Vánočka (Mazanec)
Toto těsto je možné použít na vánočku nebo mazanec. Již dávno se nepeče vánočka jen na Vánoce a mazanec jen na Velikonoce. Toto pečivo je tak dobré, že si užíváme i v obyčejné všední dny.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 951 kJ / 6 680 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 141,65 g |
Tuky | 197,98 g |
Vláknina | 45,80 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 4,41 g |
Sůl | 10,92 g |
Sacharidy | 1 060,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky. Přidáme špetku cukru, trochu hladké mouky a část vlažného mléka. Kvásek necháme vzejít.
Krok 2: Hladkou mouku smícháme s polohrubou. Přidáme cukr, sůl, rozpuštěnou Heru, tři žloutky, orechy rozinky a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60-75 minut kynout.
Krok 3: Po 40 minutách těsto znovu propracujeme a necháme dále kynout.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 5: Těsto rozdělíme na 2 části a z každé upleteme vánočku. Přesuneme na plech, potřeme žloutky a necháme asi půl hodinu kynout.
Krok 6: Plech vložíme do trouby. Pečeme asi 35-45 minut při 180 °C. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Zveřejněno 4. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka (Mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DQ7Y
Moje poznámka
Vánočka (Mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DQ7Y
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 54 minutami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 12 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 11 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 12 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 18 hodinami
Tématické fráze:
vanocka recept,
recept na vánočku,
mazanec recept,
vánočka albert,
kynuté recepty na vánočku a mazanec,
vánočka z hery,
vánočka recept albert,
recept na mazanec,
mazanec z polohrubé mouky,
vánočka z hladké mouky,
mazanec z hery,
vánočka z hladké nebo polohrubé mouky,
mazanec vanočka recept,
velikonoční mazanec recept,
vanocka z polohrube mouky,
recepty na mazanec,
vánočka mazanec,
recept vanočka,
vánočka albert recept,
recepty na mazance
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr,
tuk hera,
sůl,
droždí čerstvé,
žloutek,
rozinky,
kůra citronová,
ořechy,
mléko,
žloutek,
mandle
Komentáře (9)