Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové placky s tečkami

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

CrhovaTerka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 458 kJ /
1 304 kcal
Bílkoviny46,36 g
Tuky17,02 g
Vláknina24,70 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 261 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy229,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory si uvaříme dopředu, vychladlé je nastrouháme přidáme vejce, hrubou mouku a sůl. Krok 2: Vypracujeme těsto, z těsta váleček a z něho ukrájíme kousky asi 4 cm široké. Krok 3: Ty na hladké mouce rozválíme na placky asi o průměru 15-20 cm a široké 3 mm. Krok 4: Pečem na suché litinové plotýnce z obou stran, dokud se neobjeví hnědé tečky. Krok 5: Hotové proložíme trochu máslem a naplním dle chuti! VÝBORNÉ.

Zveřejněno 18. 5. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové placky s tečkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A6jj

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové placky s tečkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A6jj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

Vynikající, díky! :-8

Řezané placky FTW!!

Jinak ještě praktická poznámka,jak babi,tak moje matka vždy vařily brambory den předem a zpracovávaly je až jako studené další den,dodržovaly zásadu "čím chudší tím lepší" (dávaly minimum mouky) a oběma se to skvěle dařilo.
Obdivuji výraz "povidlí",jestli vaříte Marti jako píšete,asi by mi od Vás chutnalo. maus-x@seznam.cz

NIKDY už se nikomu nepovedou tyhle placky tak,jako mé babi na plátech kamen na vesnici. Pokud se o ně pokouším,končím na správném pečení na litinové plotýnce na plynu. Vyzkouším nedávno získaný litinový amoletník,nebo vyzkouším pečení v troubě na lehce omaštěném papíru. Předem už ale vím,že kvalitě placek z dětství se těžko přiblížím. Možná to bude i tím,že jako vesnický kluk jsem měl jinak vytráveno,než teď....

Těmto plackám se u nás říká Přesňáky plníme je švestkovým povidlím.

Říká se jim lokše - slovenska specialita, slovensky nazev. v češtině jsem slyšela, že se jim říká i "patenty".

No my je budeme dělat asi ve škole na vaření.Co myslíte,že je lepší:bramborové placky s tečkami nebo brambory s bylinkovým máslem???????;-)

aha,tak pardon,boda už jsem dala minule,ale dala bych klidně další a další;-)

můžou se péct i na normální pánvi,třeba teflonové?
mám uvařené brambory ze včera,tak bych je mohla udělat,dělala bych je poprvé,tak nevím,vím ale,že jsou velmi,velmi dobré,posílám bodíka:-K

Babička je dělávala s mákem,cukrem, pokapané rozpuštěným sádlem smotala je a ještě peroutkou je zase potřela rozpuštěným sádlem a jako děcka jsme se po nich mohli utlouct!!! :yes:

vypadají moc dobře,dnes je vyskouším,doufám,že se mi povedou jako tobě.Už teď posílám bodííííík;-)

Ano :-) jsou prostě vynikající! strašně ráda je dělám a všichni si na nich pochutnaj :yes: :-*

jj, nebo nasladko, s mákem a cukrem :-p:-p:yes:

No, já leda bych to dělala na sklokeramické desce, jinak vím, že je to vynikající:-p:yes::yes:

v.e.n.d.y. 9. 8. 2016 08:26
Jana Remkova: Souhlas, peču na sklokeramické desce jak vdolky, tak tyhle bramborové placky. Dají se udělat i ze zbytku bramborové kaše, jen přidám vejce a hladkou mouku a sůl tak, aby se s těstem dalo pracovat. Kousky rozválím, pomažu sádlem a složím do čtverce, až udělám všechny, začnu od prvního rozvalovat placičky a péct. Krásně se loupou. A stačí jen potřít máslem a přisolit:-) Hezký den:-K

ertepláky...mňam...+1:yes::-K:yes:

Tématické fráze:
recept na přesňáky, přesňáky, bramborové speciality, přesňáky recept, bramborové přesňáky, bramborové placky pečené v troubě, bramborové placky, vynikající bramborové placky, jak udelat bramborove placky, amoletník, bramborové placky na plotynce, bramborové placky na sklokeramické desce, bramborové placky na sklokeramice, litinový plát na plyn, pečení placek na sklokeramice, placky na sklokeramické desce, bramborové placky přesňáky, bramborové placky na sklokerické desce, na pečení placek, přesnaky s mákem

Suroviny:
brambory, vejce, mouka hrubá, sůl, mouka hladká, máslo, povidla švestková, nutella, marmeláda

Přidat fotografie receptu