Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačkový beránek

Minimálně jednou za rok pečeme klasického velikonočního beránka. Někdo sází na piškotového či třeného, my přinášíme recept na beránka ze šlehačky. Těsto je vláčné, voňavé a krásně světlé. Po upečení stačí jen pocukrovat.

Hodnocení receptu je 4,9 (64×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

verushka verushka

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 048 kJ /
2 402 kcal
Bílkoviny64,72 g
Tuky33,24 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 524 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy456,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Celá vejce vyšleháme s oběma cukry a přilijeme smetanu. Krok 2: Poté přimícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 50 minut (50 minut v těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové je pečení rychlejší). Krok 4: Po upečení můžeme beránka pocukrovat nebo polít polevou.

TIP: Velikonoční symboly v naší kuchyni

Zveřejněno 1. 4. 2010

Poznámka autorky verushka

Doba pečení je uvedena pro dvoudílnou hrubší keramickou formu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkový beránek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J8RK

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkový beránek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J8RK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (72)

Dobrý den, dnes jsme ho pekla za mě super, chuťově výborný a vyklopil se nádherně, nikde mi nezůstalo ani kousek testa.<3<3. Díky za recept a Veselé Velikonoce

MikajlaH: Také jsem vždy bojovala s dávkou do beránka. Až pí. Florentýnka- Kuchařka pro dceru -jasně a srozumitelně popsala, jak na to, aby nenadbylo a nechybělo těsta. Přitom tak jednoduché!!! Podívejte se na její stránky, je úžasná!!!

Těsto chuťově výborně ALE! Do keramické formy je těsta moc,vyteklo a do litinové zase málo a beránek leží. Asi by bylo fajn, přihodit info, v jaké formě bylo pečeno. Každopádně těsto je 👍

Beránek dneska pečený. Posílám foto a chválím receptík 🐣🍀

Super recept ,jednoduchý , výborný. Beránek krásný, přidávám foto. <3:-)

Verunka7: Já toto těsto používám na bábovku a beránek se mi taky vždy podaří. Nikdy se mi nestalo, že by se mi nepodařilo. Těžko říct v čem se stala chyba.

Zkoušela sem tento recept ale nepovedl se nevím čím to mohlo být přidala jsem smetanu 33procent beranci mi ani nechteli vylézt s formy těsto bylo strašně lepkave ale chutné :-D

:-)<3:yes::yes::-K

Skvělý, jednoduchý, doporučuji. Mouku jsem dala hladkou, jinak vše podle receptu, i délka pečení. :yes::-8

Upečeno / fotka vložena. Beranek chutná jako piškotobabovka. Dala jsem do těsta čokoládu hořkou a bílou. Pečeno v kameninove dvoudílné formě. Doba pečení 50minut jako v receptu. Povedl se na první pokus. Sladký je tak akorát.

PBJANA: Na šlehačku se používá většinou 33% smetana. Smetana na šlehání je k dostání o tučnosti 30 až 35%, tak těch 33% je takový průměr. Čím víc tuku, tím je pak šlehačka pevnější, ale tady na tom zase až tak nezáleží, do těsta se přidává tekutá. :-K

Ivetulinka75: jakou jste tam dala šlehačku ja mam doma jen na šlehání. :-8

Beránek se povedl, tento recept je opravdu perfektní<3

Skvělý recept. Beránek upečený, fotečka vložena. Je nádherný a výborný! Pekla jsem přesně podle receptu a vše vyšlo na 1 *. Mám kameninovou dvoudílnou formu a tu jsem před vložením těsta namočila na hodinu do studené vody, beránek se tak nepřipekl a šel lépe vyklopit. :yes: Díky za receptík a posílám bodík. :-!

verushka: Mně někdy zbyde těsto,když déle šlehám,pak dávám zbytek těsta do formy na muffiny. Předevčírem mi třeba těsto nezbylo,dnes ano :-) Z tohoto receptu,množství dodržuji vždy. :-8

