Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebe v hubě

Zákusek nebe v hubě slibuje zážitek pro chuťové buňky. Návštěva jistě ocení křehké těsto, voňavou ořechovou náplň, která příjemně křupe a jemný máslový krém, který můžete nahradit zakysanou smetanou či šlehačkou. Příprava je složitější, ale určitě stojí za zkoušku.

Hodnocení receptu je 5,0 (120×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lucik.vi

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby odležení

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie45 195 kJ /
10 802 kcal
Bílkoviny139,63 g
Tuky692,47 g
Vláknina33,45 g
Cholesterol 1,99 g
Sodík 6,95 g
Sůl0,73 g
Sacharidy986,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Z hladké mouky, cukru moučka, vajec, másla, medu a mléka se sodou vypracujeme těsto. Krok 3: Připravené těsto rozdělíme na dvě poloviny, které rozválíme na velikost plechu. Krok 4: Jednu placku ihned pečeme 10–15 min. na 175 °C (horkovzdušná trouba s ventilátorem). Druhou placku položíme na pečicí papír. Krok 5: Máslo, med a cukr vložíme na rozpálenou pánev. Zamícháme a jakmile se máslo rozpustí, vmícháme nasekané ořechy a osmažíme dozlatova. Krok 6: Ještě teplou směs naneseme na druhou neupečenou placku. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní nic udělat. Krok 7: Placku s ořechy dáme s pečicím papírem do pekáče a vložíme do trouby. Pečeme rovněž 10 -15 minut na 175 °C. Krok 8: Připravíme krém. Mléko, mouku, Solamyl a cukr uvaříme spolu v hrnci. Chladnou směs postupně přimícháme do másla vymíchaného s vanilkovým cukrem. Krok 9: První upečenou a vychlazenou placku postříkáme rumem (cca 1-1,5 dl), necháme vsáknout, poté potřeme krémem, přeložíme druhým upečeným plátem (s ořechy). Krok 10: Necháme uležet do druhého dne. Placky je třeba nechat vychladit, pak jsou pěkně tuhé a jde s nimi dobře manipulovat.

TIP: Vlašské ořechy a vše o nich

Zveřejněno 4. 10. 2010

Poznámka autora lucik.vi

Je to sice složitější na přípravu, ale musím opravdu doporučit. Název souhlasí s řezem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nebe v hubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQGR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nebe v hubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQGR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (86)

Je dobré těsto válet mezi dvěma pečícími foliemi, tu horní ještě posypat moukou, aby šla dobře oddělat.

Dnes jsem pekla a i jsme ochutnali, dostala jsem pochvalu, :-K:yes:

My mu říkáme medovnik a záleží na majiteli jak si ho pojmenuje a je to super mňamka za mě 10 bodů :-):-):-)

já bych řekla, že člověk opravdu musí zapojit rozum a rozlišit, co je vžitý název, který si nikdo s ničím nesplete a co je momentální nápad autora, jak ozvláštnit jídlo. Třeba zemlbába také nevypovídá o tom, co jídlo obsahuje, ale každý ví, co to je, název Nebe v hubě se používá pro dost věcí a může to být cokoliv. Orgasmus je většinou psán jako orgasmus ŘEZY (i zde na topkách), tak tam bych si i při zapojení fantazie představila buchtu a ne třeba kuře:-)

casino: Obávám se, že teď jste trefil hřebíček na hlavičku! :-D

Na druhé straně, milý autore, nic proti Vašemu receptu. Řezy jsou opravdu skvělé, což je mnohem lepší varianta, než kdyby byl název perla a recept na draka! :-D::-):-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tyhle řezy znám taky pod tímto názvem. Tyhle rádobyvtipné názvy vznikaly někdy v 70-80. letech. Někde (bohužel i v restauracích) přetrvaly dodnes a některé se už tak zažily, že lidé to pod jiným názvem ani nepoznají. Nedávno jsem někde narazila na Kakaové řezy rychlé a byl to obyčejný Šalamoun. :-)

Nemám důvěru k receptům s názvy Ráj v hubě, Opilý koláč, Ožralé kuře, Nebíčko v papulke a podobně. "Originalita" takovýchto názvů bývá často přímo úměrná výsledku. Ale zřejmě - podle počtu emotikonů - to zdejší maminy bezezbytku oslovilo.

Dajda: ne, nevšimla. A víte, že tohle mi třeba vůbec nevadí? Kdo chce, recept si uloží a lehce najde. Kdo ne, přejde ho.
Mnohem víc mi vadí technologické chyby v receptech a také chování některých lidí.

Zobrazit 5 starších odpovědí

Červinková Věra 16. 1. 2018 08:00
Je to hrozně dobrý řez, ale je to ještě lepší když to promažete povidlami.:-*

Zdravím, a co když mám jen klasickou obyčejnou elektrickou troubu bez horkovzdošného ventilátoru? Jak dlouho se peče ? L
:-)

Drahomira 22. 1. 2018 22:31
fialkalenka: POZOR , placky jsou upečené za chviličku v el troubě na 180st. tak 10 minut, jinak budou ořechy hořké.:-K

nejdříve musím vyzkoušet:-)

Dělám několik let na vánoce.Krém dělám karamelové salko a 1 máslo.Několik dní proležet a je výborný.

To nieje trosku vela do jedneho zakusku vyse pol kg. masla?

Další možnost krému - šlehám 3 celá vejce se 120g cukru nad parou asi 20min. Po vychladnutí zašlehám celé máslo, je to asi dražší a pracnější varianta,ale chuťově pro mě bezkonkurenční.Jinak u nás tento moučník 100% nejoblíbenější. Ještě k ořechové vrstvě- nesmí ztuhnout v době kdy ji roztíráte na těsto,jinak by nešla rozetřít.:-) Na vychladnutém je ořechová vrstva výborná.

Zuzana Čepelkova 6. 5. 2017 05:19
Habu: ano, vami popsany krem je to nejlepsi, co lze pripravit. Davam jeste trochu mlete prave vanilky( zadny vanilinovy cukr!!)

V recepte sa píše, že zmes nesmie vychladnúť. Chcem sa spýtať: a na vychladnutom koláči nie je zmes teda tvrdá?

Drahomira 22. 1. 2018 22:28
Vierka: nechte koláč do druhého dne v lednici, je to fakt lahůdka, i když sladká je dost:-K:-K:yes:

Helena Hečlová 30. 3. 2017 10:07
Nebe v hubě dělám již několik let,jjsou to výborné řezy.Do krému ale vařím pudink,nemáme rádi v krému kaši z mouky.Výborné je přidat karamelový pudink.<3

pecu ha asi po treti ale ze spaldove mouky ....doporucuji

Tématické fráze:
řezy nebe v hubě, kolace nebe v hube, buchta nebe v hubě, buchty nebe v hubě, nebe v hubě na plech, koláč nebe v hubě, tvarohove nebicko, recept na buchtu nebe v hubě, vánoční cukroví nebe v hubě, nebe vhubě, buchta nebe, ořechové řezy nebe v hubě, nebe v hube rezy, nebe v hubě houby, nebe v hub, moučník nebe, recepty-nebe v hubě, buchta nebe v hubě recept, nebe v hubě buchta, nebe

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, vejce, máslo, med, soda jedlá, mléko, ořechy, cukr, máslo, med, mléko, mouka hladká, solamyl, cukr, máslo, cukr vanilkový, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu