Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečná povidla na 3 způsoby

Sklízíme bohatou úrodu jablíček a přemýšlíme, jak je zužitkovat? Můžeme si připravit lahodná jablečná povidla jako od babičky. Hodí se jako náplň do buchet i koláčů nebo k potření perníku. Vybrat si můžeme rovnou ze tří postupů.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Doba přípravy se liší podle jednotlivých variant.

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Doba přípravy se liší podle jednotlivých variant.)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 855 kJ /
5 463 kcal
Bílkoviny18,00 g
Tuky15,60 g
Vláknina117,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 155 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 254,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vždy se jedná o čistou váhu jablek oloupaných a pokrájených nebo nastrouhaných. Krok 2: Jablečná povidla 1:
Jablka v hrnci podlijeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Krok 3: Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše asi 30 minut. Krok 4: Hotová povidla nalijeme do vyhřátých sklenic, očistíme jim hrdla, uzavřeme víčkem a při 80 °C sterilujeme 15 minut. Krok 5: Jablečná povidla 2:
Pokrájená jablka promícháme s cukrem a octem a necháme odležet do druhého dne v chladu. Krok 6: Pak za stálého míchání vaříme na mírném plameni až zesklovatí. Krok 7: Plníme do sklenic a dobře otřeme hrdla. Krok 8: Zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme kyselinu sorbovou.
Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě. Krok 9: Jablečná povidla 3:
Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba, rozmixujeme. Krok 10: Přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme. Krok 11: Horká nalijeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Krok 12: Skleničky plníme až k okraji, který dobře očistíme, pak je zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP: Do čeho se hodí jablečná povidla

Zveřejněno 28. 9. 2010

Poznámka autorky Hella

Stejně tak můžete dělat i povidla hrušková. Hrušky se rády kazí, tak pokud chcete mít jistotu, že povidla vydrží, můžete je ve sklenicích ještě klasicky zavařit, nebo výhodněji zavařit v mikrovlnné troubě http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-....

Nemáte-li čas stát u plotny a dlouze povidla míchat, můžete si práci ulehčit a upéct je v troubě http://www.toprecepty.cz/recept/7803-povidla-pecen...

Krájení jablek si můžeme usnadnit tím, že použijeme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (obr. 2 a 3). Pak slupku odtrhneme nebo zespoda odřízneme. Pokud jsou jablka měkčí, oloupeme je a po kouskách "protlačujeme", až nám zbyde v ruce ohryzek (obr. 4).

Zdroj: recept 1+2 noviny Blesk

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečná povidla na 3 způsoby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vZL0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečná povidla na 3 způsoby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vZL0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Za mě vítězí varianta č. 1.:yes::yes::yes:

Dnes jsem zkusila tento recepis na povidla z jablicek. Delala jsem podle # 4. Povedli se, a uz se tesim az zkusim kolac plneny temi to povidli. Dik za recepis

Iva Tirhaz: v bodě 4 je 1/8 l, tj. osmina litru octa.

Co je 1/8 octa...to jako litru? V receptu je to 4.

Díky moc za recept na který jsem teď narazil. Máme hromady jablek, letos to hrozně padá a nevěděli jsme co s tím. Už víme. Díky.:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes:

Potřebuji na zimu asi půl metráku ovocných polotovarů, tak jsem zkusil podle bodu 4.
Je to špica: Bez Gelfixu, málo sladké, správně nakyslé :yes:
Jabka jsem NELOUPAL, ani nemixoval :yes::yes:
Nevím zda jsou to povidla:-O ale hned jsem to vyzkoušel tady: https://www.toprecepty.cz/recept/1113-kolac-s-jabl...
No, na rozdíl od těsta byla náplň OK :yes::yes::yes:

Dělala jsem třetí způsob a jsou opravdu vynikající :-)) :yes:

janatko, v tom případě jsi ale někde musela udělat chybu - protože když povidla vaříš, tak je už sterilovat nemusíš. Takže - sklenice i víčka byly čisté?(to asi ano, viď?)
A co hlavně zkouška, zda chytla víčka? Já je po naplnění a uzavření nechávám vychladnout otočená na víčko, pokud z některé obsah teče, je jadsné, že to bylo špatně uzavřené. Spíš bych sázela na to uzavření, předpokládám, že sklenice i víčka jsi měla čistá.
Jediné, co se mi nezdá, je ten 2.způsob, takhle bych to asi nedělala. V 1.způsobu Hella steriluje, ale to pokládám za zbytečné podle mě
Jinak já dělám 3.způsob, jak píše Hella (dávám ale želírák pro diabetiky a ne ocet ale kys.citronovou, nebo ten jablečný ocet, ale to výjimečně).

spagetka: kolik té kyseliny citrónové prosím? Já nemám totiz doma ocet

Tak už mám vyzkoušeno,že bez sterilování to nejde .Už na mě ze špajzu syčí.:-/Tak příště to zavařím pro jistotu.

Tak mám vyzkoušeno a pochuťové stránce dobré, děcka mi to ujídaly pod rukama a tak dělám další dávku.:yes:Dělám třetí způsob.

Máš pěknou sklenici, jako buclák s ouškama :-O:yes::yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
jablková povidla, jablková povidla s octem, jablkova povidla recept, jablečná povidla bez míchání, nejlepší jablková povidla, jablková povidla bez míchání, recept na jablková povidla, jablečná povidla v troubě, jablkové povidla, jablecna povidla s octem, povidla jablková, jablkový povidla, jablečná povidla bez cukru, jabková povidla, jablka povidla, recept na jablkové povidla, povidla z jablek v troube, jablkové povidla recept, domaci jablkova povidla, nejlepší recept na jablková povidla

Suroviny:
jablko, cukr krystal, ocet, voda, jablko, cukr, ocet, konzervační přípravek, jablko, cukr, ocet, rum

Přidat fotografie receptu