Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkovo-pomerančový pikantní džem

Budete překvapeni, jak lahodný pomerančový džem získáte. Neobsahuje žádnou pomerančovou kůru, která často vytváří hořkou chuť v kupovaných marmeládách. Pikantní chuť džemu oceníte i při slepování cukroví.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

8 skleniček o objemu 250 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 819 kJ /
4 737 kcal
Bílkoviny5,32 g
Tuky3,87 g
Vláknina26,48 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 094,51 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Umytá jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo rozmixujeme. Dáme do hrnce se zesíleným dnem. Krok 2: Přidáme na kousky pokrájené pomeranče, nejlépe zcela čisté vyloupané a vykrájené. Mělo byt jich být asi 300 g. Přidáme kyselinu citronovou, šťávu ze 2 citronů a Gelfix. Krok 3: Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 1 minutu. Pak přidáme cukr a vaříme ještě asi 8 minut. Odstavíme z plotny, přidáme rum nebo koňak, promícháme a horké plníme do čistých sklenic až po okraj. Krok 4: Hrdla sklenic očistíme, zavíčkujeme čistými víčky a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut.

TIP: Jak na to, aby se džem nekazil

Zveřejněno 27. 9. 2010

Poznámka autorky Hella

Krájení jablek si můžeme usnadnit tím, že použijeme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (obr.2 a 3). Pak slupku odtrhneme nebo zespoda odřízneme. Pokud jsou jablka měkčí, oloupeme je a po kouskách "protlačujeme", až nám zbyde v ruce ohryzek (obr.4).

Zdroj: noviny Blesk

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkovo-pomerančový pikantní džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q7g0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkovo-pomerančový pikantní džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q7g0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

neskutečně výborné, všem vřele doporučuji

Tynaja: Pokud jsi tam přidala tresť, tak se ani nedivím, že to nechutnalo. Já bych jí v žádném případě nepřidávala, nebudu tam přidávat chemickou chuť, když si právě kvůli chemické chuti nekupuju pomerančovou marmeládu v obchodě. Ale je to věc názoru, Někomu v kupovaném chutná ta pokrájená kůra, mě ne.

Hella:
Džem jsem uvařila,přidala jsem i trochu pomerančové trestě pro intenzivnější pomerančovou chuť. Je to dobré, ale u nás se asi neujme. Každopádně zkusím letos na spojování lineckého. Přidávám foto.

Tynaja: ;-)

Hella: Omlouvám se, avšak přirovnání ke "staré bačkoře" bylo patrně špatně pochopeno. O hodnotě receptu nepochybuji (chystám se ho dělat), spíš jsem měla obavy, abych vynecháním rumu nepřipravila džem zásadním způsobem o rozvinutí vůně pomerančů či jablek.
Přijmi omluvu - :-K:-K:-K.

Tynaja: Alkohol tam není potřeba, funguje tady spíš jako konzervant, přidávám ho do všech marmelád. A jen tak mimochodem, něco, co stojí za starou bačkoru bych si sem nedovolila přidávat.

Je tam ten alkohol potřeba? U nás ne všem vyhovuje ....:-( Je tam "jen" na chuť nebo na tu pikantnost? Chci to zkusit, ale asi bez toho alkoholu, pro jistotu se ptám, kdyby to už někdo zkoušel a stálo to za starou bačkoru, tak mne, prosím varujte! Díky ;-)!!

marcela: Když si sečteš všechny váhy, zjistíš, že je toho skoro 2 kila, něco se vařením odpaří.

Jaké množství toho je? (ml, l..) Děkuji:-?

Ivana S.: Jsem ráda, že chutná. Já ho dost spotřebuji do vánočního pečiva. Má opravdu pomerančovou chuť a chutná mi víc než drahé nahořklé pomerančové džemy s chutí chemie a bílých kousků kůry.

Vynikající džem, máme už ze 4 kg jablek.Díky za receptík. Ivana

A zase +bodík 5

pomeranče zbavené dužiny? to si nedovedu představit:-O

Ten musí být dobrý:-p:yes:+4

:-*:yes:

Tématické fráze:
jablková marmeláda, jablečný džem s pomerančem, jablečná marmeláda s pomerančem, dýnový džem s jablky, jablková marmeláda recept, jablková marmeláda recept, jablečná marmeláda, pikantní marmeláda, jablečná marmeláda se zázvorem, recept na jablečný džem s pomerančem, dýňový džem recept, dýňový džem se zázvorem, jablečná marmeláda s pomeranci, staré recepty na marmelády, dýňový džem, marmeláda z jablek a citron, dýňový džem s pomerančem recept, recept na dýňový džem, dýňový džem s pomerančem, bezinková marmeláda s jablky

Suroviny:
jablko, pomeranče, citron, kyselina citronová, gelfix, cukr, rum

Přidat fotografie receptu