové

Svetty: Moc děkuju za vyzkoušení, pěkné fotky a velkou pochvalu:-K

Lepsi testo na koblizky jsem nedelala,je to uplne nebicko v papulce 😁 deti miluji ,,zviratka" obalene ve skoricovem cukru.

JajkaP: To je super zpráva, moc děkuji za zprávu i fotku, mám radost :-K

Skvělé těsto, se kterým se perfektně pracuje. Koblížky jsou nadýchané a hedvábné :)
Mizí rychle!
Dělala jsem menší skleničkou, aby jich bylo víc. <3

Zu.bart: Já děkuju za vyzkoušení a jsem ráda, že recept nezklamal :-K

Dekuji za recept. Po koblizkach se jen zaprasilo. :-)

Monika 1906: Děkuji za pěkné fotky, krásné koblihy se vám povedly :yes::-K

Andreaa: To mě mrzí, děkuji za upozornění, požádám o nápravu. :-(

Dělala jsem podle videa a není tam sůl,takže jsem zapomněla. Snad se povedou,těsto kyne

Evitaviva: Děkuji

Tématické fráze:
koblihy recept, nej recepty koblihy, koblihy, recept na koblihy, recept koblihy, masopustní koblihy výborné, testo na koblihy, recept na koblihy z kynutého těsta, koblihy bez kynutí, recepty na koblihy, kynuté těsto na koblihy, recept na výborné koblihy, nejlepší domácí koblihy, smažené koblihy, kynute koblihy, jak se delaji koblihy, nejlepší koblížky kynuté, výborné koblihy, smažené koblihy s marmeládou, nadýchané koblihy

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, žloutek, cukr vanilkový, šťáva citronová, rum, mléko, cukr, droždí čerstvé, mouka hladká, sůl, mouka hladká, džem meruňkový, tuk, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu