Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechové řezy (trvanlivé)

Pokud hledáte moučník, který vydrží výborný i několik dnů po upečení, právě jste ho našli! Vyzkoušený rodinný recept na vrstvené řezy plné ořechů je vhodný nejen na neděli ke kávě, ale také na svátky, jako Vánoce nebo Velikonoce.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 60 min

95 min (35 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 040 kJ /
7 897 kcal
Bílkoviny128,14 g
Tuky494,08 g
Vláknina24,66 g
Cholesterol 2,47 g
Sodík 760 mg
Sůl2,29 g
Sacharidy722,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlubší velký plech dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou. Krok 2: Připravíme světlé těsto, na které spolu třeme moučkový cukr a máslo doběla. Do hotové směsi zašleháme po jednom žloutky a nakonec opatrně a dobře vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Světlé těsto pomalu a opatrně rozetřeme na připravený plech. Jde to trochu hůře. Krok 4: Připravíme vrchní ořechové těsto. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a opatrně do něj zabalíme mleté ořechy a moučkový cukr. Nakonec vmícháme 2 lžíce mouky smíchané se zbytkem prášku do pečiva.
Ořechové těsto nalijeme a rozetřeme na těsto světlé. Krok 5: Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme na 150-180 °C asi 60 minut. Poté zkusíme špejlí na pár místech propíchnout - pokud zůstane špejle suchá a čistá, je upečeno. Krok 6: Poleva: čokoládové tyčinky spolu s máslem rozpustíme v horké lázni a vymícháme, až se hmota spojí (nebo použijeme jakoukoli jinou, vyzkoušenou a oblíbenou polevu). Krok 7: Po upečení můžeme korpus pokapat rumem nebo citronem a potřít marmeládou a pak polít čokoládovou (nebo jinou) polevou.

TIP: Rady a tipy jak uskladnit a zpracovat ořechy

Zveřejněno 3. 4. 2010

Poznámka autorky jahoda

Rodinný recept.

Tyto řezy bez krému jsou velmi trvanlivé, dělávám na Vánoce i při jiných příležitostech dopředu a jsou pořád stejné.

Na Vánoce/Velikonoce je krájím na tenké 2 cm pásky.

Horní vrstva je tmavá, ale kakao tam není. Je to díky ořechům.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechové řezy (trvanlivé)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r2n2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechové řezy (trvanlivé)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r2n2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (40)

satelit: Ano, do testa s maslem jdou jen zloutky. Do orechoveho zase jen bilky. Oboje jisti pr. do peciva.

Řezy jsou krásné. Mám dotaz, do spodního (světlého) těsta se nedává žádný sníh? To nakypří ten prášek do pečiva? Děkuji.

satelit: Dobrý den, pekla jsem na klasickém plechu s vyšším okrajem. Ořechy vlašské, je jich tam dost a málo mouky, proto ta barva. Je to takové sněhové ořechové těsto. Řezy jsou nejlepší uležené. Peču na vánoce a krájím, na malinké kousky 4x3cm.

Promiňte, už vidím, že je to v pořádku, jsem popleta.

satelit: Psala jsem opravu (upravit), ale není tam.

Moučník je tak akorát vysoký, na jak velkém plechu jste ho pekla??? Jaké jste použila ořechy, že je to tak pěkně hnědé? Děkuji.

Asi by bylo dobře si přečíst ten sloupeček "Suroviny" a opravit ho.

RubyRom: Trvanlivé - u nás proto, že je peču na vánoce, krájím na menší kousky a vydrží přes svátky v pohodě.:-*

Dnes na mě vyskočil tento recept a musím reagovat. U názvu je v závorce trvanlivý. No nevím, u nás by se určitě nadalo vyzkoušet jak moc je trvanlivý protože vypadá famózně takže by neměl šanci. Ořechy, čokoláda a skvělé těsto!!! U nás doma by se po něm zaprášilo! Prostě nádhera, děkuji za recept, určitě vyzkouším. Dávám 10 bodů!! :-K:-K:-K

:-)<3:-K

krásný moučník:-8:yes::yes: a unikl mi:-//:-D;-)
už jest uložen:yes::yes:

Bohužel,fotku na řezu jsem měla rozmazanou,tak jsem ji nedala.Ale řezy byly bezva.:yes:

Jarmilo, jsem moc ráda za vyzkoušení a máš je jak malované:-). I za fotku na řezu bych byla ráda:-K Díky;-) Pokud nezmiznou, vydrží opravdu dlouho...

Včera jsem vyzkoušela a je to výborné.Moc dobře se to dělá.Dík za recept a dávám bodík a fotečku.:yes::yes::-p:-))

Děkuji za parádní receptík. Manžel bude v červnu slavit a tak se budou takovéhle řezy bez krému hodit:-D:-D:-K

Hano, dám Ti za pravdu, ale my jsme hodně čokoládoví. Babička to většinou jen pocukrovala;-).Každý si stejně upraví podle svých zvyklostí a chuti:-)

Moc dobre. Jen se mi zda, ze cokoladova poleva je uz trochu moc, zakryva se chut samotnych rezu.

Přiznám se, že ani já nesleduji dobu pečení. Koukám přes sklo do trouby a poznám to i podle vůně, jaká se vine bytem, kdy mám troubu otevřít a vyzkoušet špejlí. Horkovzduch mám taky, ale používám ho jen na maso, na pečení se bojím, je to nějak rychleji, nemám s tím moc zkušeností. No, pokud je někde v receptu uveden čas, snažím se ho respektovat, ale popravdě, kdybych ho měla respektovat pokaždé bez dívání do trouby, asi bych toho hodně spálila;-)

Papriko, tak to mě mrzí, že to tak dopadlo. Ale psát dobu pečení, myslím, nemá moc cenu (ani to nesleduji, koukám do trouby a zkouším špejlí). Mám horkovzduch, ale pokaždé ho také nepoužívám a navíc každá trouba peče jinak. Někdo peče na 150st., někdo na 200st. Ne všechno se mi vždy povedlo, než jsme si s troubou "potykali". No snad to ostatní kuchařky neodradí, to by bylo škoda.:-O

Jahůdko - bohužel nemáš v receptu uvedeno, jak dlouho se mají řezy pozvolna péct.:-( Pekla jsem je na 150°C hodinu a po rozkrojení jsou nedopečené. Asi příště musím trochu zvednout teplotu nebo dobu pečení, ale to už se mi nezdá při takové nízké výšce řezů. Manželovi to moc chutná, on totiž miluje nepečené cukroví a moje buchta je bohužel trošku mazlavá:-(:-( Přidávám ti sem fotku. Polevu jsem udělala stejnou jako máš ty, jak říká Marek - hadí kůži. ;-)

Zastelu děti a jdu je udělat;-)

pro Papriku: na vánoce pokapu rumem, na velikonoce citronem, ale marmeládou v každém případě pokaždé! Dělám legraci s rumem+citronem, ale napsala jsem varianty, když někdo nechce rum kvůli dětem... Pokud někdy nebudeš vědět, co péct, tak je zkus, nebudeš zklamaná. I po několika dnech nejsou vůbec suché, asi tou ořechovou vrstvou...;-)

:-O Jůůů, tuhle nádheru jsem nějak přehlídla :-8:-p:yes:

Jahodo - to jsou krásné řezy a hlavně se mi líbí, že jsou bez prořezávání. Už jsme tu několikrát probírali, jak to neumíme rovně, že?:-8:-8:-8
Dotaz - pokapeš to rumem, citronem a pomažeš marmeládou ... to jako postupně všechny 3 věci nebo si mám z toho vybrat? Možná se ptám blbě, ale já někdy hůř chápu :-8 :-D:-D

:yes::yes: takové řezy do zásoby to je věc!!!!:-)):-)):-)) Super recept ukládám a posílám bod:-))

Tak tyhle řezy teda rozhodně ukládám, protože musí být výborné! O jejich trvanlivosti teda taky dost pochybuju :-p:-p:-))

Jahodo a Lemarti děkuju za rady, už jsem to pochopila, jste moc hodné.:-K

:-K:yes::yes::yes:

Míla zkus to není to nic složitého.Jak psala jahoda uděláš po celém plechu vodorovné linky s odstupem asi tak 4 cm.Poté špejlí nebo párátkem svisle od shora dolů protáhneš a další od spoda nahoru.takhle nastřídačku udělej celý plech a vznikne to co má;-)

Lemarti máš to taky krásný, to je bomba! To zdobení bych řekla je ale pro mě už nedostupný,já totiž moc šikovná nejsem.:-8

Určitě budou moc dobré,vše s ořechy mám ráda :-p:yes:

Mílo,myslím,že zdobení je ode mě.Zkus podívat na http://www.toprecepty.cz/recept/10803-marcipanove-....Jinak posílám bodíka,moc se mi řezy líbi;-);-):-p

Mílo - 4 m od sebe se ti asi nepodaří:-D, ale jestli jsi hodně šikovná:-?
bílé pruhy jsou bílek+ml.cukr, co mi zbyl z perníčků, ale dá se to určitě nahradit i bílou čokoládou....

Jahodo,chápu to tedy tak. Udělám z bílé čok. pruhy,asi 4 m od sebe, a pak ještě za tepla táhnu zase asi po 4řech cm jednou protáhnu nalevo a pak napravo. Děkuju mockrát za odpověd. Vypadají ty řezy nádherně a dobré to je taky určitě.:-))

pro Mílu: jednou táhnu zleva doprava a potom zprava doleva.

Jahodo, vypadají velice pěkně a jistě budou i dobré. Dávám ti 2.boda:yes:

ten největší plech, ozdobu jsem zde odkoukala(nevím teď jméno autora:-O)- na čoko polevu udělám z bílé tenké čárky a potom napříč špejlí, nebo já dělala kovovou jehlou táhnu... Možná někdo vysvětlí lépe, zdobila jsem dnes takto poprvé..;-)

Máš moc hezkou fotku:yes:

Fakt pěkné, udělám je co nejdříve, prosím malý nebo velký plech, a ještě prosím jak děláte tu bílou ozdobu, tu vlnku?

No, u nás by nevydržely ani vteřinu, takže není důvod, aby byly trvanlivé. Jsou krásné.

Tématické fráze:
orechove rezy, vánoční ořechové řezy na plech, vánoční ořechové řezy, recepty na trvanlivé svatební cukroví, trvanlivý moučník, ořechové pásky, ořechova buchta, trvanlivé moučniky, trvanlivá buchta, ořechové řezy recept, trvanlivý krém, trvanlivý krém do cukroví, ořechové řezy cukroví, trvanlivé krémy, ořechové řezy na plech, trvanlivé ořechové cukroví, ořechový řez, trvanlivý krém do ořechů, vánoční řezy na plech, trvanlivé krémy do cukroví

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, žloutek, mouka polohrubá, prášek do pečiva, bílek, cukr moučkový, ořechy mleté, mouka polohrubá, prášek do pečiva, tuk, mouka, marmeláda, rum, tyčinka ledové kaštany, máslo

Přidat fotografie receptu