Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka (Mazanec)

Toto těsto je možné použít na vánočku nebo mazanec. Již dávno se nepeče vánočka jen na Vánoce a mazanec jen na Velikonoce. Toto pečivo je tak dobré, že si užíváme i v obyčejné všední dny.

Hodnocení receptu je 4,8 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dasenka

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 951 kJ /
6 680 kcal
Bílkoviny141,65 g
Tuky197,98 g
Vláknina45,80 g
Cholesterol 1,06 g
Sodík 4,41 g
Sůl10,92 g
Sacharidy1 060,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky. Přidáme špetku cukru, trochu hladké mouky a část vlažného mléka. Kvásek necháme vzejít. Krok 2: Hladkou mouku smícháme s polohrubou. Přidáme cukr, sůl, rozpuštěnou Heru, tři žloutky, orechy rozinky a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60-75 minut kynout. Krok 3: Po 40 minutách těsto znovu propracujeme a necháme dále kynout. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 5: Těsto rozdělíme na 2 části a z každé upleteme vánočku. Přesuneme na plech, potřeme žloutky a necháme asi půl hodinu kynout. Krok 6: Plech vložíme do trouby. Pečeme asi 35-45 minut při 180 °C. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.

TIP: Desatero: Vánočka - nejčastější otázky a odpovědi

Zveřejněno 4. 7. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka (Mazanec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DQ7Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka (Mazanec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DQ7Y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Vyníkající po drobné úpravě(vanilka,rum..)

Také dělám vánočku i mazanec ze stejného těsta, kombinuji hladkou i polohrubou mouku:yes:. Přidávám fotky dnešního mazance;-)

Dášenko, přesto, že já dělám těsto od Helenky Růžičkové(je tady), tak mohu říct, že ten tvůj mazanec je taky dobrý. Dodávám ti fotky a 4.bod:yes:

Dášenka 14. 12. 2010 12:33
Pro Míša: Cukr krystal :-)

Prosím dáváte cukr krystal nebo moučkový ? Díky za odpověď.:-p

:-)

:yes::yes:dělám s tchyní něco podobnýho,proto dávám bodík...jen dáváme máslo,ne heru,ale každý dle svý chuti...;-):yes:

Mazance jsou z tohoto množství asi tři, záleží na tom, jak velké je chcete mít... :-)

Môžem sa spýtať, či máš odskúšaný tento recept, ak áno, čo s cestom robí také množstvo droždia a koľko kusov mazancov máš z tejto dávky? Ďakujem za odpoveď.

Tématické fráze:
vanocka recept, recept na vánočku, mazanec recept, vánočka albert, kynuté recepty na vánočku a mazanec, vánočka z hery, vánočka recept albert, recept na mazanec, mazanec z polohrubé mouky, vánočka z hladké mouky, mazanec z hery, vánočka z hladké nebo polohrubé mouky, mazanec vanočka recept, velikonoční mazanec recept, vanocka z polohrube mouky, recepty na mazanec, vánočka mazanec, recept vanočka, vánočka albert recept, recepty na mazance

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr, tuk hera, sůl, droždí čerstvé, žloutek, rozinky, kůra citronová, ořechy, mléko, žloutek, mandle

Přidat fotografie receptu