Svatební koláčky podle babičky
Chystá se u vás v rodině velký den? Ať už si dva chtějí říct své "Ano", nebo někomu budete přát "Všechno nejlepší", jemné a nadýchané domácí koláčky udělají vždy radost a nesmí chybět na žádném z důležitých dnů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 788 kJ / 7 837 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 215,29 g |
Tuky | 296,54 g |
Vláknina | 35,60 g |
Cholesterol | 2,49 g |
Sodík | 4,59 g |
Sůl | 11,25 g |
Sacharidy | 1 017,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zahřejeme celé množství mléka a z části zaděláme na kvásek - do mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít.
Krok 2: V menší míse utřeme oba cukry se žloutky, poté i s máslem, rumem a citronovou kůrou.
Krok 3: Do velké mísy dáme mouku, sůl a poté přimícháme cukrovo-žloutkovou hmotu z menší mísy, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vše měchačkou pořádně spojíme (nebo můžeme použít domácí pekárnu) a necháme cca 1 hodinu na teplém místě kynout.
Krok 4: Mezitím připravíme náplně: Na makovou smícháme mák s cukrem a s trochou mléka tak, aby byla hustá tak akorát, případně ji navíc ještě dosladíme.
Krok 5: Na povidlovou náplň používáme klasická povidla, která zahustíme rozdrcenými rumovými perníčky. Bez zahuštění by povidla tekla.
Krok 6: Na tvarohovou smícháme všechny suroviny dohromady a pořádně vyšleháme.
Krok 7: Z vykynutého těsta děláme za pomoci mouky malé kuličky a klademe je na plech. Koláčky ještě hodně nakynou.
Krok 8: Doprostřed každé kuličky uděláme důlek např. koncem vařečky. Důlek naplníme buď makovou nebo povidlovou náplní. Na tuto náplň pak pomocí cukrářského sáčku naneseme kousek tvarohové náplně a na ten dáme rozinku, předem namočenou do horké vody s rumem. Do povidlových koláčků navíc zapícháme mandličky.
Krok 9: Takto upravené koláčky necháme ještě chvilku (cca 10 minut) kynout a pak je dáme do trouby vyhřáté na 150 °C na cca 15 minut (dle typu trouby).
Krok 10: Upečené a vychladlé koláčky dáme nejlépe do velkého hrnce zvlhnout.
Zveřejněno 21. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatební koláčky podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kryX
Moje poznámka
Svatební koláčky podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kryX
Nejnovější recepty
Bažantí stehna nadivoko
Přidáno před 8 minutami
Směs mořských plodů obalená a smažená
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze sýrů a šunky
Přidáno před 14 hodinami
Křenová pomazánka se sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Koláč z lišek
Přidáno před 21 hodinami
Kančí řízky se zeleninou
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Česnečka z cukety
Liduš před 6 minutami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
toprecepty.cz před 1 hodinou
Pavliny halušky
terundela před 3 hodinami
Hrnková bábovka
lunav1 před 5 hodinami
Hruškový špaldový perník
Brumaire před 15 hodinami
Kuřecí mexické nudličky
Tally před 16 hodinami
Česnekový bůček na pivě
lubosykora1 před 17 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Rradka před 18 hodinami
Cikánské kuře
Sahula před 18 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
Sahula před 19 hodinami
Tématické fráze:
domácí svatební koláče,
recept na malé svatební koláče,
náplně do svatebních koláčů,
domácí svatebni kolacky,
cukrářské koláčky,
svatební kolače našich babiček,
jak udělat malé svatební koláče,
náplně do svatebních koláčků,
malé koláčky,
nádivky do svatebních koláčků,
balení svatebních koláčů,
svatební kolačky,
recept na svatební koláče s droždím bez kynutí,
kynuté svatební koláče,
české svatební koláče,
české svatební koláčky,
domácí svatební koláče recepty,
domaci svatební koláče recept,
malé svatební koláče,
svatební koláčky bez droždí
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr,
máslo,
droždí,
sůl,
rum,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
mléko,
mák mletý,
mléko,
povidla švestková,
perníčky rumové,
tvaroh,
žloutek,
vejce,
cukr,
rozinky,
mandle
Komentáře (20)
Súhlasím s tebou, že namiesto kocky ( ktorá má 42 g ), by som 70 g nepoužila. Je to dosť podstatný rozdiel.
Rozhodně se nemusíš bát, že náplně bude málo...stačí když při ďůlkování a plnění nebudeš dělat moc velké okraje (mohlo by se tedy říci že do poměrně malých koláčků stačí udělat větší ďůlky)...
Při kladení koláčků do hrnce asi zas tolik na teplotě nezáleží, ale můžeš je tam dát ještě vlažné. Hrnec zakryj puklicí. Moje babička tu puklici obaluje igelitem, aby dokonale těsnila. A hrnec pak stačí nechat stát v pokoji.
Kdyby si měla ještě nějaký dotaz - určo napiš, ráda ti ho zodpovím
A neboj se, koláčky budeš mít určo famózní
...u balených kostiček určitě taky záleží na výrobci např. takové ty ve stříbrno-šedém obale jsou francouzské a řekla bych, že jsou kvalitnější než kostičky ve zlatém obale, jenž jsou české...(tyto dva druhy já znám)...nicméně na některé pečivo jsou lepší první na jiné ty druhé...atd.
tak doufám, že jsem v tom teď neudělala ještě větší guláš
obecně platí že jedna malá balená kostka droždí stačí na 1kg mouky
snad ti mé vysvětlení pomohlo
Mohla by si , prosím, upresniť to droždie? U nás jedna kocka váži 40 - 42 g. Ty píšeš o 7 dkg alebo jednej kocke...
Ďakujem!