Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatební koláčky podle babičky

Chystá se u vás v rodině velký den? Ať už si dva chtějí říct své "Ano", nebo někomu budete přát "Všechno nejlepší", jemné a nadýchané domácí koláčky udělají vždy radost a nesmí chybět na žádném z důležitých dnů.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

camaya camaya

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby kynutí

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 788 kJ /
7 837 kcal
Bílkoviny215,29 g
Tuky296,54 g
Vláknina35,60 g
Cholesterol 2,49 g
Sodík 4,59 g
Sůl11,25 g
Sacharidy1 017,22 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zahřejeme celé množství mléka a z části zaděláme na kvásek - do mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít. Krok 2: V menší míse utřeme oba cukry se žloutky, poté i s máslem, rumem a citronovou kůrou. Krok 3: Do velké mísy dáme mouku, sůl a poté přimícháme cukrovo-žloutkovou hmotu z menší mísy, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vše měchačkou pořádně spojíme (nebo můžeme použít domácí pekárnu) a necháme cca 1 hodinu na teplém místě kynout. Krok 4: Mezitím připravíme náplně: Na makovou smícháme mák s cukrem a s trochou mléka tak, aby byla hustá tak akorát, případně ji navíc ještě dosladíme. Krok 5: Na povidlovou náplň používáme klasická povidla, která zahustíme rozdrcenými rumovými perníčky. Bez zahuštění by povidla tekla. Krok 6: Na tvarohovou smícháme všechny suroviny dohromady a pořádně vyšleháme. Krok 7: Z vykynutého těsta děláme za pomoci mouky malé kuličky a klademe je na plech. Koláčky ještě hodně nakynou. Krok 8: Doprostřed každé kuličky uděláme důlek např. koncem vařečky. Důlek naplníme buď makovou nebo povidlovou náplní. Na tuto náplň pak pomocí cukrářského sáčku naneseme kousek tvarohové náplně a na ten dáme rozinku, předem namočenou do horké vody s rumem. Do povidlových koláčků navíc zapícháme mandličky. Krok 9: Takto upravené koláčky necháme ještě chvilku (cca 10 minut) kynout a pak je dáme do trouby vyhřáté na 150 °C na cca 15 minut (dle typu trouby). Krok 10: Upečené a vychladlé koláčky dáme nejlépe do velkého hrnce zvlhnout.

TIP: Jak péct svatební koláčky s různými náplněmi

Zveřejněno 21. 8. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatební koláčky podle babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kryX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatební koláčky podle babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kryX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (19)

Peču svatební koláče dost často,ráda bych se poptala ,jak cca velké vyhazujete,nebo je odvažujete,aby byly koláčky skutečně malé,např.vyhazuji malou lžičkou nebo váha cca 6-7gramů?Chci je mít všechny stejné a nápad,neplnit tvaroh či jinou nádivku dovnitř,ale do důlku se mi velmi zamlouvá.Čekám na odpověď .Dík Muminek

Dobrý den, mám dotaz, budu mít svatbu 23.8 a budu si sama dělat koláčky, můžete mi prosím poradit, kdy je mohu začít dělat aby byly stále měkké třeba ještě den po svatbě předem vám moc děkuji s pozdravem Lenka:-)

Magdalenka, neviem, ktoré droždie je ti podozrivé, ja kupujem vždy trebišovské, to u nás dostať, a je vynikajúce, či robím pomazánku, pečiem koláče alebo chlieb. ;-);-);-)
Súhlasím s tebou, že namiesto kocky ( ktorá má 42 g ), by som 70 g nepoužila. Je to dosť podstatný rozdiel. ;-):-D

Camaya, jsi anděl. :-)). Dík za podrobé vysvětlení:yes: O víkendu se do nich pustím a dám vědět.:-)) Tvůj receptík je srozumitelně napsaný,:yes::yes::yes: proto se koláčky určitě se povedou.:-p

Jana: moc mě těší, že se ti receptík líbí:-))...Jani já už mám ďůlkovač vymakanej - používám malé kulaté rukojítko od šuflíku:-D...záleží na tom, jak velké koláčky uděláš...stačí opravdu malé...při ďůlkování se trošku rozplácnou a vypadají skoro jako mističky nebo talířky:-*...proto se také předtím nijak vevnitř neplní, protože by se náplň mohla rozprsknout...

Rozhodně se nemusíš bát, že náplně bude málo...stačí když při ďůlkování a plnění nebudeš dělat moc velké okraje (mohlo by se tedy říci že do poměrně malých koláčků stačí udělat větší ďůlky)...;-)

Při kladení koláčků do hrnce asi zas tolik na teplotě nezáleží, ale můžeš je tam dát ještě vlažné. Hrnec zakryj puklicí. Moje babička tu puklici obaluje igelitem, aby dokonale těsnila. A hrnec pak stačí nechat stát v pokoji.

