Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

DIA jablečný koláč

K podzimu patří neodmyslitelně sezóna sklizně jablek, která nejčastěji využíváme do sladkých moučníků, provoněných skořicí. Jablečný koláč připravený dle následujícího receptu si bez obav mohou vychutnat i diabetici.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zdenka1

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech o velikosti 30x23 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 554 kJ /
4 195 kcal
Bílkoviny72,88 g
Tuky174,72 g
Vláknina42,76 g
Cholesterol 520 mg
Sodík 685 mg
Sůl2,16 g
Sacharidy561,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 2: Mouku smícháme s práškem do pečiva, spojíme s tukem a vejci rozšlehanými v mléce. Vypracujeme a dáme do lednice odpočinout. Krok 3: Jablka nastrouháme, v troše vody rozpustíme sacharin, přidáme pudinkové prášky a skořici. Smícháme spolu s jablky. Krok 4: Těsto rozdělíme na dva díly. Položíme na pečicí papír a vyválíme. I s papírem přeneseme na plech a rozetřeme jablkovou náplň. Krok 5: Vyválíme druhou část těsta a přeneseme na jablka. Potřeme mlékem, propícháme vidličkou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 30-35 minut.

TIP: Přírodní sladidla pro diabetiky - čím se dá nahradit cukr?

Zveřejněno 23. 2. 2010

Poznámka autorky Zdenka1

Jablka můžeme použít i nastrouhaná, sterilovaná. V tom případě dáme 2 sklenice.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

DIA jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vQg0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

DIA jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vQg0

Marie

Komentáře (16)

Moc dobrý koláč, partner je čerstvý diabetik, tak experimentuji v receptech a hledám tady. Paní doktorce se ale nelíbil obsažený puding - prý se ty škroby z pudingu mění v těle na cukry a prý to není na cukrovku vůbec vhodné - bohužel. Ale za dobrůtku bodík dávám <3

taddy1: děkuji za vyzkoušení receptu. U nás je také tento koláč velmi oblíbený. Peču jej bez cukru a sladidel. Manžel diabetik je spokojen a my ostatní si jej pocukrujeme. Jeden puding váží 37 gramů. Nedokážu přepočítat škroby na cukry, natož posoudit, jak je toto množství cukru škodlivé. Pokud se chceš škrobu vyhnout, doporučuji jablíčka nakrájet na plátky a předem podusit. Pak již škrob na zahuštění není třeba. Přeju hodně zdaru v dalším pečení.

Koláč vypadá velmi dobře. Jen bych se vykašlala na sacharin a udělal klasiku, třeba jen s troškou cukru. Bude to lepší než umělotina. Kromě toho nejde jenom o cukr, diabetici si i "bez cukru" musí hlídat jednotky, ty jsou v těstě, nemohou sníst, kolik chtějí. Doporučuji udělat běžný koláč a diabetikovi nabídnout kousek v rámci svačiny. Lepší je pro ale spíše kousek hořké čokolády (v rámci jednotek). :-)

Danielle18:Děkuji, potěšila jsi mě:-). Jsem ráda, že jste byli spokojeni:-)

Skvělý, chutnal jak taťkovi diabetikovi, tak i nám ostatním:-):-K:yes:

senky:děkuji za pochvalu i fotku. Jsem ráda, že moučník chutnal:-p. Manžel je také diabetik a toto je jediný DIA moučník, který chutná i ostatním. Jak píšeš ve svém komentáři, u vás tomu není jinak:-))

Velmi dobrý koláček:-p:yes: Jako čerstvá diabetička jsem hledala a hledala,až jsem našla.Jen mi pochybělo asi 8dkg polohrubé,tak jsem dovážila celozrnnou jemně mletou moukou a nic jsem nepokazila,koláček i tak velmi jedlý.Těsto mi vypracovala pekárna,takže i bez práce!!:-p Bojím se,že si budu muset oddělat do tajné skrýše;-), chlapečci krouží kolem!!:-D:-D
Dovolím si přidat foto,smažu,pokud budeš chtít;-)

:-K:yes::-p:-p

Ivana79:děkuji, za vyzkoušení i za krásnou fotku. Jsem ráda, že chutnalo.

Moc dobré cesto aj náplň:yes:Keďže som momentálne taký "skoro" diabetik,som rada,že som tu našla aj takýto recept a rozpustený sacharín v troške vody môžem použiť prakticky do každého cesta.Vrchný plát mi nevyšiel na celú formu,tak som urobila len také prúžky:-8ale aj tak:-p:-*:yes:

To by si dal asi ďěda.:yes::yes::yes::yes:

:-p:yes::yes:

Špagetko, děkuji za upozornění, už jsem to přesunula do Dia.
Opuncie, já v receptu ale nepíšu, že se jablka mají vařit. Jsi hodná, že jsi dodala foto k mému receptu, ale jelikož se jedná o úplně jiný recept podle kterého jsi pekla, jsem nucena tě poprosit o jeho vymazání, aby to nepletlo ostatní kuchařky. Děkuji.

Moc dobrý recept. Peču ho také. Těsto dělám stejné, ale náplň z jablek nevařím, dávám jen krájená jablka a nudličky mandlí. Cukr žádný, je to pak osvěžující a kdo chce, osladí si navrch.

Dělám také tak, ale jelikož puding už cukr obsahuje, sacharin nedávám (ani ho nepoužívám - spíš fruktozu nebo sladidlo Fan na pečení), jinak :yes::yes:
Ale Zdeni - nechceš ho přesunout do Dia jídel?

Rozhodně plus!!! To diabetici ocení!!:yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
jablečný koláč, dia jablečný koláč, dia koláč, peceni bez cukru, kolac bez cukru, pečeme bez cukru, dia koláče, dia koláče recept, dia cukr, recepty bez cukru, jablečný koláč recepty, jablečný koláč dia, jablkový koláč bez cukru, bez cukru, dia cukr na pečení, jablečný dia koláč, diabeticky kolac, dia jablkový koláč, moucnik bez cukru, dia moučník

Suroviny:
mouka polohrubá, tuk hera, vejce, mléko, kypřící prášek do pečiva, jablko, sacharin, pudink, skořice

Přidat fotografie receptu