<3 úplně přesně do mojí formy i doba pečení odpovídá, takže peču dnes už druhého, děkuji za úžasný, jednoduchý recept :yes:

Dneska pekla moje dcera a moc se jí povedl. :yes: Těsto je nadýchané a krásně voní: -K už se těším, až zakrojíme <3

Blanchet: Dobrý den, je možné, že máte menší formu než já a tudíž se všechno těsto do formy nevlezlo a muselo někam pryč :-) jiná možnost mě nenapadá, ještě nikdy se mi to nestalo

Dobrý den . Nevím kde se stala chyba , ale těsto mi z formy vyteklo ;-( ( částečně), mám dvoudílnou kameninovou po babičce. Poradíte prosím ?:-)

Veronika.Hrozna: Dajda: update - beranek je úspěšně upečen a je vynikající. Dekuju za rady a verushce za recept :-K
Zkusím uložit fotku

Dajda: Zkusí a uvidí, jestli se povede!

Lenkalenkalenka: Měli by mít ! Ovšem, co bylo, bylo, terazky je korona!:-((

Dajda: Já jsem použila hladkou mouku u všech českých receptu s úspěchem (doposud) ale nikdy jsem nepoužívala smetanu tak sem nevěděla jestli to bude mít nějaký vliv. Asi je mezi upecenou buchtu s hladkou a s polohrubou moukou rozdíl ale já nejsem odborník a tudíž to nepoznám. Cukrari by to určitě viděli jinak.

Lenkalenkalenka: VeronikaHrozna:

Tohle bylo oblíbené těsto maminky mého muže. Pekla z něj bábovky, bublaniny, na Vánoce rybu a na Velikonoce beránka. Používala výhradně hladkou mouku a moučník se vždycky podařil!::-K Takže není třeba se bát hladké mouky.

Výborná je z tohoto těsta ořechová bábovka - část mouky se nahradí strouhanými ořechy v objemovém poměru 2 díly ořechů na 1 díl mouky. Takže v praxi můžete nahradit zhruba 1 decku mouky 2 deckami ořechů. Do části těsta pak můžete přidat lžíci rozpustné kávy. ;-)

Veronika.Hrozna: Já jsem v Anglii a je tu obchod v Londýně co rozvazi potraviny ale poštovné je děsne. Zajdu do polského obchodu jestli ji tam náhodou nemají. Dekuju za info xx

Lenkalenkalenka: Kolega mi právě sdělil, že u polských kuchařů, lze taky vymámit trošku polohrubé mouky. A prý existuje, nějaký obchod, který posílá potraviny z ČR do celého světa.

Lenkalenkalenka: Obyčejně se balí po 250 ml ! Pozor na mouku, pokud není polohrubá, ale hladká , tak se to nemusí podařit.
Mám zkušenost ze zahraničí, že obyčejně ve francouzské restauraci polohrubou i hrubou mouku mají, v obchodě ne! Pokud máš známého kuchaře, tak trošku dostaneš. ;-)

Kolik ml je v jedné šlehačce prosím? Žijí v zahraničí a šlehačky tu mají různé objemy. Dekuju.

je to super recept,beránka jsem dnes upekla a vypadá krásně.je nadýchaný a vyklouzl z formy skoro sám)))).Posílám bodík a jiný už dělat nebudu:yes::yes::yes::yes::-K:-K:-K

Upekla jsem beránka podle Vašeho receptu a přidala jsem fotku. těsto je výborné. Pekla jsem v silikonové formě.:yes::yes:

Beránka pečeme ořechového v kamenné formě (z roku 1952). Formu před vlitím těsta vymažeme rozpuštěným sádlem (zvláště pečlivě uši a čenich) a vysypeme hrubou moukou. Po uplynutí doby pečení vytáhneme formu z trouby (klasické elektrické), na horní díl (bez čenichu) položíme utěrku namočenou v silně studené vodě a chvíli ji necháme na formě ležet. Pak horní díl lehce sundáme, špejlí vyzkoušíme, zda je upečeno (suchá špejle). Pokud je, tak horní díl vrátíme na místo, otočíme formu spodním dílem nahoru a opět na něj položíme utěrku namočenou ve studené vodě a po chvíli spodní díl sundáme. A je hotovo.

