Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrová poleva na perníky

Miluje vaše rodina perníčky, ale nedaří se vám poleva? To se letos změní. Máme pro vás osvědčený recept, který se povede i začátečníkům. Pokud navíc použijete malé množství potravinářského barviva, můžete vykouzlit opravdu nádherně zdobené perníčky.

Hodnocení receptu je 4,5 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 442 kJ /
823 kcal
Bílkoviny3,30 g
Tuky0,03 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 67 mg
Sůl0,13 g
Sacharidy202,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Moučkový cukr 3x prosejeme. Přidáme bílek a šťávu z citronu, kterou jsme přecedili. Krok 2: Vše mícháme metličkou tak dlouho, až je poleva tuhá a nestéká ze lžíce. Krok 3: Plníme sáček na zdobení a nebo tvrdý igelitový sáček. Ustřihneme růžek a zdobíme perníčky dle své fantazie. Krok 4: Polevu necháme zaschnout a perníčky urovnáme do krabiček na uležení.

TIP: Jak na nejlepší polevu na zdobení perníčků

Zveřejněno 23. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukrová poleva na perníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9M3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukrová poleva na perníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9M3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (78)

ZaSolanem: měla stejný problém, ale zkoušela jsem a dávám 30g bílků a 85g cukru :-)

ZaSolanem: Toto Vám asi nikto presne nepovie, pretože nie len množstvo bielka ale aj práškový cukor od jednotlivých výrobcov je každý iný. Za mňa je u nás najlepší na polevu
Považský cukor a podľa veľkosti bielka dávam od 150 - 170 g 3 x preosiaty práškový cukor. Citrónovú šťavu nedávam vôbec.

Nemohl by mi někdo poradit, kolik třeba cukru na přímo gramy bílku? Léta zdobím perníky, mám ráda jemnější, "krajkové" vzorky, mřížky, tečky... a potřebuju hustější polevu, co neteče, ale ani nedělá špičky a to vymíchávání a zkoušení z duše nesnáším:-D. Jeden bílek..asi pokaždý jinak velký, nebo nevím. Recept je fajn, na surovinách se toho moc vymyslet nedá, ale kdyby měl někdo vychytanou gramáž, to by bylo!

Super, moc děkuji za recept. Konečně se poleva povedla!

mata3636: Mam takovej robot s hodne baculatou metlou. Dokaze michat velmi pomalu. Neni to slehani jen jako rucni metla. Na polevu je vyborny. Rucnim slehacem se dvemi metlami, by to neslo.

mata3636: já metličkou ;)

Veronika.Hrozna: Nešľahať, lebo sa tým vženie do polevy vzduch a poleva po zaschnutí popraská. Len ručne metličkou miešať.:yes:

casino: citronové šťávy jsem tedy dala méně, to je fakt. ale perníčky nakonec tuhnou, sice pomalu, ale jo :-D mě nikdy poleva nešla, tak jsme nedělali. Letos jsem se naštvala a zkusila a vyšla. Na podruhé pak zas ne :-( no příště už budu prosívat, a opravdu podle návdu přesně, žádný úlevy :-)

Veronika.Hrozna: " Má a obrovský, já prosívám 3 x aby se cukr provzdušnil několikrát."
Nevěřím:-O
Myslím, že spíše záleží především na MNOŽSTVÍ použité kyseliny. Dochází k hydrolýze a tvorbě invertního cukru, který se chová podobně jako med. No a zkuste z medu udělat tuhnoucí polevu... :-)

sasulinkam: Mám zásadu, když něco není dobré od začátku, tak nejsem tak zkušená, abych to dokázala upravit do použitelné podoby. Zmatlala jsem už dva krémy, jen tyto Vánoce a jedny kokosové pusinky, a jednu štolu! Vyhodit ! Prosít cukr, přidat do něj bílky a na nejmenší otáčky velmi pomaličku šlehat! Obyčejně uškudlím jeden bílek a přidám lžíci 40% rumu. Nádherně to ochutí a hezky se vsákne do pečiva, takže se rychle suší.

