Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky z kosmatic - černého bezu.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min

25 min (25 min příprava)

Suroviny

Porce: 3 ks oprůměru 240 mm

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 936 kJ /
702 kcal
Bílkoviny36,13 g
Tuky16,11 g
Vláknina3,14 g
Cholesterol 289 mg
Sodík 301 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy101,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Běžným způsobem uděláme amoletové (palačinkové)těsto, ale slané. Krok 2: Pečlivě smícháme mouku v mléce s rozvedlaným vejcem a osolíme. Krok 3: Nyní se u nás dělají palačinky dvojím způsobem.
Starší způsob - Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany. Krok 4: Novější a nyní více používaný způsob. - Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.

PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.

Zveřejněno 8. 6. 2010

Poznámka autora Vaclav Fronek

Tyto palačinky jak tato větší, nebo dělané menší jako na lívance se hodí i jako příloha k různým jídlům. Sami jistě uvážíte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Palačinky z kosmatic - černého bezu.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j0vl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Palačinky z kosmatic - černého bezu.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j0vl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Babička dělávala já jednou začas na to vzpomenu a zatlačím slzu v oku. Ještě tak koziňon.:-)):-)):-))hodnotím kladně:-)):-))

Podle starého způsobu je tvořím již drahně let. Nový způsob jsme vyzkoušeli dnes a musím uznat že je o stupeň výš. Do budoucna je rozhodnuto. Děláme je na slano, jako hlavní jídlo s bramborem a tatarkou.

Babička neproplachovala, jen kvety oklepala a zkontrolovala zběžným pohledem. V květech zůstane víc pylu a řízky (dělali jsme vždy jen sladké) jsou aromatičtější ;-).

Václave:yes: - takže řádně prohlédnout a propláchnout před vařením.;-):-K

Midlo,Jikotko,Spagetko i vy ostatní co chtějí zkusit na sladko. Aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, musím přiznat, že i já si dám tyto palačinky sladké. OVŠEM těsto zůstává mírně slané a jen namáčení, případně další je sladké, jako třeba - Med, džem, cukr se skořicí. Jak kdo má fantazii a chuťě.
POZOR. Vyjádření a zdůvodnění druhého způsobu smažení palačinek s kvítky ostříhanými přímo do těsta.
1/ Je to méně pracné
2/ Dostaneme do těsta více kvítků kocmatice
3/ Těsto je více nadýchané, jako s PRDOPE (i když tam není)
4/ někoho nedráždí vyčnívající ustřižené stopky.
U nás se osvědčil druhý způsob a již od něho neustoupíme.
Kocmatice lze sehnat poměrně dlouhou dobu. Jen vědět, že prvé kvedtení je na přímém sluníčku a později někde ve stínu na severní sraně za stodolou, barákem a lesem - stráni.
Jen POZOR s postupem času se na kocmatici a v květech shromažďují všelijací bročci, tak aby nebyly palačinky i s protejnem. HI HI. Václav

:-O znám pouze verzi na sladko, velice zajímavé, určitě vyzkouším druhý způsob, až u nás pokvetou;-)

Vašíku, kocmatice mají ojedinělou a velmi dobrou chuť, celý rok se na ně těším, palačinky jsem ještě nedělala, tak je musím vyzkoušet. Ode mne 7.bodík:yes:

Taky je dělávám, ale u nás ještě bazinky nekvetou. Dělám oba způsoby a je to dobrý. Na sladko ještě sypu skořicí.

Všechny ostatní recepty jsou máčený celý květ, mě se líbí ty palačinky nebo lívanečky. Zdá se mi to praktičtější. Ale na sladko to takhle jistě taky půjde. Když jsem si to pozorněji přečetla, tak ty slané ingredience jsou vlastně jen přílohové.

:-O:yes::yes:

U nása ještě nekvete :-(,ale jak se na něj těším :-p,dělám starší způsob :yes::yes::yes:

Midlo - když si zadáš do vyhledavače kosmatice - vyjede ti asi 5 receptů, jinak výborných receptů není nikdy dost a takhle ho chci zkusit taky.
Jinak my děláme taky starší způsob, ale jelikož letos to vypadá na pořádnou úrodu, zkusím i ten druhý způob a pak sirup a ještě, co jsem objevila v šuplíku:-D ;-):-p,:yes:

Zkoušeli jste i na sladko?

Tak zajímavý rceptík,o víkendu určitě něco z kosmatic udělám.:-K:yes:+1

Tak já pořád dělám ten starší způsob a mám to ráda:yes::-p

Taky dělávám a chystám se na ně. Václave první bodík je Tvůj:yes:

Tématické fráze:
palačinky recept, kocmatice, palačinky na sladko, placky z černého bezu, jak se delaj palacinky, bezové palačinky, amoletove testo, lívance z černého bezu, slané kosmatice, palačinky z květu černého bezu, kosmatice recept, jak se delaj kosmatice, palacinky s bezem, kosmatice v troubě, černý bez k jidlu, palacinky z kvety bezu, bezové placky, kosmatice z trouby, placky z černého bezu, recept na kosmatice

Suroviny:
mléko, vejce, mouka polohrubá, sůl, olej, kosmatice

Přidat fotografie receptu