Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový kompot

Kompoty nemusíme připravovat pouze z ovoce, velice oblíbený je kompot z dýně. Ochucený ananasovým aroma bude chutnat hlavně dětem. Zkuste si připravit tuto dýňovou lahůdku a podat ji například k pečené drůbeži.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iruna

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby odstátí

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby odstátí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 995 kJ /
4 062 kcal
Bílkoviny33,00 g
Tuky6,00 g
Vláknina90,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy930,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni oloupeme, vydlabeme a navážíme 3 kg, které nakrájíme na kostičky. Krok 2: Dáme do velké nádoby, zasypeme cukrem, přidáme vodu, kyselinu citronovou, ananasové aroma a zamícháme. Krok 3: Dvě hodiny necháme stát a potom svaříme v hrnci do sklovata. Krok 4: Ještě horký kompot plníme do čistých sklenic, otřeme jim hrdla, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut na 85 °C.

TIP: Jak zpracovat dýně v kuchyni

Zveřejněno 22. 3. 2010

Poznámka autorky Iruna

Recept mám od vnučky, je jednoduchý a chuťově výborný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový kompot

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WP1n

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový kompot

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WP1n

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (53)

Dýni máme doma rádi jako kompot. Zavařuji takto: goliáše vydlabu, nakrájím na proužky, oloupu a nakrájím na malé kostičky. Ty ponořím do vody s octem na půl dne. Pak octovou vodu zcedím, kostičky nandám do sklenic, zasypu dle velikosti sklenic 2 - 3 zarovnanými lžícemi cukru a navrch dám maličkatou špetku kyseliny citrónové. Citrón, ani aroma se mi neosvědčilo. Citrón zhořkl a aroma nebylo v kompotu nikterak cítit. Sklenice zaliji studenou vodou a zavíčkuji. Vložím do velkého zavařovacího hrnce a přivedu k bodu varu. Pak sporák vypnu. Po 20 minutách sklenice vyndám a otočím dnem vzhůru. Nechám vychladnout. Po pár pokusech nám tato verze chutná nejvíce. ;-).
Přeji všem, ať se jim kompot vždy povede a chutná:-8

Jednoduché. :-D

Dobrý den, není škoda vylít vodu s hřebíčkem, skořicí a aromatem? Aroma se tak odstraní a nebude to tak vonět. Děkuji:-K

stána: dobrý den, dýni nakrájím na kostky, nechám přejít varem a nechám vychladnout. Poté do sáčku a do mrazáku. Dělám to hlavně na polévku. Ověřeno:-)

hospodyne: Děkuji tak jdu na to koupila jsem včera. Minule jsem dělala z hokkaido, tak ted bude změna:-Q

:-Kanudar: rozhodně je mexická dýně vhodná. Já ji mám ve velké oblibě, protože po uvaření v okyseleném nálevu zůstane hodně tvrdá, kostičky se neovaří a mají stále tvar po nakrájení. Při konzumaci krásně křupou, což se mi u některých jiných odrůd nestávalo. Je výborná i na kandování. Jen mi připadá chuťově příliš neutrální, nepoužívám tresti, jen citrony a pomeranče. Poslední léta vařím kompot jen z ní.

Dobrý den, prosila bych o radu, dá se kompot dělat i z mexické dýně. Vím, že je to primárně na ozdobu , ale je to možné? Děkuji

Recept je rychlý, ale chuťově nevýrazný. Přidala bych hřebíček, skořice a citron.

Stanislava 6. 1. 2017 12:32
Prosím o radu, lze něco udělat, když dýňový kompot zhořkl od oloupaných citronů? Děkuji za radu.

Prosím o radu, nesehnala jsem ananasové aroma,tak jsem koupila ananasový sirup.Dá se jím nahradit?A asi ubrat cukru ,ale kolik, nezkoušel někdo?

Pokud by jste někdo měli zájem, tak prodávám dýně ze zahrádky - chemicky NEošetřené. Možnost dovozu - Velké Meziříčí, Velká Bíteš, Domašova. Cena 15 Kč/kg. Mail babf@seznam.cz

Dýně: Pokud ještě máte dýni na zavaření,tak se mně ,prosím,ozvěte. 731881002 nebo 733677710
Děkuji ! 30.11.2016

stána: v pohode môžete akúkoľvek tekvicu, cuketu aj dyňu mraziť. Ja to robím desaťročia.:-) Narežem alebo nastrúham si ich podľa toho, na čo ich použijem. Na prívarok strúham špeciálnym strúhadlom na hrubé hranolky, na nákypy na plátky, na niektoré veci na kocky. Celú zimu mám vlastnú zásobu. ;-):-)

Dobrý den, taky by mě zajímalo, zda se dá dýně zamrazit, použila bych ji na polévku, jinak dělám kompot dle receptu, který mám od své tety už asi 45 let a je výborný.

Dobrý den,prosím pani Markétu nebo kdo má zkušenosti se zamrazením dýně na koláč,zda můžou poradit,jak to správně udělat.Děkuji za odpověď.:-?
email : karabackovi@volny.cz

Ahoj, mohu ten kompot udělat také z dýně hokaido?? :) děkuji

Tématické fráze:
dýnový kompot jako ananas, dýnový kompot s ananasovým sirupem, dýňové recepty, dińový kompot, kompot z dýně, dinovi kompot, dynovykompot, dynovy kompot-recept, dýně kompot, kompot z dyne hokaido, rychlý dýnový kompot, recepty z obří dýně, kompot z dýně jako ananas, dýňový konpot, dýńový kompot s citrony, dýnový kompot recepty ocet, jednoduchy kompot z dyne, jak zavarit dyni, kompot z dýně a ananasu, dýnový

Suroviny:
dýně, cukr krupice, voda, kyselina citronová, ananasové aroma

Přidat fotografie receptu