Veronika.Hrozna: Takže mi to neztuhne?

sasulinkam: Má a obrovský, já prosívám 3 x aby se cukr provzdušnil několikrát.

ahoj kuchtíci a kuchařky, dělala jsem tuto polevu minulý týden a všechno vyšlo na jedničku. dnes jsem ji dělala podruhé- ze 4 bílků - a nepovedla se.Vůbec netuhne :-( Uvědomila jsem si potom, že jsem cukr poprvé prosála a dnes ne. Má to velký význam? Nebo mi poleva ztuhne prostě déle? ;-(

Ja zdobím perníčky několik let,ale nikdy jsem neslyšela,že se poleva šlehá.To jak šlehačem?já mám za to,že se má jen vymíchat..

Renata: ale Ivulinka nepíše nic o šlehání, ale o míchání;-);-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Marketa Dominguez 15. 12. 2015 04:38
Dekuji moc za tento recept!!! Nikdy jsem si zdobeni pernicku neuzila jako ted. Poleva je tuha a nikam netece. Uzasne! Moc doporucuji. Zdobeni jsem nikdy moc nemusela, protoze poleva byla vzdy ridka a ke vzteku, toto byl naprosty opak. Rychle schla, no proste senzace. Vrele doporucuji a recept si pisu na pristi rok.
Delala jsem ji z dvojite davky.:-)):yes:

Jen se zeptám je možné přidat i potravinářské barvivo ? sice hloupý dotaz ale což :-8 :-))

Hledal jsem na netu nějakou polevu na medové perníčky. Naprostá spokojenost. Mohu doporučit i ostatním. Jenom jsem tam přidal o trochu více toho citrónu. Opravdu skvělý - zasychá poměrně rychle.
:-) :yes: :-)

Magdalena 6. 12. 2015 13:33
lea:
musíš to nechat zaschnout,je fakt perfektní ,zdobila jsem sní aj perníkovou chaloupku...:-)
lea:

Poleva super, ale mám problém, netuhne(nezasychá), tak nevím ,kde jsem udělala chybu. :-(

můžu se zeptat kolik množství toho je ?
:-)

Mo děkuji, perníčky peču už 15 let, ale teprve KONEČNĚ teď mám perfektní recept na polevu. Pokaždé jsem s ní bojovala, letos prvně paráda!!!:yes::yes::yes:

Polevu jsem delala uz loni a letos se k ni zas vracim dobre se s ni pracuje i druhy den hrudky v ni nebyli:-K:yes:

Martina Ayko 24. 12. 2013 11:12
Hany. : Nemůžeš Hani, když jí uděláš večer a budeš to zdobit až druhý den, poleva bude tuhá a hrudkovatá, nepůjde s ní zdobit.;-)

:yes::yes::yes::yes:

:yes:

kocour.fous 15. 12. 2013 12:46
Zuzka:a mohla byste vložit nějakou fotku jak to s tím štětečkem vypadá nazdobený??Zkusila jsem to a upřímně musím říct,že se to dělá otřesně!!!Nemluvě o tom,že než se to nazdobí tak polevu máte zaschlou..:-//

kocour.fous 10. 12. 2013 19:20
Hany. :někde jsem četla, že polevu naplní do malých sáčků s takovým cvakacím/tlakovým/ uzávěrem.Do sačku se udělá malá dírka,nahoře uzavře a poleva nezasychá a může se pokračovat druhý den,,:yes:

Hany. :

Doporučuji zdobit velmi tenkým štětcem..zní to možná divně, ale funguje na výbornou;-)

je to dobrý ,až na to že to je slizký.:-?

toprecepty.cz/recept/1422-cukrova-poleva-na-perniky/;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-):-)):-D:-)):-D:-)):-D:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K :-*

Můžu se zeptat jestli to můžu udělta večer a zdobit to až na druhý den? :-O:-O

dělám perníčky poprvé a našla jsem si tuhle polevu a i dky kladným recením jsem ji zkusila "vyrobit".....je opravdu dobrá,děkuji z tip...S.:-))

Výborná. Tímto děkuji za recept :-))

:yes::yes::yes:

Pernicky jsem pekla a zdobila letos poprve v zivote poleva je mooc dobra dekuji za skveli recept

supe :-D

www.yahoo.comwww.yahoo.comdakujem velmy pekne za ten recept perniky boli užasne vizorom ale aj chutou :-) pridala som tam este aj bio nastruhanu kožku z citronu :-8:-8:-8 ale chutilo to vsetkym aj tak velmy dakujem :-)):-)):yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Lenka Mendívil 22. 12. 2012 16:14
Děkuji za dobrý recept. Perníčky se podařily, šlo je hezky ozdobit. Hezké vánoce Vám všem. :-8

SKVĚlÉ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MAM SICE 11 ROKOV ALE AJ TAK RADA PEČIEM. TERAZ SOM PIEKLA MEDOVNIČKY A TÁ POLEVA BOLA SKVELÁ.ZO ZAČIATKU SA MI ZDALA TROCHU MOC TUHÁ ALE PERNÍČKY VYZERAJÚ SKVELO. VDAKA TOMUTO RECEPRU VYZERAJÚ ALE AJ CHUTIA SKVELO A MY SI NA NICH POCHUTNÁVAME.SÚ VERY,VERY GOOD...................UKLADAM SI TEN RECEPT DO JEDNEJ Z MOJICH ASI 10 KUCHARSKYCH KNIH URČITE SA BUDE HODIŤ.:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-D;-):-)

Dakujem , poleva sa podarila. Uzasne jednoduche. Jedinka chybicka....bolo jej vela na pernicky zo 600g muky. Ale syncek sa pobavil s ozdobovanim....vsetkeho okolo seba, takze sa minula a aspon bola sranda :-))

Sněhurka 16. 12. 2012 18:00
U nás se to povedlo na :yes: děkuju

Velice dobrá poleva, díky!
:-))

Annabella 11. 12. 2012 16:57
Naprosto excelentní poleva, nejdříve se zdála trochu tuhá, ale nazdobíte s ní i ty nejmenší detaily. Moc a moc děkuju!!!:yes:

neznamaxy 11. 12. 2012 11:22
:-p:-p já tu směs třu, jsem ze staré školy

děkuji fakt dobrý recept hned jsme to s mladší dcerou vyzkoušely a nemůžu jí od toho odtrhnout jak jí to baví děkujeme :yes::-8:-))

teraz idem s maminkou piect perníčky tak ju určite použijeme :-p;-):-8:-D:yes:

:-* :-) povedla se a je výborná Děkujíí

Dík za prima recept :yes:Rychlý,snadný a dobrý :-p

Dobrá poleva :-):yes::-!

DĚKUJI ZA TENTO RECEPT MOC SE MI TO POVEDLO:-K

Fakt super, vydařila se báječně!!!

Díky moc, dělaly jsme vždycky s maminkou, ale nevěděla jsem kolik dát cukru, vyzkouším večer u TV ;)

A to šlehání??normálně v nějaké nádobě??mixerem..?:-???

Taky ji tak dělám, je dobrá a dobře drží:-8 :yes: Přeji všem krásné vánoce, hlavně klídek!!!!!:-K

Ahojte všichni :-) tento recept je super, ještě víc super bude, když bílek procedíte skrz silonovou punčochu - líp se s ním pracuje ;-)

:-K:-D;-):-p:-D:-):-p:-O:-K:-*

uplně jsem zapoměla jak se to dělá ale váš recept mi to hned připoměl.Perníčky byly dobrá a velký podíl na tom měl váš recept. Dekuji

Vynikajíícíííí....:-)

Díky moc ste nám pomohly :):-!;-):yes:

Díky za recept :-) Vyzkoušeno a poleva krásně tuhne.

Nada Rakousko 11. 12. 2011 11:00
:yes::yes::yes::yes::yes: Pecu jiz dlouha leta a hlavne rada zdobim pernicky a pernikove chaloupky-zabava s vnuckou ale snih byl vzdy problem vcera letel zase veskery barevny snih do kose nevzdala jsem to a precetla jsem si dnes od vas recept a hned vyzkousela je vynikajici dekuju moc nikdy bych neverila tolik cukru do jednoho bilku super recept hezky vanoce.

:yes::yes::yes::-K:-*:-S:-D:-));-):-p:-/:-):-(;-(:-Kněco podobného mám doma za recept je dokonalý :):-):-):-)

Pipi Dlouhá 15. 4. 2011 19:09
Díky, díky hned jsme to vyzkoušeli. Mńam !!! :-*:-*:-*

Lolly pop 13. 12. 2010 17:21
:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

cikan z lehovce 28. 11. 2010 17:08
velice pekna stranka :-)

Janulka8952 15. 12. 2009 17:38
suuuúer:-K

Katka (neregistrovaný/á): v tomto recepte je na jeden bielok cukru az moc, takze pochybujem, ze by bolo treba este pridavat. vyroba polevy a zdobenie pernikov vyzaduje vela trpezlivosti! pravdepodobne si polevu kratko miesala, poleva sa musi rucne miesat minimalne 20min. Da sa robit aj v kuchynskom robote, ak mas program miesanie a uz som videla, ze ju niekto robil aj v domacej pekarni. Takze ak to budes robit nabuduce, skus si to stopnut ;-) prajem vela uspechov pri zdobeni:-!:yes:

Dělala jsem tuto polevu a vůbec mi nechtěla ztuhnout, dala jse do ní více cukru podle rad a výsledek? Jednoduše skončila v koši.www.toprecepty.cz

petra Linhartová 27. 11. 2009 08:46
Miluju jednoduché věci letos peču poprvé se svým synem tak doufám že to nějak zvládneme :-K

Alena Zderčíková 7. 11. 2009 07:22
Zkusím poradit, není vůbec na závadu, když je sníh na zdobení udělaný už den dopředu. Loni se mi s tím dělalo o hodně líp než s čerstvým sněhem. Zabalila jsem jednoduše pytlík se sněhem do vlhké utěrky, dala do krabičky a na druhý den se s tím dělalo jedna báseń. Krásně se s tím zdobilo, nevím jaké zkušenosti s tím mají profesionální perníkářky, ale já jsem se v tom úplně vyžívala. :-D:-D:-D

:yes:

Ukládám!!!! Díky!!! To se rozhodně hodí!:yes:

no relativne by to islo..isteze....len si musis uvazit, ze je to urcene na pisanie a zdobenie malych ploch,kde sa vyzaduje akokeby rovna ciara. tak tam je to bez problemov
ale na klasicke zdobenie by som Ti odporucila skor krem, ktory Ti ostal z plnenia torty. ja pouzivam ozdobne trubicky, ktore vkladam do sacku..su rozne a na tortach najviac ukaze hviezdickova trubicka.

Doufám že to jde požít i jako poleva na dort...;-)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
poleva na perníčky, poleva na zdobení perníčků, poleva na perníčky recept, citrónová poleva na perníčky, recept na polevu na perníčky, bílá poleva na perníčky, bílková poleva na zdobení perníčků, poleva perníčky, poleva na pernicky-recept, zdobení perníčků poleva, perníková poleva, zdobící poleva na perníčky, nejlepší poleva na perníčky, zdobeni perniku, perníčky poleva, poleva na vánoční perníčky, poleva na zdobení perníčků recept, recept poleva na pernicky, bílková poleva na perníčky, jak udělat polevu na perníčky

Suroviny:
bílek, cukr moučkový, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu