Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby ve vlastní šťávě II.

Houbaření se řadí mezi český národní sport. Když se však sezóna podaří a úroda je velká, musí se přebytky uložit. Houby tak můžeme naložit do vlastní šťávy za přidání soli a zavaření. A budete je mít v zimě hezky po ruce.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 120 min

180 min (60 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 548 kJ /
370 kcal
Bílkoviny28,00 g
Tuky2,00 g
Vláknina60,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,48 g
Sůl16,00 g
Sacharidy30,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na kousky, dáme je do větší nádoby a přidáme asi 2 lžičky soli, dobře promícháme. Krok 2: Takto upravené houby nacpeme do umytých a čistých skleniček (pořádně utlačíme, houby zmenší varem objem). Otřeme hrdla skleniček, zavíčkujeme a vaříme (sterilujeme) je 1 hodinu na malém stupni. Krok 3: Na druhý den opakujeme, opět vaříme 1 hodinu. Takto zavařené houby můžeme použít pod maso, na vaječinu, vlastně na cokoliv. Varem zmenší objem, ale po vyklopení ze skleničky zjistíme, že je jich opravdu hodně.

TIP: 10 tipů, jak zpracovat úrodu hub

Zveřejněno 23. 9. 2010

Poznámka autorky JanaDorazinova

Recept jsem před několika lety objevila na recepty.cz. Bohužel se mi nepodařilo ho najít. Pokud se autorka přihlásí, přidám pod recept její jméno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houby ve vlastní šťávě II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/14Bm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houby ve vlastní šťávě II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/14Bm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

Vaclav Fronek: Vašíku, já přece tohle vím;-). Ale jak možná přečteš níže;-), tak tento způsob je bezvadný až na to, že zabere moc místa v mrazáku a třebaže mám vlastně 2, jeden je součást lednice a jeden mám 4 šuplíkový, tak když tam uložím půl prasete, není místa nazbyt;-)

Janičko a ostatní děvčata. Nemohu si pomoci, ale OPAKUJI A PŘIPOMÍNÁM svůj způsob MŮJ A VŠECH NAŠICH GENERACÍ s obrovským úspěchem.
Houby nasbírané očištěné, NE MYTÉ ale co možná nejvíce oschlé, nakrájíme na potřebné kousky-kusy a dáme napěchované do mikrotenovího sáčku na kterém Uděláme uzel. Ten vložíme do dalšího sáčku a opět uzel. a ještě do třetího. Pak už jen do mrazáku. Houby jsou jako čerstvé. Jen je třeba dbát na to aby sáčky nebyly děravé. Já každý zkouším nafouknutím. Kdyby tam byla malinká dírka vše v mrazáku načichne houbovinou což není milé. Jinak je to bezpečné a houby jako čerstvé VŽDY.!!!!JANIČKO PŘIDÁM FOTO ILUSTRAČNÍ MÝCH ZMRAZENÝCH.

Jarus87: Možná to někde malinko drží, fakt nevím a třeba to nijak nepoznáme..ty broskve, to vůbec nechápeme, vlastně všem, co jsme je zavařovali se pokazily.:-((

Jani,dala jsem až povrch houby a stlačila,při hodině vaření je jich pořád stejně tak uvidím zítra při další hodině vaření.
A čím se to stane že se zavařená věc pokazí??
Jinak víčka mi drží,,nechávám skleničky vychladnout na plotně a zítra zase začnu,zatím mohu jen a jen děkovat za recept;-)

Jarus87: on se ten objem trochu zmenší, ale fakt jsou dobré. Je to dilema. Když je zamrazíme, zaplníme mrazák, nasušené nejsou vhodné na všechno a tak je třeba riskovat, že se nám zavařeniny nepokazí, i to se stává. Jeden rok se mi pokazily všechny zavařené broskve a všem, co jsme je dovezli z Jižní Moravy. Nikdy jsem neměla problém s borůvkama, až ty loňské-opět na prd. Takže borůvky zamrazím, houby raději zavařím. Ať se zadaří!!:-)

Jani,minulej rok jsem houby sušila ale letos chci zkusit zavařit pár skleniček:-).
Zamražování mě nějak nenatchlo tak jsem hledala dál a narazila na tenhle super postup:yes:.
Prcek spí tak hurá krájet:-D,napíšu jak jsem dopadla,+11:yes:

;-)+8:yes::yes:

Zajdánek (neregistrovaný/á) , já je nevařím jen proto, že mám pocit, že pak už tak nevoní, jinak je to určitě taky dobrý postup;-)

Zajdánek 24. 9. 2010 09:23
Taky dělám. Jen mě vadilo,že zmenší po zavaření objem. Takže jsem je začala dělat takto: dám vařit mírně osolenou vodu s trochou kys.citronové, očištěné a propláchnuté houby vsypu do vařící vody, nechám znovu přijít k varu, sbítám pěnu s nečistotami a po chvilce (nechám 3x-5x "převalit")scedím a propláchnu studenou vodou.Teprve pak tlačím do sklenic a zavařuji stejně jako paní Jana - 2 dni za sebou po 1 hodině a nikdy se mi žádná sklenka nezkazila. Houbičky jsou opravdu pak použitelné na cokoliv.

super recept:yes:+1

Bibi, já je vařím v klasickém hrnci. Nechám je tam přes noc a na druhý den jsem opět zapla na hodinu. Víčka mi držela;-), ale pokud máš možnost a nebude ti to na sporáku zavazet, nechej je v tom hrnci do úplného vychladnutí. Mám to fakt osvědčené i třeba s okurkami, které zavařuji v troubě. Když nespěchám a nemám toho hodně, nechám je tam do úplného vychladnutí, nebo je aspoň zabalím do deky.;-)

Jani, dost dobrej nápad, já už taky nemám kam dávat. Co víčka, drží dobře:-?-ty se vyrábí u nás Fruko, Jindřichův Hradec;-)Dávám ti 5.bod:yes:

Janka, super:yes:+3:-))

Ivo, asi jsem fakt měla štěstí, mi se nazkazilo nic a že jsem teda měla obavy. Tolik hub jsem měla jeden rok, že jsem fakt už měla plný mrazák a tohle mne zachránilo.;-)

Znám, je to dobré, ale jednou se mě zkazily, ale přesto:-p:-p

Tématické fráze:
jak zavařit houby, zavařené houby, houby ve vlastni stave, zaváření hub, houby do mrazaku, zavařené houby ve vlastní šťávě, recept na zavaření hub, dušené houby do mrazáku, zavařené houby v soli, zavařit houby, zamrazování hub, recepty na houby, jak zavarit houby ve vlastni stave, houba janek, recepty na zaváření hub, zavařování hub ve vlastní šťávě, zavařené houby recept, zavaření hub ve vlastní štávě, zavareni hub recept, recepty jak zavařit houby

Suroviny:
houby, sůl

Přidat fotografie receptu