Nejlepší koblihy, jaké znám
Spolehlivý recept na smažené koblihy, které plníme meruňkovým džemem, je oblíbenou klasikou. Podrobný postup zvládnou i méně zkušení. Pokud máte obavy ze smažení naplněného pečiva, usmažte koblížky prázdné a naplňte je až potom.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 299 kJ / 2 940 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,57 g |
Tuky | 80,35 g |
Vláknina | 17,40 g |
Cholesterol | 994 mg |
Sodík | 1,76 g |
Sůl | 4,39 g |
Sacharidy | 428,61 g |
Postup přípravy
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Krok 2: Do 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout. Krok 3: Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne příliš tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme přibližně hodinu kynout. Krok 4: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj asi 1 cm vysokou placku. Krok 5: Na polovině těsta tvořítkem o průměru 3–4 cm lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu položíme lžičkou džem. Krok 6: Druhou část těsta překlopíme. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut kynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně. Krok 7: Rozehřejeme tuk a koblihy v něm smažíme na střední teplotě. Ne příliš prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak pokličku odkryjeme, koblihy otočíme a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být dostatečné množství, koblihy v něm musí plavat. Krok 8: Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.
Zveřejněno 13. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nejlepší koblihy, jaké znám
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D1B6
Moje poznámka
Nejlepší koblihy, jaké znám
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D1B6
Nejnovější recepty
Bůček na neděli
Přidáno před 15 hodinami
Filety z Aljašky s hráškovým pyré a glazovanou mrkví
Přidáno před 18 hodinami
Ořechová vláčná bábovka
Přidáno před 20 hodinami
Rychlé nudle s masem a zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Šťáva z červené řepy
Přidáno 13. 1. 2025 19:52
Nakládaná červená řepa
Přidáno 13. 1. 2025 18:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Kroupy à la halušky: Špaldové kroupy neboli kernotto chutnají skvěle s kysaným zelím a slaninou
Zapečená brokolice se šunkou a sýrem: Na šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku je třeba správně uvařit zeleninu, aby zůstala křupavá
Ostravsky Gastrošef ukázal, jak připravuje tlačenkový fit salát. Po jeho snězení musíte oběhnout zeměkouli, říká
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vajíčková pomazánka MŇAM
Kava 2 před 10 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Jana130978 před 13 hodinami
Křupavá tortilla
Dannulka před 15 hodinami
Šťouchanice z brambor, slaniny a kysaného zelí
MarcelaPa před 15 hodinami
Mleté maso s kolínky
Joey1 před 18 hodinami
Česneková kroupová polévka
Kajkajak před 19 hodinami
Krůtí směs po uzenářsku
mamina58 před 19 hodinami
Kapustová polévka se sýrem
Kajkajak před 19 hodinami
Vepřová krkovice dušená s houbami
Marketka3 před 19 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
jtrecepty před 21 hodinami
Tématické fráze:
koblihy recept,
nej recepty koblihy,
koblihy,
recept na koblihy,
recept koblihy,
masopustní koblihy výborné,
testo na koblihy,
recept na koblihy z kynutého těsta,
koblihy bez kynutí,
recepty na koblihy,
kynuté těsto na koblihy,
recept na výborné koblihy,
nejlepší domácí koblihy,
smažené koblihy,
kynute koblihy,
jak se delaji koblihy,
nejlepší koblížky kynuté,
výborné koblihy,
smažené koblihy s marmeládou,
nadýchané koblihy
Suroviny:
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr vanilkový,
šťáva citronová,
rum,
mléko,
cukr,
droždí,
mouka hladká,
sůl,
mouka hladká,
tuk na smažení,
cukr vanilkový
Komentáře (208)