Kdyby si měla ještě nějaký dotaz - určo napiš, ráda ti ho zodpovím;-):-))

A neboj se, koláčky budeš mít určo famózní;-):yes:

Camaxa, děkuju za podrobně napsaný receptík :yes: na buchtičky jak malované. :-p Chci se zeptat ohledně nádivky. Nádivka vevnitř koláčku není? Dává se jenom, jak popisuješ, do důlku? A není pak nádivky v tom důlku málo? Tvé koláčky jsou nádherné, :yes: ale důlek si asi vařečkou nedělala? A ještě další dotaz. Po upečení mám koláčky naklást do většího hrnce a hrnec zakrýt? Do hrnce mám naklást koláčky ještě teplé? Chtěla bych koláčky upéct. Konečně podrobný recept na kynuté těsto i pro začátečníky. :yes: :-)) Posílám velkou pochvalu :yes: :yes: :yes:

Týždenne pečiem asi 2 krát niečo kysnuté, jednoducho mám rada prácu s kysnutým cestom, na cathleen, samozrejme, ešte nemám. Droždie sušené nepoužívam, používam kocky alebo vážené. Ale ja by som miesto 1 kocky (či už je z Trenčína alebo Francúzska) 70 g nepoužila. Je fakt, že niekedy slovenské droždie, aj keď je ešte v dobe upotrebiteľnosti, je podozrivé.

:-)Tak jsem nad tím droždím taky přemýšlela (kupujeme kostky i vážené - to je mnohem levnější....) Zní to logicky, že kostečka lisovaného droždí by mohla mít lepší kynoucí schopnosti......na druhou stranu - chleby z 500 g mouky kypřím pouhými 10-12 g droždí a pokaždé ho mám stejně veliký, stejně nakynutý - ať použiju vážené droždí nebo z kostky.:-p

Už ty komentáře čtu asi 3x a jsem z toho jelen:-Ou nás v obchodě je k dostání droždí na váhu i kostky,ale žádný rozdíl v kynutí jsem mezi nimi nepoznala a to peču o 6 let déle jak magdalenka:-))no zase jsem o něco chytřejší na stará kolena:-D

magdalenka: dneska už se v pekárnách používá tekuté droždí, takže to staré - klasické krájené už na pultech k vidění moc není...

...u balených kostiček určitě taky záleží na výrobci např. takové ty ve stříbrno-šedém obale jsou francouzské a řekla bych, že jsou kvalitnější než kostičky ve zlatém obale, jenž jsou české...(tyto dva druhy já znám)...nicméně na některé pečivo jsou lepší první na jiné ty druhé...atd.

tak doufám, že jsem v tom teď neudělala ještě větší guláš:-D

Tak to sa divím...a pečiem 30 rokov...

isahu: mno já jsem na svojí maminu koukala taky jako puk:-D, ale prej to tak je...kostka má prý opravdu větší kynoucí schopnost (skoro dvounásobnou);-)

camaya, a ono je to krájené jiné??...myslím vyšší kynoucí schopnost než balené v kostce?? tedy, ne že bych ještě někde viděla krájené, to naposledy jako malá holka, ale zarazilo mě to, já měla za to, že je to stejné....:-O:-O:-O

magdalenka - dneska se v obchodě prodávají takové ty malé balené kostičky droždí...tak pokud tam dáš tuto, tak se dává celá kostička bez ohledu na její gramáž....ale pokud nemáš kostičku ale droždí ,,starého typu" krájené - tak se dává těch 7dkg

obecně platí že jedna malá balená kostka droždí stačí na 1kg mouky

snad ti mé vysvětlení pomohlo;-)

camaya, je to krása!
Mohla by si , prosím, upresniť to droždie? U nás jedna kocka váži 40 - 42 g. Ty píšeš o 7 dkg alebo jednej kocke...
Ďakujem!

Opravdu krásné...:-)
+:yes:

Krásne a určite aj chutné koláčiky:-D:yes: +6

Krásné. Svatební koláčky jsem ještě nepekla. Tyto určitě zkusím. Vypadají fakt nádherně. Sliny se sbíhají:-). Posílám čtvrtý bodík.:-K

vypadají nádherně +1;-)

Tématické fráze:
domácí svatební koláče, recept na malé svatební koláče, náplně do svatebních koláčů, domácí svatebni kolacky, cukrářské koláčky, svatební kolače našich babiček, jak udělat malé svatební koláče, náplně do svatebních koláčků, malé koláčky, nádivky do svatebních koláčků, balení svatebních koláčů, svatební kolačky, recept na svatební koláče s droždím bez kynutí, kynuté svatební koláče, české svatební koláče, české svatební koláčky, domácí svatební koláče recepty, domaci svatební koláče recept, malé svatební koláče, svatební koláčky bez droždí

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, máslo, droždí, sůl, rum, žloutek, cukr vanilkový, kůra citronová, mléko, mák mletý, mléko, povidla švestková, perníčky rumové, tvaroh, žloutek, vejce, cukr, rozinky, mandle

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu