Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutá maková bábovka

Kynutá maková bábovka je tradiční pochoutka, která spojuje jemné těsto s bohatou makovou náplní. Tento voňavý dezert s křehkou kůrkou a vláčným středem přináší domáckou atmosféru a navodí kouzlo starých časů.

Hodnocení receptu je 4,5 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

christynka20

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min Bez doby kynutí

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 824 kJ /
2 348 kcal
Bílkoviny62,43 g
Tuky45,06 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 167 mg
Sůl0,36 g
Sacharidy415,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ohřejeme trochu mléka, aby bylo vlažné (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Krok 2: Do mísy dáme mouku, cukr, sůl a citronovou kůru, přidáme vejce, rozpuštěný tuk a vzešlý kvásek. Těsto dobře propracujeme a necháme kynout asi hodinu. Krok 3: Zatím připravíme makovou náplň. Ohřejeme mléko, přidáme mák a krátce povaříme - pozor na připálení. Potom přidáme vše ostatní a bude-li třeba, zahustíme strouhanými piškotovými drobečky. Náplň necháme vychladnout. Krok 4: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a propracujeme ho. Válečkem vyválíme oválnou placku. Na placku rovnoměrně naneseme makovou náplň a opatrně zavineme. Krok 5: Těsto urovnáme do vymaštěné a vysypané babovkové formy. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 °C asi 40 minut.

TIP: Jak poznat upečenou bábovku pomocí špejle

Zveřejněno 5. 4. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutá maková bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gpEk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutá maková bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gpEk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

ahojky. Tak už asi po čtvrté se pokouším udělat bábovku z kynutého těsta.Dámy, i když vše jsem vždy dělala podle návodu,bábovka když jsem ji vyklopila tak byla jak malovaná,když jse jí rozřízla,:-O tak měla strukturu jak chlupaté knedlíky,tvrdá,jako uvařená,nebo sražená;-( nevíte čím to je? toto se mi stalo už dvakrát. Dříve jsem bábovky i jiná těsta dělala normálně a nikdy se mi to nestalo.

Vypadá moc dobře brzy vyzkouším!;-)

:yes:

ja na tu makovou napln uplne zapomela,ale dela se jako kazda jina:)

teda Mirco75 - krásné dílo;-)

Christynka20:-)bábovka byla vynikající:-p.Jen jsem musela změnit poměr tuku,místo 50g jsem dala asi 120g.Těch 50g je na 500g mouky málo:-!Mléka jsem dala něco málo přes 200ml.Posílám boďku č.3 a fotky,jen se omlouvám,že nejsou i ty na řezu,ale odešel mi foťák;-( a tak jsou i s ním v opravě:-8.

christynka20 - v receptu v surovinách ti chybí to nejdůležitější - ten mák :-D:-D, ale jinak :-p:yes:

Christýnko20, vítám tě mezi námi v Topácké rodince a přeji ti, aby si tu byla spokojená, jako my všichni;-)

Tématické fráze:
maková bábovka, kynuta babovka, kynutá bábovka s mákem, bábovka kynutá, maková bábovka z kynutého těsta, kynuta babovka s makovou naplni, kynute babovky, recept na kynutou bábovku, kynutá bábovka recept, recept na kynutou makovou babovku, bábovka maková, recepty kynutá bábovka, srazene kynute testo, vynikající maková bábovka, bábovka z kynutého těsta, kynuté bábovka, recept kynutá bábovka, bábovky kynuté, maková bábovka recept, kynutý babovka

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr krupice, vejce, tuk, droždí, sůl, kůra citronová, mléko, tuk, mouka, mák mletý, cukr, cukr krupice, kůra citronová, rum, smetana,

Přidat fotografie receptu