Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená jelení kýta nebo plecko

Zvěřina má velmi hodnotné maso, ale ne každý je jí přivyklý. Odležením masa v marinádě a následným dušením se směsí koření získá výbornou chuť, které neodolá ani zapřísáhlý odpůrce takových pokrmů.

Hodnocení receptu je 4,2 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba odležení

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba odležení)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 881 kJ /
2 601 kcal
Bílkoviny216,12 g
Tuky178,98 g
Vláknina8,50 g
Cholesterol 724 mg
Sodík 2,22 g
Sůl5,50 g
Sacharidy29,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso vykostíme, prošpikujeme slaninou, potřeme rozpuštěným máslem a na 2 dny uložíme do lednice. Krok 2: Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Krok 3: Do kastrolu dáme máslo, slaninu a cibuli, hřebíček, malou lžičku zázvoru, pepř, cukr a podusíme do zhnědnutí. Krok 4: Vložíme maso ke směsi, osolíme, přidáme bobkový list, citronovou kůru, šťávu ze čtvrtky citronu, ocet a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme. Krok 5: Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě.
Vyjmeme koření. Krok 6: Necháme provařit asi 20 minut. Podle chuti můžeme přidat ještě citronovou kůru a šťávu. Krok 7: Maso nakrájíme na porce a vložíme zpět do omáčky, aby se do masa nasákla. Krok 8: Podáváme nejlépe s knedlíkem.

TIP: Zpracování zvěřiny

Zveřejněno 5. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená jelení kýta nebo plecko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pjN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená jelení kýta nebo plecko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pjN

Marie

Komentáře (6)

Přidávám bodík a fotku:yes::-p. Pochutnali jsme si, jen té šťávičky bylo málo;-)

Helena Hájková 29. 12. 2010 22:01
Recept je to sice staršího data, ale budu teď dělat jelení maso a toto se mi docela líbí. Mám dotaz, mohlo by se to jíst s jemným bramborovým knedlíkem?? dík:-)

vybusna - vypadá to, že jste si fakt pochutnali :yes::yes: posílám Lence i Tobě bodík :-))

:-)no aby som to vysvetlila....ja vozim z nemecka repkovy olej s maslovou prichutou, ktory neskodi malickemu chlapcekovi s akutnou leukemiou na pecen a tak mu varia iba na nom a jeho ocko je polovnik...takze ja olej, on divinu...prave vcera som dostala diviaka....btw som velmi prekvapena, ako rychle sa to maso urobila...ocakavala som poctive cca 2 hodiny...a neviem ci som to robila hodinu...ale je fakt, ze maso bolo poctivo ulezane v masle 2 dni v bystrici, 1 den na ceste bystrica mnichova a dnes som to konecne uvarila uz v nemeckej kuchyni...inak divinu uz nepacujem...len tym maslom...raz som robila diviaka od maris a tam som to ocenila a mam s tym velmi dobru skusenost.

vybusna, ty jsi odvážlivec!! Já bych do toho taky asi šla, už ze zvědavosti, ale kde v Orlové potkáš jelena, že:-// a fakt ani v Hypru nemají. Mají jen kance a jehněčí, už jsem taky hledala. Možná Kaufland, ale tam jsem se zase zapoměla zeptat. Ode mnáš plus už za tu odvahu, protože, co kdyby to manželovi nechutnalo a určitě je jelen drahý!!:yes::yes:

nemala som maso vkuse, ale nakrajane medajlonky...tak som ich nespikovala slaninou a chybalo to tam, pretoze to bolo malicko suche...ale nahradili sme si to skvelou chutou omacky a celkove aj masa....nabuduce by som ubrala cukor, neviem, ci je jelenie maso sladkaste, ale nesla som tu sladku chut prebit, okrem ingediencii v recepte, som tam nasypala este zmes korenin na divinu....klinceky to nadherne prevonali...velmi prijemny recept...davam plusko

Tématické fráze:
recepty jelení maso, jelení maso recepty, pečené jelení maso, jelení maso, recepty z jeleního masa, recepty na jelení maso, úprava jeleního masa, jeleni recepty, recepty z jelena, jelení maso recept, jelen recepty, recept na jelení maso, recepty jelen, jelení maso pečené, vepřové plecko recepty, jelen recept, pecene veprove plecko, bratislavské plecko, veprove plecko pecene, bratislavská pečeně

Suroviny:
kýta jelení, slanina, máslo, sůl, cibule, cukr, koření hřebíček, pepř, zázvor čerstvý, bobkový list, kůra citronová, šťáva citronová, ocet

Přidat fotografie receptu