Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský kuthan

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Snadný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 150 min bez doby naložení masa

170 min (20 min příprava + 150 min tepelná úprava, bez doby naložení masa)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 740 kJ /
5 196 kcal
Bílkoviny217,49 g
Tuky442,08 g
Vláknina10,10 g
Cholesterol 785 mg
Sodík 6,33 g
Sůl15,50 g
Sacharidy82,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso a slaninu nakrájíme na kostičky, klobásy na kolečka. Krok 2: Vše smícháme (kromě cibule a smetany). Necháme uležet minimálně 2 hodiny (nejlépe ale přes noc). Krok 3: Masovou směs dáme do pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme asi 1,5 hodiny, až hovězí maso změkne. Pokud je třeba, doléváme po trochách horkou vodu. Krok 4: Pak přidáme jemně nakrájenou cibuli a pečeme dále 20 minut. Krok 5: Nakonec vmícháme smetanu a chvíli pečeme, až směs zrůžoví (udělá se ten správný sosík). Krok 6: Příloha: knedlík, chléb, pečené brambory, příp. sterilované okurky.

TIP: Typy knedlíků, jak je rozlišíme a základní příprava

Zveřejněno 5. 9. 2010

Poznámka autorky jahoda

Zdroj: Kluci v akci - mírně upraveno

Kuthan převzato z němčiny, znamená "pekáč,pánev.."

Možná se Vám bude zdát hodně hořčice, ale na talíři ji tam ani nepoznáte. Je toho plný pekáč pro 4člennou rodinu na 2 dny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský kuthan

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JQqv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský kuthan

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JQqv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

dvorakxyz: Pokud si některý recept označíte jako oblíbený a tím pádem si ho uložíte, tak to ovšem neznamená, že se automaticky označí i jako uvařený.
Musíte ještě u každého receptu, podle kterého jste uvařil, kliknout na UVAŘENO. :-K

dvorakxyz: je u receptu ikonka UVAŘENO, ta se musí použít

Vážení
Co jsem označi jako oblíbené,tak jsem uvařil. Nicméně je vedete, že jsem neuvařil nic. To Vám musím přinést na ochutnávku? dvorakxyz

už jsem to kdysi dělala moc dobré
:-)

to je opravdu papu. určitě moc dobré.:-K

Jen drobná poznámka, v němčině slovo kuthan ani kutchan neexistuje!!!Jde o starý nářeční výraz převzatý z germánských jazyků a znamená nádoba na vaření v širokém slova smyslu-tedy přípravu jídla (hrnec, kastrol, pekáč)

Dana61::-8 Děkuji celé rodině Dany61;-)

opravdu skvělé :-D:yes: jenom smetanu jsem dala 30ti procentní a sklidila jsem úspěch - no přiznala jsem se, kde že jsem receptík vzala a rodina ti vyjádřila pochvalu

Eliza:
Eli, je mi potěšením a je jasné, že každý si dochutí dle svého. Já snad ještě nevařila striktně podle zdejšího receptu. Ale o to snad tady nejde. Hlavně, že máme inspiraci a rodina je nakonec spokojená;-)
Díky za pěkně barevné obrázky:-*:-K:-K

Na tento recept jsem se moc těšila, ale nakonec jsem s ním měla trochu problém, protože se mi nedařilo ho dochutit. Nakonec jsem kastrol s upečeným masem přendala na sporák, přidala záklechtku z mouky a vody, smetanu a pro chuť bobkový list a celé nové koření a pro šťavnatost silnější kolečka mrkve. Provářela jsem mírně ještě něco přes půl hodiny a nakonec se povedlo...:yes: Vzhledem k tomu, že jsem vařila včera a zbylo na dnes a jedna velká porce i na zítra, tak můžu říct, že čím uleželejší kuthan je, tím je lepší.
Posílám obrázky.:-)

Jana Remkova:
nahradit jahlema pohankou kroupami a obcanku vstupenkou do bohnic:-D

Ahoj Santo, moc jsi mě potěšila, že Staročeský kuthan/pekáč chutnal. A také nevidím na tom nic drahého, sice hodně masa, ale zase je toho hodně pro pořádné jedlíky:-p. Prostě maso, ale v jiné úpravě. Jsem ráda, že Tě neodradilo to množství hořčice. Výsledek stojí zato, a u Tebe vylepšené jen masíkem. Škoda, že není fotka:-(. Ale i tak moc díky:-K
Koukám, že jsi přidala dnes Napoleónské řezy, jsou moc lákavé, ale 3 dny čekat a koukat do ledničky, to se bojím, že nevydržím:-D
Kdybys ses chtěla naučit dávat fotky, napiš na vpravo: Moje vzkazy, uvidíš, že to je jednoduché;-):-K

Drahé jídlo???Za luxus se vždy platí a každý rád hřeší...
VÝBORNÉ,NEPOPSATELNĚ!:yes::yes::yes:
Trochu ho upravila,omlouvám se autorkyni,ale mám doma,rozmazlence!!Jen maso!!!;-) Vidět tam tlustý,tak mají žloutenku a osypaní na měsíc..
Ale nezbylo nic...K tomu není co dodat.Měli k tomu rýži tří barev,další příloha..

Martiline, je mi potěšením, že sis vybrala můj recept a že nezklamal;-):-K

Tématické fráze:
staročeské recepty, kutchan, kuthan jídlo, kutan, staročeský kutchan, staročeskýkuthan, staročeský recept, staročeský pekáč, staročeské výrazy, staročeský kudhan, co je to kutchan, co je kutchan, jídlo kuthan, staročeeské recepty, staroceske jidlo, staročeský kutlan, kuthan pekáč pánev, slovo kuthan, starocesky kutan, kuhtan recept

Suroviny:
hovězí zadní, bůček vepřový, klobása pikantní, slanina anglická, hořčice plnotučná, hořčice kremžská, sůl, pepř mletý, paprika sušená sladká, koření chilli, cibule, smetana na vaření

Přidat fotografie receptu