Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rillettes (rijet)

Rillettes můžeme přirovnat k pomazánce z vepřového masa. Tradiční francouzský recept se dělá na malém ohni, nejlépe v litinovém hrnci zhruba 8 hodin. Přípravu nelze uspěchat, ale výsledek je tak geniální, že tuhle lahůdku budete připravovat zas a znova.

Hodnocení receptu je 5,0 (102×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 500 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 480 min + doba tuhnutí

500 min (20 min příprava + 480 min tepelná úprava, + doba tuhnutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie483 kJ /
116 kcal
Bílkoviny0,30 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,00 g
Sůl15,00 g
Sacharidy4,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso pokrájíme na malé kostky, promícháme se solí, zalijeme vínem nebo vodou a dáme do pomalého hrnce. Nastavíme program Low na 8 hodin. Krok 2: Hotové maso rozmělníme naběračkou, dáme i s vypečeným sádlem do misek a necháme ztuhnout. Krok 3: Je to výborná pomazánka na chleba, skvěle chutná také na toustech.

TIP: Jak vařit v pomalém hrnci

Zveřejněno 16. 8. 2010

Poznámka autorky maris

V původním receptu je 30 g soli na 1 kg masa, množství jsem snížila. Použila jsem libový bůček - tuku by nemělo být víc jak 30 %.

Zdroj : Francouzská kuchyně, Jana Martinicová

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rillettes (rijet)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krYX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rillettes (rijet)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krYX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (187)

dělala jsem 2kg 10 hodin v pomalém hrnci. nechápu jak mi mohl tenhle recept uniknout :yes: :yes: :yes:

Výborný recept, děkuji za inspiraci. V mém hrnci jsem pomalila 10 hodin, teprve pak bylo masíčko měkké. :yes:

Neskutečná dobrota, dělám ze 3 kg a zavařuju do zásoby.

Simona Skolakova: moc děkuju:-*;-):-K

Po dlouhé době dnes opět dělám tento receptík;-)nám chutná tak jak ho zde dala Maris a nemíním nic měnit;-)Majko díky moc.:-K

Tonja: žádné škvarečky tam nejsou, vidíte je tam asi jen Vy. Připravuji podle francouzské kuchařky a rilletes dobře znám i z návštěv Francie, kde jsem ho měla možnost víckrát ochutnat.

Tak toto není to pravé francouzské Rillettes, to je sádlo se škvarečky. Rillettes je především maso, maso které je rozpadlé na vlákna, jak správně zdůrazňuje danielle72.
A k diskusi, zda vařit s vodou či s vínem bych dodal, že může být i s portským nebo s brandy. Však v Lidlu se v rámci Francouzských týdnů Rillettes prodává několik druhů. Zkuste se těmito originály inspirovat.

Coleta: já bych to dala na sporák, nejlépe v litinovém hrnci, když by byl k dispozici, a dělala hodně pomalu.;-)

Chtěla jsem se zeptat, nemám pomalý hrnek. V jaké nádobě pomazánku děláte. V hrnci na plynu nebo v troubě?

mtvrdikova: Mirko, to jsem moc ráda, že jsi spokojená, děkuju:-K
Bohdanko - Tobě taky děkuju za vyzkoušení a za milý komentář;-):-)

:yes::yes:Vyborna fomazanka,Děkuji:-K

Hezký den, dnes uděláno a je to SUPER:yes::yes::yes: veliká dobrota :-K

Simona Skolakova: Taky jsem si myslela, že to dám do těchto skleniček z Lidlu, ty jsou šikovné:yes:

Děkuji Vám za odpověď , už delší dobu se na to chystám a teď o víkendu vyzkouším :yes::yes::yes:

mtvrdikova: dělala jsem bez vína na chuti to neubralo,dělala jsem s vínem a mohu říci,že kdybych jim to neřekla tak by to asi nepoznali,takže klidně vodu a když zbyde vínko,tak proč ho nedat:-D:yes:ale jak říkám je to opravdu super,já udělám z 1 kila 3 skleničky no abych upřesnila tak z Lídlu od Pila,ty jsou nejvhodnější neboť mají širší hrdla,ale jinak to beru jak už jsem psala super receptík,každý ví co si tam dá.takže žádná náhražka!!!!A kam se berou někdejší super konzervy,dnes už dávno nejsou,ale toto je jistota a hlavně opravdu dobrá;-)muž nevěřil,ale ochutnal a teď to po mne chce pomalu každý týden:-D:-ale já jsem rozumná tak každý týden néé,ale ob týden;-);-);-);-);-)néé je to fáákt mňamka;-):yes::yes:Majko díky:yes::yes:

mtvrdikova: víno nemusí být;-):-8

Hezký večer,je velký rozdíl s vínem nebo s vodou? Chci to zkusit a nevím jestli musím dát to víno:-K

