Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlupky

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 490 kJ /
1 551 kcal
Bílkoviny36,75 g
Tuky56,15 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy219,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci odměřené mouky. Krok 2: Necháme kvásek probudit a pak vmícháme ostatní suroviny - výsledkem je pevné, ale tvárné těsto. (Pokud je třeba, můžeme po kapkách vodu přidat.) Krok 3: Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku a nakrájíme na dílky - celkem by jich mělo být 80-100 kusů. Na vále je necháme hodinu nakynout. Krok 4: Pracovní plochu si sypneme krystalovým cukrem a na něm vyválíme jednotlivé kousky těsta. (Cukr budou mít jen na jedné straně) Krok 5: Naskládáme je na plech s pečícím papírem cukrovou stranou nahoru a asi po 20 minutách odpočinku je prudce upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 min).

Zveřejněno 7. 8. 2010

Poznámka autorky cathleen

Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a voňavé karamelem.

Jsou návykové, manžela jsem musela zarazit, aby mi na ně nechodil a nesnědl je během jednoho dne.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlupky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WQDQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlupky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WQDQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Sú skvelé, prudko jedlé, naozaj neodolateľné...
Nebolo mi jasné, na akú hrúbku vyvaľkať. Asi ich mám hrubšie ako ty a mám ich aj väčšie, celkovo cca 60 ks. Určite som nepiekla dnes naposledy! Pridávam foto.

cathleen: Ono sa to ľahko pripaľuje, len som sa otočila, že umyjem nejaký riad...a už to bolo. Síce neboli zhorené, ale na hrane, tak tie najtmavšie som rýchle skonzumovala. Ďalšie plechy som už striehla. :-8

Zobrazit starší odpověď

Prosím, dávaš vodu do cesta, alebo mlieko? Na pekárnománii máš vodu. Alebo, ak robíš tak aj tak, je poznať chuťový rozdiel? Vďaka.

magdalenka: nene, olej, taky dopíšu. Zkoušela jsem sádlo, ale těsto bylo velice tuhé.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Určitě dobrota:yes::yes:Určitě vyzkouším:yes:

Rajka - děkuju za vyzkoušení:-)Píšeš, že pečeš dozlatova, my máme raději takhle tmavší...to už je na každém, ať si vyzkouší, jak moc upečené mu to bude chutnat. Fotečka by nebyla?:-8
Magdalenko, je to trvanlivé, jako suchary. Myslím, že když šlupky uzavřeš v krabičce, vydrží klidně i týden (nemám ale vyzkoušeno, u nás nevydrží:-// ) Pokud je chceš na sobotu, upeč je třeba den, dva předem a zavři.
Yanull, taky jsem přemýšlela, jak šlupky udělat trochu jiné - napadla mě i skořice nebo vanilka....určitě to půjde, jen bych to "voňavé" dala do těsta, ne do cukru, aby se při pečení nespálilo.
Michsamant, těsto samo o sobě nemá nějakou chuť. Soli je tam opravdu špetka, cukr jen v kvásku. Celou výslednou sladkou chuť dělá cukr, ve kterém je těsto vyváleno a pak karamel, který se z něj na okrajích udělá.;-)

Zkusila jsem je a chce to trochu méně péci, než je na obrázku, prostě jen do zlatova. Krásně křupou, tak si myslím, že když se uloží v suchu, vydrží dost dlouho. Jsou dobré. Dala jsem vždycky kopeček cukru, na to těsto a vyválela. Jsou pak sladké akorát. Díky za recept.

:-KMoc hezké, vyzkouším.:yes:

Cat, prosím, je to niečo ako trvanlivé pečivo? Teda,ak to chcem napr. na sobotu, kedy je optimálna doba na upečenie? Ak si odmyslíme nočné nájazdy kobyliek...
Vyzerá to veľmi pekne a zaujímavo.
+

Kamera, nekamera - šlupky vypadají skvěle :yes::yes:+

Cathleen, výborný receptík, určitě ho vyzkouším. Myslíš, že bych do cukru mohla přidat trochu mleté skořice? Já jsem na ni zatížená, ale abych tím něco nepokazila, např. ten karamel. Cukr mám jen krupici, ale to by snad nevadilo. Posílám další bodík. :-p:yes: +6

A to cesto ma byt skor slane, ci sladke? Ten nazov sa mi paci :-)

Juj, to musí být dobré:-p:yes:+5

Ještě musím dodat, že tohle není můj nápad, recept (škoda!), mám ho po mamince.

Jiřko, taky mne to napadlo, že by to mohl být ten cukr, raději jsem se zeptala. Taky se mi to líbí, ale pak jen že..a že..:-)), jak píše cathleen, je to návykové..;-)

:-DJani, to se leskne karamel! Ta kamera je děsná, a foťák se mi vrátí až zítra....V pekošce nedělám, těsta je relativně málo a je hodně husté.

Janko,to bude ten zkaramelizovaný cukr,jestli se nemýlím...budu to muset vyzkoušet,vypadá to moc hezky a určitě budou sušenky dobré,jako každý nápad Cathleen...:yes::yes::yes:

Cathleen, mi se na některých fotkách zdá, jako by byly zespoda vlhké, nebo v nějakém nálevu? Asi je to tou kamerou, jinak fakt zase originální recept a je toho teda hodně!! V pekárně to asi neděláš?;-):-D:yes:

:yes: vypadají dobře, musím vyzkoušet - mám ráda všechno s karamelovou příchutí

Tématické fráze:
šlupky, jak probudit kvásek, trvanlivé slané suchary recepty, sladké šlupky recept, kynuté šlupky, recept, trvanlive suchary recepty, odměřené díly těsta, zakusek z kynuteho testa suchary, cathleen recepty, kynuté těsto vyválet v cukru šlupky, probudit kvasek, trvanlivé sušenky slané recept, slupky v cukru, moučník "šlupky", recept na trvanlivé suchary, recept na trvanlivé domácí suchary, krabička na slupky, sušené jablečné šlupky, jablečné šlupky, recept_na_trvanlivé_slané_sušenky

Suroviny:
voda, kvásek, droždí čerstvé, mouka hladká, olej, sůl, cukr krystal

Přidat fotografie receptu