Tak můj první beranek je na světě díky za recept:yes: zkusím přidat foto již nazdobeného ............... nejde mi to ;-(

Výborný. My máme rádi kakao, tak jsem ho přidala i s trochou mléka e výsledek nemá chybu. Díky za recept.:yes:

Vynikající těsto!!!! Jen jsem ubrala skoro polovinu cukru a přidala mleté ořechy ;-) Vše jsem podle návodu naházela do robota a těsto je lehoučké a opravdu moc dobré! Jiné těsto už dělat nebudu posílám 1*1*1*1* :yes::yes::yes::yes::yes: :-p

1206Luccy: Ano, odklopit zadní stranu, zkusit špejlí, zda je propečený a pak opatrně vyklopit ze spodní části. Nejlépe na mřížku.

Jdu na nej.Jen se chci zeptat-mam taky dvoudilnou keramickou formu,jak beranka vyklopit?Nejprve odkryt zadni stranu? :)

Renáta Dostálová 3. 4. 2015 14:30
Já do něj strouhám ještě margotku..

Pridala som hrozienka a pomarančovú kôru a šťavu a je fenomenálny :-*:-*:-*:yes: Aspoň teda takýto čerstvý sa rozplýva na jazyku :-p Pridávam fotky a bod:yes:

kolibřík: Taky peču v keramické dvojdílné formě. Těsto se lije jen do přední části, druhou půlkou formy se přiklopí. Nebojte, nabyde ;-)

kolibřík 2. 4. 2015 11:55
Prosím mám dotaz,jelikož budu péci beránka prvně a ve výpujčené keramické dvojdílné formě,nevím,zdali těsto rozdělit do každé poloviny formy a pak upečené teprve spojit,nebo těsto nalít jen do přední části beránka a přikrýt zadní část a čekat,jestli to nabyde i do vrchu??? Prosím o radu,děkuji ;-)

Zatím nejlepší beránek co jsem kdy dělala. :-)):yes:

V podání "isindy" bezesporu "beránek letošních Velikonoc". Ten nápad, ta realizace, ten výsledek - to nemá chybu, je to boží beránek:yes::yes::yes::-K:-K

verushkam, jitkas: díky, jen jsem si hrála, ten beránek je opravdu výborný, nemám ráda suché třené piškotové těsto;-)

maris: děkuji :-) znáš mě, vždycky musím dělat věci jinak než je zvykem :-D

Jsem moc ráda, že se vám všem recept líbí, našla jsem ho kdysi v máminém sešítku s recepty :-p
Isindy, ten tvůj beránek je prostě dokonalý :yes:

Tématické fráze:
šlehačkový velikonoční beránek, recept na beránka v keramické formě, velikonoční beránek ze šlehačky, velikonoční beránek šlehačkový, recept na velikonočního beránka ze šlehačky, velikonoční beránek se šlehačkou, recept na šlehačkového beránka, velikonoční beránek keramická forma recept, velikonoční beránek šlehačkový recepty, jednoduchy recept na beranka, recept na beránka ze šlehačky, šlehaný velikonoční beránek recept, velikonoční beránek šlehačkový recept, jak dlouho péct beránka v keramické formě, beránek v keramické formě recept, jednoduchý velikonoční beránek, jednoduchý beránek, velikonoční slehackovy beranek recepty, rychlý beránek, pečení beránka v keramické formě recept

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, cukr vanilkový, vejce, smetana ke šlehání, prášek do pečiva, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu