Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec od Helenky Růžičkové

Helena Růžičková uměla rozesmát i dobře pohostit. Sama jídlo milovala a s láskou ho chystala rodině i přátelům. Její recept se řadí k osvědčené klasice. Tento poctivý a nadýchaný máslový velikonoční bochánek můžete vyzkoušet i u vás doma.

Hodnocení receptu je 4,9 (70×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí na plechu

100 min (55 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí na plechu)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 224 kJ /
7 463 kcal
Bílkoviny164,36 g
Tuky274,88 g
Vláknina44,64 g
Cholesterol 1,73 g
Sodík 3,57 g
Sůl8,80 g
Sacharidy1 050,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 2 lžíce z odváženého množství cukru, 2 lžíce z odvážené hladké mouky, promícháme a necháme 15-20 minut vykynout kvásek. Krok 2: Do mísy dáme zbývající mouku a cukr, sůl, kůru z citronu, žloutky, změklé nebo rozpuštěné vlahé máslo, rozinky, nasekané mandle, rum a vanilkový cukr. Přilijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. (Těsto může pomoci vypracovat domácí pekárna nebo robot.) Krok 3: Hotové těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 2-3 díly, které zformujeme do mazanců. Krok 4: Uložíme je na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30–45 minut v teple. Krok 5: Před pečením každý mazanec potřeme rozšlehaným bílkem, na vrcholku nařízneme nebo nastřihneme malý křížek, mazance posypeme plátky mandlí (nemusí být) a upečeme v troubě na 170 °C. Krok 6: Na ještě horký mazanec položíme kousek másla a celý ho jím mírně potřeme.

TIP: Proč a jak se peče velikonoční mazanec?

Zveřejněno 1. 4. 2010

Poznámka autorky Bibinka

Už několik let dělám tento od Helenky, vyzkoušela jsem jich hodně a tento nám chutná nejvíc a vůbec není vatový, je opravdu moc dobrý!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec od Helenky Růžičkové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LZRD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec od Helenky Růžičkové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LZRD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (121)

cathleen : povedly se a jsou vynikající :-) :-)
Pekla jsem 5 minut na 200 ° a pak 30 minut na 180° a jsou krásné na pohled a moc dobré do bříška
Děkuji , děkuji , děkuji za rady :-K:-K:-K mám velkou radost,, neb jsem se ve svých 66 letech naučila péct bochánky ;-)
Zkusím přidat fotku .Mějte se hezky. :-K

zdenka.s: určitě, ráda <3

cathleen : nevím ,co mě to napadlo ,160°, vždyť i housky peču na 180 ° -200° , asi už hloupnu :-)
Moc děkuji za podrobný postup , budu se ho držet a uvidím co bude třeba + -
A ještě bych požádala o tykání , je to pro mě čest , když mi budete tykat. :-K:-K hezký den

zdenka.s: jujda - 30 minut při 160°C by bylo málo snad i na štíhlé bagetky, natož na mazanec. Já osobně bych rozehřála troubu i na 200°C, hned po vložení mazanců bych teplotu stáhla na 170°C - chvíli bude trvat, než teplota sleze dolů, ale mazanci bude hned zpočátku příjemně teplo, v nízkých tepotách mají snahu se rozjíždět - a při téhle teplotě bych ho pekla určitě 30-35 minut. Možná i těch předepsaných 40, kdyby moc netmavnul. Pokud tmavnout bude, snižte teplotu ještě o kousek a do těch celkových 40 minut ho dopečte. Každá trouba peče maličko jinak, ale to vychytáte. Kdyby měl mazanec silnější kůrku, tak příště pečení trošku zkrátíte ;-)
Do pekárny s předehřevem mléko určitě ohřívat nemusíte. Ať se vám mazanec povede!:-K

cathleen : s tím pečením , jak jste to popsala , to dává smysl ,já jsem je pekla 30 minut na 160° :no:
Jak koupím droždí ,hned je udělám a budu se držet Vašich rad , moc si Vás vážím a děkuji :-K:-K:-K
A když mám pekárnu s předehříváním ,mám mléko ohřívat a nalít teplé?

zdenka.s: Zdeni, kynute se moc špejlí zkouset neda. Podle me byly nedopecene - jedle, ale jeste nezpevnene, takze po vyndani z trouby spadly. Zkusila bych je pect spis na 170-180 stupnu, tech 40 minut, popr. 3-5 minut peceni pridat. Kdyby hodne tmavly, teplotu snizit na tech 160, ale delku peceni prodlouzit, jak jsem psala.

Simona Skolakova : děkuji za psychickou podporu :-D
Já to pořád přemílám v hlavě , kde se mohla stát chyba. , že by ten tuk byl horký ,ale vždť to dělám úplně stejně pokaždé :-O

zdenka.s: taky jsem je pekla a vyšly krásně a najednou se mi stalo to co tobě a to jsem dala máslo,tak myslím,že tím to nebude,ale kde jsem udělala chybu nevím,též se mi srazily,snad někdo poradí,kde člověk dělá chybu;-)

Pomoc prosím . Bochánky upeču ,jsou nádherné ,ale po vyndání z trouby klesnou ,no hrůza pohledět :no:
Prvních. pět bochánků se povedlo na jedničku ,já byla tak šťastná a teď 2x za sebou stejný debakl.
Těsto z DP , peču na 160 ° 40 minut , na špejli nic nezůstane ,tak je vyndám a ;-(. placky
Nemůže to být tím, že jsem dala Zlatou Hanou místo másla ? Děkuji za rady

Od velikonoc dělám tenhle bochánek už po čtvrté :-)
nemúžeme se ho nabažit , nejlepší jaký jsem kdy nejen pekla , ale i jedla :yes: a to je manželova maminka skvělá kuchařka ,je jí ale už 90, tak jí šetříme :-D
Dělám v DP ,z poloviční dávky jsou dva pěkné kousky
Druhý den ještě lepší :yes::yes:
Moc děkuji Bibince za, pro mě , top recept :-K
Po nakrojení nejsou dneska tak nadýchané jako minule , může to být tím ,že jsem dala pár kapek vanilkového aroma ?

zdenka.s: Symbolický význam určitě, ale nikoliv Ježíšova zmrtvýchvstání, ale ukřižování. Doporučuji Encyklopedii Velikonoc od Valburgy Vavřinové, tam se dozvíte všechno.

zdenka.s: Zdenka, aj, aj...aj symbolický, aj praktický, aj keď pôvodne bol len symbolický. ;-)

Právě nevím ,zda má symbolický význam (zmrtvýchvstání Krista ?) nebo jako "odvod " přebytečné páry či jako požehnání
Omlouvám se za neznalost

zdenka.s: "Proč se vlastně dělá ten křížek ?"
No, proč asi?

Bibinka : fantastický :-) Dělala jsem dnes z poloviční dávky a jsou z toho dva pořádný kusy :-D a hlavně moc a moc dobrý.:
Podle fotek jsem nenařezávala ,měla jsem strach ,aby nepraskly ,nestalo se.Proč se vlastně dělá ten křížek ?
Dovolila jsem si přidat foto.
Dopisuji po hodině: nejsou dobrý ,ale božský , s kafíčkem :yes: :yes: :yes:

Tématické fráze:
velikonocni mazanec kluci v akci, kluci v akci - velikonoční mazanec, velikonoční mazanec top recepty, mazanec kluci v akci, kluci v akci mazanec, dobrý mazanec, velikonoční bochánek kluci v akci, mazanec recept kluci v akci, dobrý recept na mazanec, vynikající mazanec, vynikající velikonoční mazanec, vánočka kluci v akci, recept mazanec kluci v akci, na kolik stupňů pect mazanec, mazanec, recept na mazanec, mazanec recept, velikonoční mazanec kluci v akci recept, recept na dobrý mazanec, kluci v akci recepty mazanec

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, žloutek, rum, droždí čerstvé, sůl, mléko, citron, cukr vanilkový, rozinky, mandle, bílek, mandle, máslo

Přidat fotografie receptu