Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře

Pečené kuře je klasika nedělních obědů - ale klidně ho připravte jen tak! Z jednoho kousku pečeného kuřete totiž vyrobíte několik různých jídel, třeba sendviče na druhý den. Maso podávejte se šťouchanými bramborami nebo s rýží.

Hodnocení receptu je 4,7 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 90 min

105 min (15 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 392 kJ /
2 006 kcal
Bílkoviny6,37 g
Tuky205,62 g
Vláknina16,52 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 27 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy29,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pekáč s víkem vymažeme sádlem nebo máslem. Zbytek tuku položíme do pekáče. Očištěné kuře nebo kuřecí čtvrtky osolíme ze všech stran a rozložíme na tuku v pekáči. Krok 2: Trochu podlijeme vodou, přidáme nakrájenou slaninu a dáme do trouby. Pečeme při 170 °C asi 30 minut. Krok 3: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 4: Po půlhodině pečení přisypeme ke kuřeti pokrájený česnek, aby byl po celé ploše pekáče, podlijeme a dáme zpět péct. Krok 5: Po čase pak přidáme nakrájenou cibuli pod maso, kuře posypeme grilovacím kořením a ještě dopékáme. Krok 6: Doba pečení je závislá na velikostí kousků a na teplotě pečení, ideálně péct cca 1,5 hodiny. Před koncem pečení odklopíme vrch pekáče, aby byla kůrka křupavá. Krok 7: Jako příloha mohou být brambory, kaše, hranolky z trouby a nebo bramborové knedlíky.

TIP: Jak správně upéct kuře, aby mělo křupavou kůžičku, ale vevnitř zůstalo šťavnaté?

Zveřejněno 20. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené kuře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pp6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené kuře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pp6

Marie

Komentáře (37)

Nedávám tolik másla, stačí kousek. Cibule a česnek nic nepokazí.

jifdeda: cokoli co má poklici - i třeba dva pekáčky, jeden jako poklice...ale opravdu bych ubrala máslo, jak se píše i v diskuzi, ideálně jen nastrkat jemné plátky pod kůži hlavně na prsou...

Chtěl jsem vyzkoušet tento recept, ale dostal jsem se k radě, že mám dát kuře do dušáku a to nevím co to je, takže jsem skončil.;-(

Másla také tolik nedávám,ale kuře je dobré namočit přes noc do hodně osolené vody!!!Pak je jiná chuť masa. Ale před pečením se nemusí tolik solit, jen posypat kořením, nebo jak je kdo zvyklý. Máslo je dobré dát také na pár míst pod kůži.Pak už ho opravdu jen trochu podlévám vodou.

Cibule ani česnek nejsou na škodu

Já bych tedy také 250g másla na jedno kuře nedala;-), ale proti gustu...

zuzana:Vy asi jíte jenom petržel a jiné bliva...y. Já bych ten recept zkusila,takto nádherně vypečené domácí kuřátko musí být přeci dobré. A máslo mě nechává v klidu ,takhle dělám Stroganoff taky tam je 400 g másla a je to dobré !;-) Máslo přece jídlo nemuže pokazit,a že jsem tak smělá, čím už jste sem přispěla ,k ozdravení českého jídelního lístku ?:-//

celé maslo? no tě bůh,docela by bylo dobré,se stim jídlem vyfotit aby jsme věděli co nás čeká,když budeme jíst taková tučná jídla....no hnus, pak nemáme být první v rakovině tlustého střeva a jiných nemocí,když jsou češi stále co se výživy týče zabržděný a natvrdlý.

jitka nemeckova:Paní Němečková, pokud si kuřata kupujete v obchodě, dostáváte do sebe to největší svinstvo. Kuře musí dorůst jateční váhy za několik málo týdnů. Celou tu dobu je natěsnané na malém prostoru a žere a žere. Jistě dostává hromadu růstových hormonů a také antibiotika. A možná další svinstva...:-O. Ví Bůh odkud vlastně ta kuřata pocházejí. V některých částech světa se tyto věci nezajímají. Hlavně, že to "sype". Hlavně, že výživoví poradci doporučují bílé maso! Cena biokuřete? Doporučuji krůtí maso...:-)!

Matrix40: "Tak že opravdu radši kruti maso,..."
No a co vám dává jistotu, že morák z velkochovu je něco jiného než kuřecí brojler z téhož?;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

ja nejsem moc dobry kuchar tak si necham poradit kure uz jsem dela nekolikrat a nebylo to jako od mamy ktera uz bohuzel neni tak to zkusim udelat a uvidimeSeznam.cz

bez másla to nejde má svoji chuť a je lepší jako olej. A těm co se to nelíbí, tak ať si nechaj poznámku pro sebe, jeden takový recept neublíží ani jim. Jo a pokud jste z velkoměsta víc vám ublíží vzduch, který dýcháte než máslo.

Ríša: tak proč sem lezeš , joudo ??

Miluna Hruška: a nebo běháš kolem vodárny, co? to je krutý trest za mlsotu:-D:-D

Miluna Hruška 4. 3. 2013 19:14
a já tam vždycky prdnu čtvrtku másla,no co zbožnuju pak když plavou brambory v tom tuku...druhý den zase hodinu a půl plavu v podolí já..:)))

Ja pro chut dam tri ctyri platky dobreho speku na chut.Maslo jen na brambory.

Tématické fráze:
kure, kuře recepty, pečení kuřete, jak upéct kuře, recept na kuře, pečeme kure, recepty na kure, kuře v troube, doba pečení kuřete, kuře pečene v troube, kure recept, kuře recept, recepty kuře, recept kure, kuře pečené v troubě recept, pečené kuřecí čtvrtky, jak dlouho peceme kure, pečení kuřete v troubě, nejlepší pečené kuře na světě, top recepty kuřeci

Suroviny:
kuře, máslo, špek, česnek, cibule, koření grilovací, sůl

Přidat fotografie receptu