Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské brambory

Tradiční zapečené francouzské brambory se podle originálního receptu připravují bez masa a ze syrových brambor. Češi však tento recept připravují častěji s uzeným masem. Každá rodina je peče jinak a přitom nejlépe, o tom není pochyb. Recept uvítají zejména začátečníci.

Hodnocení receptu je 4,9 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

www.zarovi.cz

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 379 kJ /
1 047 kcal
Bílkoviny82,30 g
Tuky35,82 g
Vláknina21,40 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 2,53 g
Sůl5,92 g
Sacharidy91,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zapékací misku vymažeme sádlem. Krok 2: Brambory oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky nebo kostky. Cibuli nakrájíme najemno, uzené maso na menší kostky a sýr nastrouháme. Krok 3: Do zapékací misky střídavě vrstvíme lehce osolené brambory, cibuli, nakrájené moravské uzené maso a
strouhaný sýr. Poslední vrstvou by měl být sýr. Povrch lehce osolíme a opepříme. Krok 4: Vložíme do předehřáté trouby a 30 minut zapékáme. Krok 5: Pak vše zalijeme rozšlehanými vejci a ještě 30 minut dopečeme.

TIP: Jak připravit francouzské brambory

Zveřejněno 21. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Francouzské brambory

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OjN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Francouzské brambory

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OjN

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Super, jednoduche a chutne. Delala jsem dle komentaru take na 200°C.

Rychlé a občas si každý rád na nich pochutná. Okurčička nesmí chybět.:-K<3

Dnes je ten den, kdy je takové jídlo potřeba - bez dlouhých příprav a stání u sporáku :-D

Simona Skolakova: To jsem ráda, že je to lepší:-K:-K:-K

mika59: tak jsem dnes udělala podle tebe a dala troubu na 200 st.a musím říci,že je to lepší,už jinak dělat nebudu,díky za radu:-K:-K

Simona Skolakova: No záleží na bramborách a taky jak jsou hrubé, ale vše i koláče, buchty, maso maso peču u mně v troubě na cca 200 st. A je pravda, že dnes tolik různých pečících trub, že už se na teplotu nikoho neptám...a peču podle svých zkušeností..;-):-K

mika59: tak vidíš,já to myslela kvůli tomu,že ty brambory jsou syrové,tak než se udělají;-)tak to jsme asi moc neporadili,ale protože ty jsi opravdu zkušená kuchařka,tak zítra chci brambory dělat,tak vyzkouším tu tvojí teplotu.:-K

Simona Skolakova: Simi já bych to na tak malou teplotu usušila, peču skoro vše 200-220 st.:-)

Krenaroman: ona každá trouba peče jinak,já bych dala 120°C-150°C

Dobrý den. Jsem kuchta začátečník, můžu poprosit o info na kolik stupňů je třeba nastavit troubu? Díky moc :-)

Kvalitní, jednoduché na přípravu, nijak moc náročné a jídlo na studentský rozpočet

Slávek: někdy je méně více :-*

My to od detstva poznáme bez mäsa (v tradičnom recepte z Francúzska "Pomme de terre savoyarde" māso tiež nie je). Medzi vrstvy uvarených a na kolieska nakrájaných (cca 0,5 cm) zemiakov ukladáme mierne opraženú cibuľu, červenú konzervovanú papriku, plátky Goudy, na kolieska nakrájané natvrdo uvarené vajcia a na vrch plátky Emmentalu. Pekáč z pyrexu nepotierame maslom, ale nalejeme pár lyžíc sladkej smotany. Na ňu začneme vrstviť zemiaky a postupne striedavo všetky ingrediencie. Zakaždým zalievame malým množstvom smotany. Zvyšok smotany na poslednú vrstvu zemiakov, ktorú zakryjeme plátkami Emmentalu. Zásadne nepoužívame Edam, pretože obsahuje vysoké percento soli. Vkladáme do rúry zohriatej na 170 °C, aby sa všetky vrstvy prehriali a plátky Emmentalu úplne rozpustili.

Tofu nesmí přes práh a maso z uz. žeber šunkou nenahradíš ;-)

Tématické fráze:
francouzke brambory, francouské brambory, francouzke brambory recept, francouské brambory recept, dobré francouzké brambory, francouzký brambory, recepty z brambor, francozské brambory, brambory recepty, brambory, recept na francouzké brambory, recept na francouske brambory, recept francouzké brambory, francouzké brambory s uzeným masem, recepty francouzké brambory, francouzské brambory podle pohlreicha, franzouzské brambory, fracouzske brambory, recept francouské brambory, francousky brambory

Suroviny:
uzené moravské, brambory, cibule, sýr tvrdý, vejce, pepř mletý, sůl, sádlo

Přidat fotografie receptu