Simona Skolakova: děkuju;-):-K

maris: Majko je to super,že jsi ho sem tenkrát dala,dnes v této době,je to pro mne skvost,dnes dělám zase.Dala jsem i kamarádům a už chtěli receptík,moc jim to též chutná!!!:yes:;-)

Veronika.Hrozna: mám velkou radost, ale podotýkám, že to je klasický francouzský recept, který jsem sem jen přidala, ale je to opravdu “ skvost “ a těší mě, že má u vás takový úspěch :-) díky:-K

maris: Já děkuji za receptík, dokonce se kolegové dohodli , že si ráno koupí úplně čerstvý chleba, k " mé svačině" ! :-O:-O:-OA kdybych nedávala pozor, tak by snědli i to těsnění kolem pohárků. :-( Donesla jsem tři pohárky, a trošku zbylo, tak si to vzal kolega k večeři !:-D

Simona Skolakova: to jsem moc ráda, děkuju:-K a moc děkuju i Veronice;-)

Včera jsem opět dělala tento receptík,je to opravdu mňamka;-)<3:yes:

BlaV.: Před dvěma týdny jsem udělala, je to velmi dobrá pomazánka ! Jíme to s chlebíkem a pečivem, doplňujeme mladou cibulkou, rajčetem, paprikou ! A když jsem dělala grenadýr, tak jsem šoupla pod cibulku dvě lžíce, na doplnění proteinů.;-)
Nedávala jsem žádné jiné koření, jen pepř do 1,2 kg masa, šla 1 čl. pepře a sůl! V troubě to bublalo 8 hodin a bylo to absolutně měkké. Koupila jsem k tomu kousek syrové slaniny , asi 200 g a kilo plecka! Kdo má rád mastnější, tak slaninu přidá. Velmi doporučuji, místo těch všelijakých salámů, o kterých nevíme, co v nich vlastně je! Plnila jsem do patentních skleniček s uzávěrem a gumovým těsněním. Výborné do práce na svačinku. Ovšem, musí se to, před kolegy hlídat!:-D
Jo, málem jsem zapomněla, ale na litinový hrnec do trouby jsem dala kus alobalu a až pak na to pokličku, aby se vše neodpařilo a nepřipeklo se to.

Veronika.Hrozna: také dělám v troubě na nízkou teplotu 8-9 hodin

Recept se mi líbí, nemám pomalý hrnec , lze to udělat třeba v troubě ??? :-? A nejvíc se mi líbí fotka receptu od Bibinky, má tam takové odrbané, okrájené, ořezané ,opálené a velmi hódně používané prkénko na krájení ! To jsem se pokochala, kolik dobrých krmí to prkénko již pomohlo vytvořit. A koukám taky na válečky , které kuchařinka zapomene při focení přeložit jinam!To se kochám, takovými těmi, sem tam ulomenými konečky na ručkách, důlky a ďolíky a různými barvami , tmavými skvrnami z dlouhého a intezivního používání ! Když je takový váleček na fotce, hned má recept u mne větší preference, že je od zkušené kuchařky. Ale všechny fotky se starými válečky a prkénky se mi moc líbí!Dokonce je tady někde fotka,:-D aspoň 100 letého válečku ze slívy , úplně tmavohnědý váleček , který snad pamatuje i císaře pána.:-D

magdalenka: Ja by som dala tiež iba čierne korenie. Skúsim to!

Zobrazit starší odpověď

magdalenka: moc děkuju za fotku;-):-)

Vyťahujem na svetlo sveta tento skvelý recept...pridávam fotku, s dovolením...

Ilja Trubecký 2. 11. 2017 19:39
Jaká je trvanlivost této dobroty

Ilja Trubecký: dělávám z dvojnásobné dávky, dám do malých skleniček s víčkem a sterilizuji 15 - 20 min, aby chytlo víčko. Vydrží nám tak půl roku, než se sní. Pak dělám další várku. Zatím se mi nic nezkazilo.

Zobrazit starší odpověď

hančinka 24. 10. 2017 14:41
DŘÍVE JSEM HO DĚLALA V TROUBĚ, DNES BUDU POPRVÉ POMALIT<3<3<3

hančinka: upozornění na komentář mi přišlo až před chvilkou - takže už je asi hotovo a tak jen doufám, že jste spokojená;-):-)

Jak už tady bylo mnohokrát zmíněno,je to opravdu delikatesa,nemá to chybičku;-):yes::yes:díky;-)

Simona Skolakova: Simonko - moc děkuju, mám radost, že jste spokojení;-):-)

Majko dnes jsem dostala chuť jít do Tvého receptíku,tak má frajer do večera práci a já se budu těšit na tuhle mňamku:-p:yes:

Už jsem měla tu čest tuhle lahůdku udělat a vážně je to velká mňamka!!!!!Jen se zaprášilo!!!!

jana
upéct bůček a umlít a je to, je stejné jako rozdíl mezi rajskou polévkou z jídelny a rajčatovou italskou polévkou. to je rozdíl mezi rillets a upečeným um letým bůčkem.

