Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotový korpus

Základem narozeninové oslavy je dort. A základem dortu je korpus. Nadýchaný, voňavý a vláčný korpus z piškotového těsta. Pokud dodržíte postup, nemusíte se bát, že by se nepovedl. Potom už stačí vybrat lahodný krém, ozdobit a výborný dort máte hotový.

Hodnocení receptu je 4,9 (51×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

do základní dortové formy průměru 22-24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 896 kJ /
1 648 kcal
Bílkoviny58,40 g
Tuky39,30 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 500 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy263,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Krok 2: Vejce s cukrem ušleháme do světlejší pevné hmoty (3. fotografie) a vmícháme do ní mouku s práškem do pečiva. Krok 3: Těsto vlijeme do vysypané formy a dáme péct. Prvních 10 minut při 180 °C, pak teplotu trochu snížíme a korpus dopečeme. Jestli je hotový, poznáme vpíchnutím špejle - po vytažení musí zůstat suchá. Krok 4: Hotový korpus objedeme ve formě nožem, uvolníme okraje a sundáme boční prstenec.

TIP: Nadýchaný piškotový korpus - rady a tipy

Zveřejněno 13. 5. 2010

Poznámka autorky cathleen

Spousta z vás má svá oblíbená těsta....co jsem vyzkoušela tohle, jiné na dorty nedělám - jednoduché, rychlé a snadno zapamatovatelné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový korpus

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qQJD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový korpus

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qQJD

Komentáře (57)

indruchovatereza: jsem ráda :-) že se vám korpus povedl. Opravdu velice pěkný, vysoký :-K díky za fotku!

Vřele doporučuji☺️ Recept je rychlý a snadný, dle rad tady jsem nevymázavala okraje a vajíčka s cukrem šlehala dlouho

Rychlá příprava

Rád se zeptám, když přidám při pečení páru, měl by korpus zůstat a ne srazit se a nevysušit? Zajíždí novou parní troubu a tak se ujišťuji. Nemáte někdo zkušenost? Dekuji

těsto je úžasné rychlé a moc dobré dělala jsem dort a neměl chybu ;-)

Recept jsem zkusila z 5ti vajec, první dávka jak tu někdo psal se na stranách propadla důvod vymazané boky formy! Druhá dávka už se povedla perfektně, stačilo vymazat jen dno ;-) a ještě poznámka na závěr.. Prášek do pečiva je zbytečný! Stačí pořádně vyšlehat vejce s cukrem klidně i 20min (pomohl kuchyňský robot) a na konec pomalu vmíchat mouku. Já přidala ještě mletou cit. kůru, zelené barvivo a vznikl krásně pistaciovy korpus. <3:-K

Recept jsem vyzoušela, je skvělý, jednoduchý , rychlý... místo krému kombinaci šlehačky a zakysané smetany a vanilového cukru, na ozdobu ovoce s želatinou, vypadal moc pěkně a jen se po něm zaprášilo... Moc děkuji za recept.:yes:

Recept je dobrý, korpus se povedl..A je to velmi rychlé a jednoduché..Moc díky...:-K:yes:

chci ho vyskoušet . Neni chutiovie moc kakaový nemáte recept na dobrý ovocný korpus nebo krém, byla bych hodně ráda za jakoukoliv odpovět.Předem děkuji. :-)

Korpus jsem pekla dle receptu, ač jsem měla menší formu, korpus byl nízký, takže na dortík jsem upekla tři korpusy a spojila krémem.

ruzica kralik: dávala jsem špetku, tak na špičku nože, ale asi před měsícem jsem ho dělala znovu, a bez prášku. Pokud vejce s cukrem dobře našleháš, je upečený piškot kyprý i lehounký;-)

ruzica kralik 12. 3. 2016 15:08
prosím vás prášok do pečiva netreba?

:-/

ruzica kralik 12. 3. 2016 15:08
prosím vás prášok do pečiva netreba?

:-/

ruzica kralik: Je tam napsáno, vmícháme do ní mouku s práškem do pečiva. :))))))))))

Lenka : dobrý den, Leni, odzkoušeno nemám. Dorty peču opravdu málo, a když už, tak jen ty základní, z tohoto těsta.

Dobrý den,
lze přidat i nasekané ořechy? Máte odzkoušeno?

Díky za odpověď, L.www.toprecepty.cz/recept/12178-piskotovy-korpus/

Lucie O.: pokud už dělám dort, krém dělávám máslový, nastavený pudinkem. Přesný recept na něj bohužel nemám. Ale zkuste se inspirovat u zkušených dortařek - isindy http://www.toprecepty.cz/recepty_uzivatele.php?uzi... nebo srettky http://www.toprecepty.cz/recepty_uzivatele.php?uzi...

Dobrý den, nemáte k tomu i nějaký výborný recept na krém? Chci zkusit poprvé dort pro své kluky a chci poradit od zkušených ;-)

tak protože jsem zjistila, že za dvoupatrový dort na 18.narozeniny mé dcery chtějí 1200,- tak zrovna páchám z tohoto receptu 3 patrový - těsto vypadá nádherně, je to rychlé, tak snad se to podaří vše OK.;-)

ted jsem ho dopekla,je vynikajici,priste ho zkusim jako roladu.dekuji za recept.:-))

Tolik jsem se ne tenhle recept těšila..korpus krásně v troubě rostl a po cca15min. se mi v troubě přímo před očima propadl střed ale úplně!Dort už nijak nezachráním ale prosím o radu co jsem udělala špatně??Napadlo mě že to asi budou špatně vyšlehaná vejce..teplota trouby byla správná..:-S

Tak jsem zkusila upéct korpus a celí se mi nějak nafoukl jak balonek. Ale jinak je fakt jednoduchej.:-K

www.blecha24@seznam.cz
Ahoj
právě jsem upekla korpus,byl krásný načechraný do té doby než jsem ho vyndala.Před očima se začal srážet.Nevím proč?????

Olinka5555
Dobrý den,mám dotaz, zda tedy na dort.formu dávate 4 vejce, 4 lžíce mouky, 4 lžíce cukru a to je vše?Jak prosím nabyde,není moc nízký?Díky D.

celý život dělám na dorty podobné těsto - recept mám od babičky a je jednoduchý, na jedno vejce jedna lžíce cukru a mouky, já dávám polohrubou ... vejc nejdříve vyšlehat s cukrem a pak opatrně vmíchat mouky. Toť vše. Žádný prášek, žádný olej. Je z toho mechové těsto, lehounké a není suché. Peču na horký vzduch tak 15-20 minut na 180. Na roládu na velký plech dávám 6 - 8 vajec, na dort do formy 4.

terysha.mathey: Terezko, mám radost, že se ti dort povedl - a vůbec by mi nevadilo, kdybys sem přidala jeho fotku:-) Prosíííím...!

A ještě dodatek, dělala jsem to z dvojnásobné dávky a má tři patra;-)

Korpus jsem dělala na dort k synovým prvním narozeninám, dort už je hotov, ale oslava bude až zítra, piškot je nádherně nadýchaný a úžasně se s ním pracuje a přitom tak jednoduchý, takže mooooc děkuji za recept, zůstanu u něj... fotku mám bohužel jen hotového dortu:-8

Tereza: Teri, omlouvám se za pozdní odpověď, nebyli jsme celý víkend doma:-)
Forma je klasická, 24 cm a korpus nízký, jen na jedno prokrojení nebo jej nechat jako spodek, na který dáš krémovou náplň nebo jinou, se želatinou;-)

Chtěla bych se zeptat jaký průměr má forma když to bylo pečeno ze 3 vajec. Díky :)

super recept krásnej piškot...:-K

Tak už druhým rokem dělám tento korpus na dortíky a je fakt moc jednoduchý a hlavně dobrý, nadýchaný, prostě supeeeerrr. :-K

Super. Dělala jsem to do koláčové formy v množství na vejce. Krásně se to tam vešlo a výsledný "dortík" (ze stuženou zakys.smetanou, vanilkovým cukrem a jahodami) byl VÝBORNÝ! Snědl se na jeden zátah :-p DÍK ZA RECEPT :yes:

Tak ten je opravdu výborný! :) měkký a moc dobrý ! :) rodinka si ho pochválila! :);-);-)

:-)to mě moc těší, monny:-K

:yes::yes::yes::yes: Perfektní recept, dělala jsem ho dnes poprvé k narozeninám mých ročních dvojčátek a super,opravdu se povedl.:-D:-D:-D

Já zase dělám těsto tak že vemu 3 vajíčka a zvážím je a kolik váží ta vajíčka tolik dám cukru krupice a stejné množství i mouky.Množství těsta redukuji tak že bud uberu nebo přidám vajíčko,podle toho jak velký dort dělám.:-)

Tak jsme to s "kamarádkou na telefonu" odvážily a opravdu - zarovnaná polévková lžíce je 10 g polohrubé mouky ;-)

marlyn, než se ozve autorka, v Kuchařce mám tabulku a tam je 1 rovná lžíce mouky = 10g

30g polohr.mouky to je 1 věčší pl?

:-)Tak to jsem moc ráda, že se korpus povedl!:yes: (Kdybys chtěla plnou dortovou formu, propočítej si recept na 5 vajec.);-)Hodně úspěchů v dalším pečení!

:-p dnes jsem korpus vyzkoušela, byl hodně nizounký, ale nazdobila jsem ho tvarohem a ovocem a zklidil veliký úspěch, i mamka se divila, co mě napadlo "jen tak" péct. Díky moc :yes:

Sala123, když byli děti malinké, tak jsem se také všechno učila. Vzpomínám na 1. dort, jak jsem z přípravy byla upocená a unavená, nějak jsem to upatlala a nahoru jsem dala malé autíčko a když jsem viděla ty vykulená očička, byla to nádhera. Takže si ze zdobení nic nedělej, důležité je, že dort je Tvoje vlastní výroba a na to buď hrdá:-K;-)

Tak jsem poprvé zkusila udělat dortu a vybrala jsem si korpus od Cathleen. Je opravdu jednoduchý a myslím, že se mi povedl:-)
Při přípravě krému jsem použila recept od Merylas.
Zdobení mi ještě moc nejde, ale o to s větší láskou byl dort dělaný. Snad bude rodince o víkendu chutnat:-p:-8

Nejsem zrovna začátečnice,ale tenhle recept se mi hodí,díky.Co mám nový komb.sprák s horkovzdušnou troubou,peču hodně a ráda.:yes::-))

:-KNadi, dík za upozornění, já tuhle větu (s vmícháním mouky a prdopeče ) v receptu nechtě vynechala:-O

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
piškotový korpus, korpus piskotovy, recept na piskotový korpus, piškotový korpus recept, jednoduchý piškotový korpus, pečený piškot, recept na korpus, pečený dort jednoduchý piškotový, zakladni recept na piskotovy korpus, korpus, jednoduchy piškot na plech, jednoduchý korpus, piškotový dort, jednoduchý piškot, korpus recept, dortový korpus pro začátečníky, pečení piškotu, mechový korpus, recept piškotový korpus, piškotoví korpus

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, prášek do pečiva

Přidat fotografie receptu