Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík na zázvoru a šalvěji pečený

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: 6 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 573 kJ /
615 kcal
Bílkoviny3,52 g
Tuky41,39 g
Vláknina10,24 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 21 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy23,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Králíka rozporcujeme na 6 dílů (2x přední běhy, 2x zadní běhy, 2x hřbet). Maso lehce prošpikujeme (nemusí se), osolíme a posypeme kořenící směsí. Do pekáčku si vložíme králičí díly masem dolů, přidáme na osminky nakrájenou cibuli (červenou pro její jemnou chuť), očištěný zázvor nakrájený na tenké plátky, česnek, lístky šalvěje a máslo. Krok 2: Pekáček nepřiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Maso necháme tzv. zatáhnout na asi 15 minut a pak podlijeme teplým vývarem (vodou) přibližně do 2/3 výšky masa a vínem. Pekáček přiklopíme a vložíme zpět do trouby upravené na teplotu 180°C. Pečeme do měkka a dle potřeby mírně podléváme. Asi 10minut před koncem pečení maso obrátíme a necháme ještě chvíli přiklopené péct. Měkké maso vyjmeme na talíř a uložíme do tepla. Krok 3: Šťávu v pekáčku zahustíme moučným máslem,případně moukou rozmíchanou ve studené vodě.-Zahušťujeme jako hustší šťávičku pakliže máme jako přílohu knedlík a nebo jen lehce, pokud je přílohou brambor, nebo rýže. Krok 4: Šťávu necháme mírně převařit asi 15 minut (lze i v troubě), pak dle potřeby dochutíme solí a můžeme přidat kousek prolisovaného (najemno nastrouhaného) zázvoru. Pak vložíme zpět maso a už jen prohřejeme. Jako příloha se hodí knedlíky kynuté i bramborové, rýže, brambory i bramborová kaše.

Zveřejněno 24. 2. 2010

Poznámka autorky mirca75

Tento recept jsem si vymyslela,protože se mi nechtělo dělat klasiku cibuláče,nebo na smetaně.Králík je díky použitému koření a bylince lehký a chutný a netíží v bříšku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík na zázvoru a šalvěji pečený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvPW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík na zázvoru a šalvěji pečený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvPW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Mirco, ja ke kralikovi salvej davam, ale se zazvorem to me jeste nenapadlo. Ty tvoje jidla jsou vzdycky tak kraaaaaasny:yes:4:yes:

Miruš,to musí být dobrůtka:-p a ta fotka nemá chybu,jako vždy,krásné:-K:-))dávám bodík:yes: a ukládám;-)

Mirko, králík+ zázvor musí být nutně velice dobré, jen s tím sháněním králíka mám problém, ale našli jsme domácí zdroj, kam musíme zajet a vezmu jich hned víc;-)pak se do těch receptů pustím.....máš 2.boda jako hrom:yes:

Mirčo, králíka dělám na několik způsobů, ale ještě jsem nezkoušela přidat zázvor a šalvěj, určitě to zkusím. Moc pěkné fotky. Posílám 1 bodík:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
spikovani kralika, jak chutně upéct králíka, pečený králík, šalvěj recepty, teplota pečení králíka, pečený králík teplota, králičí maso na zázvoru, pečený králík se zelím, teplota pečení králík, pečený králík se zázvorem, kralik recept, peceni kralika teplota, králíci zázvor, králík pečení teplota, špikování králík, maminčiny recepty pečený králík, králík recepty, přední běhy králíka recept, maso peceni teplota kralik, králík přední běhy

Suroviny:
králík, špek, sůl, koření na králičí maso, šalvěj čerstvá, zázvor, česnek, cibule červená, máslo, víno bílé suché, vývar, máslo, mouka hladká

Přidat fotografie receptu