Upéct bůček a umlít a je to .Ovšem s francouským názvem,je to asi jiné.:-((:-((

Jana: Mohu porovnat výslednou chuť upečeného pomletého bůčku a rillettes.Chutě jsou opravdu odlišné:-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Maruško,děkuji za fajn recept na domácí vepřovku:-K:yes:Pomalila jsem z neděle na pondělí ze 2,5kg vepřového plecka a moc jsme si pochutnali:-8Jen jsem neměla víno,tak jsem dala vývar:-)Bodík je Tvůj,foto přidávám:-8

Anna Kocikova: Plecko je výborný nápad, není tak tučné jako bůček, je to zdravější.

Zobrazit starší odpověď

Majerova Ludmila 28. 3. 2016 16:54

Jirka: Jirko, není to konzerva, takže asi tak, jako pečené maso. Protože nemám žádnou studenou komoru, uchovávám v ledničce. :-)

Mohu se zeptat, jak dlouho dobrota vydrží? Nepočítám tedy to, že bude rychle mizet.

Petra Benesova: Petro - moc děkuju:-)

Dnešní noc jsem vařila (nebo pekla?:-8) ze tří kil, teď ráno naplnila do sklenic na hory, ochutnala (sice ještě teplé...:-p) a musím říct, BOMBA:-K

Renata Hájková: PH - je Pomalý hrnec, Low je anglicky nízký a tady značí stupeň vaření:-)

Jindřich: To nemá s rillettes nic společného.:no::-((

Renata Hájková 13. 3. 2016 14:16
MŮŽU VĚDĚT CO ZNAMENAJÍ SKRATKY : dáme do PH. Dělala jsem na LOW - 8 hodin ?? :-//

yossi: já děkuju, moc mě to těší:-)

Varil som aj bez pomaleho hrnca na plynovom varici na najmensom horaku na minime, s kovovou platnou na nom. 9 hodin a vysledok je super. Podobne varime aj hovadzi alebo slepaci vyvar. V kazdom pripade pridavam bodik. Dik za recept.

cathleen:Díky všem za nápovědu a užitečné rady.Aspoň neumřu blbej.:yes:;-):-))

Děkuji za záskok;-):-)

Jiří: Lze nahradit mírným dlouhým pečením v troubě - na 150°C max.

Jiří: Ešte, s dovolením, doplním - je to elektrický spotrebič, ktorý "dlho" varí, má varenie "high" alebo "low".

Jiří: pomalý hrnec ;-)
Můžete uvařit i v hrnci normálním, ale pomalu, delší dobu a tak, aby nevařilo klokotem, ale spíš se jen táhlo.

maris:Asi jsem blbej,ale může mi někdo vysvětlit pojem PH?Prázdný hrnec,plechový hrnec,přetlakový hrnec-nevím.:-O:-S;-(

madlina: moc děkuju, jsem moc ráda:-)

madlina:
Tak se to povedlo, maris díky za skvělý recept na dobrotu. Pomalý hrnec pomalu vařil, nechala jsem to tam na LOW 7,5 hoďky :-))

madlina:
Tak, ted jsem to naskládala do PH a zítra se buď pochlubím nebo nepochlubím? :-)

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Jindřich 4. 9. 2014 11:31
dobrá bašta!
:yes::-p já bůček předem pomlel, sádlo vyškvařil takřka bezpracně v mikrovlnce, přilil vínisko, a pomaličku vařil.výsledek-dobrá bašta!:yes:

Bibinka: Bibi děkuju, moc jsi mě potěšila;-):-)

maris:Maruš, konečně jsem se k té tvé dobrotě dostala, včera jí udělala, dnes byla k večeři a moc jsme si pochutnali. Bodík už jsem dala dávno, tak ti přidám alespoň fotky;-) Hodně mi to připomnělo dřívější vepřové konzervy-ty dobré:yes:

Míšo, Péťo - děkuju:-K, jsem ráda, že recept " žije ";-):-) a vy jste spokojené;-)

Maruško, pro velký úspěch jsme pomalila přes noc 3,5kg bůčku :-) Přidala jsem celé oloupané stroučky česneku z celé palice, krapet čerstvě mletého pepře a - výsledek :yes::yes::yes:

Dělala jsem dnes v ZEPTRU asi 5hod. Výsledek je opravdu výborný.:-p;-) Určitě jsem nedělala naposledy. Posílám bodíčka.

jitka: Jitko - super, díky za vyzkoušení;-):-):yes:

Dělala jsem v litinovém hrnci na sporáku na nejnižším stupni asi 8 hodin - podařilo se, je to výborné:-):yes:

Petra Ku.: Péťo, mám velkou radost, že jste byli spokojení a moc děkuju za přidané fotečky:-)

Maruško, tak podávám raport ;-) Snad se na mě nebude nikdo zlobit, když ti vyřídím slova mého drahého: "Je to dobrý jak sviňa" :-)):-8;-) Co víc na to říct, je to moc dobrý, ale jednu chybu to má.. Je toho málo :-8 Děkuju za recept, posílám fotky, ale nezlob se, nejsou nic moc, je temno a blbě se fotí ;-)

Petra Ku.: Péťo, díky za zprávu, hlavně doufám, že s konečným výsledem budete spokojení;-):-)

Maruško, zrovna rillettes pomalím, jsem zhruba v polovině a mlsní vlčáci se slízají do kuchyně, vůně neuvěřitelná :-):-p Po přečtení všech komentářů jsem zavčasu přidala sádlo, páč jsem měla bůček výstavní, leč dietní :-D Zítra podám zprávu, jak to dopadlo ;-)

Zdena z JM: Zdeni, děkuju za vyzkoušení a moc mě těší že vám chutnalo;-):-)

Opravdu výborné.Vyrobila jsem na víkendové posezení u burčáku a všichni se olizovali.S čerstvým chlebíkem,cibulkou,kyselou okurkou.Určitě budu často opakovat.:-p

Alena: Alenko, prosím, napište nám, jaká spousta surovin tady chybí, ráda se poučím a určitě nejen já.;-):-)

je to velmi, velmi zjednodušený recept!! chybí tam spoustu surovin, stačí se podívat, jak se toto jídlo skutečně vaří ve Francii.:-((

senky: děkuju za krásné fotky, mám velkou radost:-K
No ale s tím bodem - to je hrůza:-O;-):-)):-)):-D

Znovu jsem dusila rillettes na minulý víkend;-) (měla jsem doma větší návštěvu) a konečně došlo i na focení:-D:-D
Posílám už dávno slíbenou fotku a 41.boda:-) zjistila jsem s hrůzou, že jsme sice už několik dávek snědli, ale nebodovali:-8

jarka skrobakova: Jaruško, moc děkuju za vyzkoušení a krásné fotky, udělala jsi mi radost;-):-K

Maruško, připravila tuhle skvělou dobrotu a máme boule za ušima, rodina chválila. Posílám velikánského valašského boda. Dala bych určitě více, ale nejde to však víš. A posílám foto :yes::yes::-K:-p:-p:-p:-p:-p:-p +40 palečků;-)

maris: nic se neděje ;-) a už vůbec není zač děkovat :-K

senky: moc děkuju jménem Francouzů;-):-)) a já se budu těšit na fotku;-):-)

Nikina:moc děkuju za krásnou fotku, promiň, že reaguju až teď, úplně jsem to přehlídla:-8 Díky:-K

Maruško, jdu na to už poněkolikáté, poprvé jsem dopadla podobně jako Eliza níž v komentářích:-)):-)), snědlo se všechno:-! pak jsme měli velkou návštěvu a nikdo nechtěl snídat a večeřet nic jiného:-!:-)):-)):-)) potřetí jsem nabalila neteři s sebou, aby chudáci neměli na chatě hlad:-D:-D naposledy jsem podělila naše kluky při jejich cestách a tentokrát beru s sebou na chatu na víkend já, ale doufám, že už stihnu vyfotit a dovolím si přidat foto;-)
Kombinuju 1kg plecka, 1kg libového bůčku a 1kg sádla. Už se těším, jak to tady bude ráno krásně vonět:-)

To luxus vynikající, jihočechům ladící. +bodík 38

maris: přidala jsem to slíbené foto. Kdyby se nelíbilo, klidně to smázni ;-):-K

danielle72: dle Dáši dělám i já, nevkládala jsem, protože je to skoro stejné :-) i koláč dělám dle ní ;-)

Za chvíli Vám vložím recept, podle které děláme "Rillettes de Conneré" doma. Napíšu text vlastními slovy a vložím k tomu i odkaz, snad to nebude nikomu vadit. Byl by hřích nechat si toto "tajemství" jen pro sebe a nešířit recept dál:-K:-K:-K

magdalenka: o tom žádná :-)

Nikina: Určite, veď kedysi sme na dovolenky pod stanom vyrábali všetko možné, zavárala som mäso, klobásy, paštiku. Pohodlnejšie je dať do krabičky a zamraziť.;-)

magdalenka: někde jsem četla, že se to dá i sterilizovat, ale nezkoušela jsem, tak nevím.

danielle72: asi přijedu na návštěvu a vyloupím ti mrazák :-D:-D:-D

danielle72: My to baštíme len tak s chlebom, nerobím pomazánku ani koláč, vychutnávam si čistú chuť mäsa. K tomu cibuľa alebo paradajky.
Ale zamraziť ma nenapadlo. Pritom je to prosté...;-)

Petra Ku.: Já to mám ve dvou devítilitrových nerezových hrncích:-)):-)):-)), pomalu na kamnech (sklokeramika);-)

danielle72: Dani, asi se zeptám blbě - když nemám pomalý hrnec, tak to dám do litinového, a potom to dusím na sporáku, nebo v troubě na nízké teplotě? :-8

magdalenka: Přiznávám, je toho trochu víc:-D:-8 Ale my to mažeme na chleba, občas to hodím do rizota, k těstovinám, někdy přidám cibulku, krapet hořčice a tak a mám pomazánku...spoustu toho rozdám. Ale dávám si je na mrazák. Ano, bylo to 16 misek o objemu od půl litru do litru a půl...ale když je hlad:-D:-D:-D A je to časově náročné, takže když už, tak už:-D:-D:-D

magdalenka: ze 6ti ;-) to by mi akorát tak stačilo, 3kg je málo, udělám dva slaný koláče a za chvíli je to pryč :-S A to jsme jen dva :-D:-D:-D PH nemám, tak dělám na sporáku :-)

Nikina:... ale Danka to robí z 9 kg mäsa...:-D ja robím maximálne z 3 kg a v PH.

magdalenka: ono toho ve finále moc není. Mít větší litiňák, dělám taky víc, strašně rychle to mizí, potvora :-//:-D

danielle72: to robíš pre celé kasárne? :-O:-D

danielle72: také dělám bez vína, ale přidávám pepř ;-) včera jsem to trochu neodhadla s časem a šla jsem kvůli tomu spát před třetí ráno :-D:-D:-D Ale máš recht, stojí to určitě za to :yes:

Nikina: :yes::yes::yes: A my ho děláme ze 2 kil krkovičky, 2 kila kotlet, 2 kila plecka a 3 kil sádla:-8:-D. Bez vína, jen s mořskou solí. Je to práce na dva dny (první den navečer cca 5 hodin, druhý den 3 - 4), ale stojí to za to. A mnohdy poslouží i jako dárek, který oslavencům věnujeme rovnou s vykoštěným receptem (aby si pro příště udělali svůj:-D)

Dělávám velmi často, chtěla jsem přidat recept, ale koukám, že tu již je :-) Vařím většinou ze 3kg masa - bůček, krkovice a plec + kůže a kosti (to pak vytáhnu)a dávám k tomu 1kg sádla - to pak sleju a normálně používám. Večer přidám foto ;-) A protože vím, jak je to dobré + 37:yes::-K

mimosa: Pavli, moc děkuju za fotky a mám radost, že jsi spokojená, že chutná;-):-)

Tak už mám taky premiéru za sebou.Je to fakt moc dobrý.:yes::-K.Dovolím si přidat fotky:-8

:yes::yes::-K

maris: ale musíš uznať, že je to zaujímavá predstava...:-D:-D:-D

Irrena: děkuju, mám radost, že chutná a oddechla jsem si, že nechceš do PH nacpat mě:-O:-)):-)):-))

magdalenka:Magdaleno opravdu jsem to napsala hloupě:-D:-D:-Dale v PH bylo maso a víno, ne Maris:-D:-D:-D

Maris musím říct, že je to opravdu velká dobrota:yes::yes::yes::yes:Určitě budu dělat častěji;-)

Irrena:To vyzerá, že MARIS je v PH...:-D

Maris už je v PH;-)myslela jsem že mám málo bůčku, ale po zvážení toho bylo 880g, takže jsem přidala přiměřeně víno a sůl;-)

Kdyby se dnes na pokecu nemluvilo o tomto receptu ani bych o něm nevěděla:-OTaková dobrota mi ušla:-8:yes:

Eliza:
Ëlizo, bylo-li to suché, tak to znamená, že teplota byla příliš vysoká. Správně se to nemá ani vařit, ani péci. Když nemáte pomalý hrnec, tak udržovat těsně pod bodem varu na sporáku, česky se tomu říká "táhnout", v troubě nastavit 90 stupňů a doba alespoň dvojnásobná, než jste to tam měla vy.
A když nemáte hodně prorostlý bůček, tak klidně přidat sádlo na vypuštění nebo sádlo už vypuštěné. Nebojte se, nepřepálí se, protože nikdy při přípravě to nepřesáhne 100 stupň.
Nebojte se toho sádla mít hodně, na konci ho seberete a budete mít na chleba, na smažení nebo na příští dávku rillettes:yes::-p.

chocolate: no to jsem moc ráda, díky;-):-):-K

maris:Maruško:-K, dopadlo to výborně, jednu sklenici jsem poslala včera tátovi a dnes už se ptal, jestli nemám ještě:-D...mám, ale už prosvítá dno:-p.

Moc vám děkuju a jsem ráda, že vám francouzská klasika přišla k chuti:-)
chocolate - doufám, že napodruhé bude lepší, někdy moc libové je na škodu;-):-))

Dělala jsem v sobotu a bohužel jsem měla, stejně jako Eliza, příliš libový bůček.Každopádně se snědlo vše a dnes mám v PH druhou várku z tučnějšího kusu;-).+32

Vera N.: :-D také to tak dělám:yes:
Jarka: skleničky zavařím, víčka pěkně chytnou a vydrží dlouho. Je ale pravda, že po otevření je nejlépe co nejdříve spotřebovat:-)

Dělala jsem našim chlapům už asi 6x, vždy ze 2 kg masa. Čerstvý chleba, nahoru kolečka cibule a jen si mlaskají. Už nemačkám vidličkou, ale šťouchadlem na brambory.:-))

Znám podobný recept, který přinesla dcera z návštěvy, dělám ho z polovičního množství - 1/2 kg vepř.plecka, 1/2 kg bůčku a 1/2 kg vepř.sádla, vše pokrájet na malé kostičky, solit, pepřit podle chuti a vařít 9-12 hod. podle množství a velikosti kostiček, doporučuji raději dělat menší množství, rychleji se sní a nehrozí plíseň se kterou už mám rovněž své zkušenosti, zásadně pomazánku uchovávám ve skleničkách se šroubovacím víčkem. Dobrou chuť.:-*

:yes:je to výborné!!!!
Už jsem to dělala několikrát, hlavně na večírky.Chlapům to moc chutná, no mě teda taky.

jahoda: jahůdko, díky za informaci:-)

sanbibi: běžně zavařuji pro delší trvanlivost:-) potom vydrží v chladnu dlouho i měsíce... Jinak po otevření je lepší co nejdříve spotřebovat, jednou mi zůstalo trošku ve sklenici a asi po týdnu už byla plíseň:-O

sanbibi: já bych řekla, tak týden v lednici. Se zavařováním zkušenosti nemám, ale myslím, že by to šlo;-):-)

holky jak dlouho to vydrzi v lednici? mohla bych to zavarit pro delsi trvandlivost?

Eliza: Eli, díky za fotky, mrzí mě, že to nebylo podle Tvých představ, ale ten bůček je luxusní:yes::-)) Tak snad příště;-)

Přidala jsem fotografie pro představu, jak to dopadne, máme-li libovější maso...Je to výborné, ale doporučuji použít poněkud prorostlejší. Já to tak příště udělám.

Dělala jsem už asi 10x, PH nemám, ale vůbec to nevadí. Dusím to v litinovém hrnci, nejdříve asi hoďku opékám na plotýnce a dost míchám, než pustí šťávu. Potom v zakryté v troubě asi 2,5-3 hodiny a je hotové. Peču pomalinku současně s kůží, tu potom vyndám. Pokud se stane, že je bůček libovější, rozehřeji k tomu trochu sádla, které je vždy v zásobě.
Co se týče soli, dávám raději méně a než jde do trouby, příp. dochutím (občas to promíchám).
Myslím, že tady se nedá ani tímto způsobem nic pokazit, jen se nesmí péct při velké teplotě, aby z toho nebyly škvarky:-D;-)

Popravdě se mi to nepovedlo tak, jak jsem si představovala a jak má výsledek vypadat. Ale pouze proto, že jsem použila moc libové maso. Sice jsem koupila bůček, ale až zítra přidám fotky, včetně surovin, bude jasné, že takto libový nepoužívat!
Připíšu to raději ještě pod obrázek. Měla jsem radost z krásně libového bůčku, ten byl snad ze selete, nevím...ale v tomto případě se použití jakoby lepšího masa ukázalo kontraproduktivní.
K tomu výsledku, což bylo sice dokonale upečené, ale poněkud suché maso, které by namazat nešlo ani omylem, jsem musela přidat celou kostku sádla. Ale jelikož bylo přidané ex post, maso se nenacucalo. Má chyba.
Jinak je to velmi chutné, manžel, který neví, jak by to mohlo vypadat (jak si to představuju i podle Maríska fotek), si hrozně pochvaloval a snědl hned několik krajíců.
Ještě doporučuji dodržet množství soli, které udává Maruška, já jsem dala 2 lžíce (20 g) mořské soli a je to ažaž, fakt na hranici.
Takže příště koupím prorostlejší maso, tohle bylo jak kýta.:-/

Eliza, tak jak to dopadlo? Chtěla bych to taky vyzkoušet. Napiš své postřehy, čeho by jsme se měli vyvarovat atd...:-K

Eliza: Eli, snad se povede. Mám dojem, že jsi jasný adept na PH ;-):-))

Maruško, moc děkuju.:-K Už jsem to přendala do trouby, stáhla na 120°C, ale zatím to vypadá jako drobnější moravští vrabci (nebo brabci ;-):-D ). Sice je to bůček, ale hodně libový... Vařím současně vývar z kůže, kterou jsem odřízla, tak jsem to tím trochu podlila. Uvidím, když se nepodaří, koupím příště maso prorostlejší...(no a nebo ten PH, i když nejlepší bude to nechat na Ježíškovi ;-) )

Eliza: Eli, asi by to v troubě bylo lepší, péct pomalu - jako kachnu.:-) Já je dělám v PH a tam se nic nepřipaluje.
Dává Ti se odkaz na Oliv kuchařku - tam je dělají v litiňáku a je to podlité vodou, docela dost, tak že na sporáku je to asi potřeba.;-)

maris: To se nic neděje...:-):-) Ale zeptám se - fakt se to ničím nepodlévá? Jen to víno v úvodu? Trochu se mi to totiž přichytává (po 3 hodinách), tak mi napadlo, strčit do trouby...dám tak 150°C...Mohlo by to tak vyjít?

Eli, promiň, že jsem neodpověděla,:-8 nebyla jsem tu, ale Rebi mě zastoupila skvěle:-). Já značku opravdu nevím, ale určitě bylo suché, protože jiné by se u nás nenašlo.:-) Že se povede - o tom nepochybuji, ale doufám, že budeš spokojená a bude vám chutnat. ;-)
V Praze jsem zatím jen jednou nohou, ještě pojedeme, ale už ne na dlouho;-):-)

Tak už mám na sporáku, ale o dvě hodiny později, než jsem chtěla...:-S (To je tak, když coby zodpovědná matka pošlete dítě před prohlídkou na gyndě vyčurat a pak musíte přes hodinu čekat, až se nalemtá vody a naplní se jí močový měchýř, protože jinak prý nejde UZ vyšetřit...:-(;-) )
No nic, budu to pomalu cmudit, dokud mi nebudou padat víčka a pak to strčím do vyhřáté, ale vypnuté trouby a nechám do rána. Snad se to povede...

A kde je vlastně Marísek, že se nezapojil? Nestěhuje se ona už domů z chalupy?

Slina mi ukápla:-p:-* Jsem masožerka, takže receptík putuje do oblíbených a už se těším, až si tuto dobrotu dám na krající vlahého domácího chleba:-*:-K:yes:...+1:yes:

rebeka:No bůček v krazáku mám, což o to, já jsem starej křeček, takže mám pořád zásoby všeho:-D, ale chtěla jsem ho udělat nějak jinak. Možná hned zítra. A pak zkusím tohle:-)).

1974andrea:ne, to bych neřekla.. spíš jako vepřovka, ale fešáčtější:-8:-D:-D nevím, jak bych ti tu chuť lépe popsala:-S:-S
Andrejko, víš, co bude nejlepší:-?:-?:-?
jdi do toho:-!:-!:yes::yes::yes::-D:-D:-D
je to fakt skvělééé:yes::yes::yes:;-):-p

rebeka:Nadi a chutná to jako škvarky nebo jak?

Eliza:Eli, jak už jsem psala...dlouho jsem to nedělala, ale dala jsem menší množství a pokud si dobře vzpomínám, bylo to slané tak akorát;-)
a nedávno tady proběhla debata o soli...fakt je, že ne všechny "solí" stejně;-) to jsem ti pomohla, coo:-?:-D:-D:-D

Nadi, děkuju. Já stejně jiné, než suché obvykle nekupuju, tak je to jasné. ;-) Jo - a jak s tou solí? Mě láká dát původní množství, nezkoušel jste někdo těch 30 g?

Eliza:Eli, nejsem sice Maruška:-8 , ale tuto dobrotu jsem dělala už několikrát:-p:yes:, dala jsem , tuším, Veltlín, ale myslím, že značka je celkem jedno...hlavně aby bylo suché;-)
a díky za připomenutí této skvělé záležitosti;-), velmi brzy si též zopakuji:-):yes:

Maris, dnes se na to chystám...prosím, jaké jsi použila víno? Tedy pokud si vzpomeneš...nebo jaké bys použila? Nechci to zkazit, když se tak dlouho odhodlávám a zapomínám...
Děkuji.

Tuto dobrotku dělám od září minulého roka vcelku pravidelně. Proto se stydím, že jsem jí neposlala bodík :-8:-8
Omlouvám se :-K a bodík zasílám ;-)

Moc děkuji a jsem ráda, že chutná:-)
jahůdko, promiň, nějak jsem přehlédla Tvůj kometář, má radost, že rillettes u vás zdomácněly a věřím, že na kolejích chutná, je dobré mít v zásobě, je to výborná rychlovka, když není čas na nic jiného:-)

Dobrota!!!! A v PH téměř bez práce.:yes:

Tento báječný recept už jsem musela dělat několikrát. Nemám pomalý hrnec, dělám to tedy tak, že vše pokrájím na malé kousky, podusím na plotně asi půl hodiny a potom v troubě zakryté pomalu peču asi 3 hodiny. Potom vše trochu projedu mačkačem na brambory a mám hotovo.
Díky za recept posílám hlavně od dětí (řekla bych, že tím krmí své známé na kolejích:-D ).:-K:yes:

JOJKY, to já ráda :-p kašlu na cholesterol, o víkendu koupím bůček a budu sporákovat (na pomalení nemám zařízení ;-)):yes:

Tak jsem také upekla. Ti, kdo ochutnali chválili:-p. Maris, tobě děkuji za recept a Rebece za to, že mě na něj upozornila. A fotka je také pěkná:yes: +18

Drahuško, jsem ráda, že chutnalo a moc děkuju za fotečku;-):-K

Maris udělala jsem v pátek a dnes už nic není.:-(Je to lahůdka.:-p:-p

Bibi, děkuju:-K, musím se smát, jak na fotce za talířkem vykukuje nápis " Zdravý ":-)), nevím, nevím, jak moc je to zdravé ;-):-D:-D

Maris, tak si zrovna pochutnáváme:-p a hodně mi to připomíná tu výbornou vepřovou,libovou konzervu za starých časů. Budu dělat častěji a fotku máš přidanou;-)

Doogo, Bibinko - děkuju:-)
Bibi těším se na fotku;-):-K

Maris, dnes jsem tu tvou pomazánku udělala, ovšem normálně na plynu a dlouze sem vařila(nechala převalovat), je moc dobrá a zítra bude k véče, tak ti přidám fotku, bodík už jsem dala;-)

:yes: Bezkonkurenční:yes:

Adi, jde to samozřejmě i jinak, původní recept je bez PH, klasicky se to dělá na sporáku, na malém stupni / ohni/ několik hodin, nejlépe v litinovém hrnci.:-)

vypadá to skvěle, bohožel nemám PH. Jde to i jinak?
:yes:

Já jsem taky měla málo tučný bůček,ale přimíchala jsem do toho domácí škvařené sádlo a nemělo to chybu...budu dělat častěji a už vím že je lepší prorostlejší bůček...:-p:-p:yes::yes:

Maris to určitě udělám.PH mám tak už se těším.:yes::yes:

Tyhle "škvarečky" jsou dokonalé. a Francouzi na dně toho litinového kastrolu nechají ždibec jako základ pro další várku. Čím je ten základ starší, tím jsou škvarečky lepší. ;-)

Rebi, já to taky chtěla dělat, nejdřív jsem to honem nenašla, pak jsem zařizovala tu Prahu a nakonec už na to nezbyl čas:-(tak udělám v neděli a chráním si tu na to prorostlý bůček;-) Já už bod dala.

Rebi, to jsem ráda,:-) oni ti Francouzi ví, co je dobré;-):-)) Fotky jsou nádherné, díky:-K

jedním slovem..paráááda:-!:yes::-pale asi jsem měla ten bůček hooodně libový,měla jsem samé maso,žádné sádlíčko,příště dám tučnější;-):-p bodík už jsem dala,tak aspoň pár foteček;-)
P.S.určitě budu dělat hoooooodně často:-!díky:yes::-K

Nááááááááádhera!!!!!!!!!:yes:

jikotko, udělala jsi mi radost, že jsi vyzkoušela a děkuju za fotku, je moc pěkná a je na ní krásně vidět, jak se Ti to povedlo;-):-) Díky:-K

Musím jenom chválit...výborná pochoutka...:-p:-p:yes:

To je výborný nápad,zřejmě ho zítra uskutečním :-p:-p,jenom si půjdu pro víno k přítelkyni,doma není :-D:-D:-D,ale už se napřed olizuji...:-p:-p:-p,posílám bodík

Tento recept zcela unikl mé pozornosti,:-// ráda vyzkouším a posílám bodík. Už se těším, jak budu bůček "pomalit" ;-):-p +10 :yes: I když ho asi, jak se znám, ještě obohatím nakonec o utřený česnek :-p

maris,tak mi to stačí,díky;-):yes:doma mám jenom Lambrusko,jsem líná jít do obchodu:-Dale budu dělat asi o víkendu,do té doby vínko jistě koupím;-)

rebeko:-), já nevím, jak bych Ti popsala, s vínem je to takové ochucenější, ale žádný velký podstatný rozdíl to není:-)

tak toto určitě vyzkouším:yes::-pjaký je chuťový rozdíl,když dám vodu místo vína:-?

Děkuju vám :-K:-)
Eli, neváhej, je to moc dobré:-p

Maris, hned mi něco říkalo, že to bude recept od tebe...:-K Já už se na tohle jídlo chystám kolik let, ještě na něj bohužel nedošlo...;-):-p
+:yes:

Maris, to je úžasně nápaditý, jen ten PH nemám, tak bych to musela vařit na sporáku několik hodin. To by nám moc chutnalo a ty máš 3.bodík:yes:

Moc hezké, s chutí bych si namazala...:-p:yes:

Hned bych si dala :yes:.

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
jak se dělá rillettes, hovězí rijet, riletes, rilletes, rellettes, rilettes, francouzsky rijet, pomaly hrnec veprovka, rilettes recept, rillettes z bůčku, rillattes, rillets v pomalem hrnci, rijjet, rilletes recept, rillettes v pomalem hrnci, kachní rillet, rilletes nejlepší, rilets, rilletes z pomalého hrnce, rijet v pomalém hrnci

Suroviny:
víno bílé suché, sůl

Přidat fotografie receptu