Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebe v hubě

Zákusek nebe v hubě slibuje zážitek pro chuťové buňky. Návštěva jistě ocení křehké těsto, voňavou ořechovou náplň, která příjemně křupe a jemný máslový krém, který můžete nahradit zakysanou smetanou či šlehačkou. Příprava je složitější, ale určitě stojí za zkoušku.

Hodnocení receptu je 5,0 (120×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lucik.vi

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby odležení

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie45 195 kJ /
10 802 kcal
Bílkoviny139,63 g
Tuky692,47 g
Vláknina33,45 g
Cholesterol 1,99 g
Sodík 6,95 g
Sůl0,73 g
Sacharidy986,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Z hladké mouky, cukru moučka, vajec, másla, medu a mléka se sodou vypracujeme těsto. Krok 3: Připravené těsto rozdělíme na dvě poloviny, které rozválíme na velikost plechu. Krok 4: Jednu placku ihned pečeme 10–15 min. na 175 °C (horkovzdušná trouba s ventilátorem). Druhou placku položíme na pečicí papír. Krok 5: Máslo, med a cukr vložíme na rozpálenou pánev. Zamícháme a jakmile se máslo rozpustí, vmícháme nasekané ořechy a osmažíme dozlatova. Krok 6: Ještě teplou směs naneseme na druhou neupečenou placku. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní nic udělat. Krok 7: Placku s ořechy dáme s pečicím papírem do pekáče a vložíme do trouby. Pečeme rovněž 10 -15 minut na 175 °C. Krok 8: Připravíme krém. Mléko, mouku, Solamyl a cukr uvaříme spolu v hrnci. Chladnou směs postupně přimícháme do másla vymíchaného s vanilkovým cukrem. Krok 9: První upečenou a vychlazenou placku postříkáme rumem (cca 1-1,5 dl), necháme vsáknout, poté potřeme krémem, přeložíme druhým upečeným plátem (s ořechy). Krok 10: Necháme uležet do druhého dne. Placky je třeba nechat vychladit, pak jsou pěkně tuhé a jde s nimi dobře manipulovat.

TIP: Vlašské ořechy a vše o nich

Zveřejněno 4. 10. 2010

Poznámka autora lucik.vi

Je to sice složitější na přípravu, ale musím opravdu doporučit. Název souhlasí s řezem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nebe v hubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQGR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nebe v hubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQGR

Marie

Komentáře (86)

Je dobré těsto válet mezi dvěma pečícími foliemi, tu horní ještě posypat moukou, aby šla dobře oddělat.

Dnes jsem pekla a i jsme ochutnali, dostala jsem pochvalu, :-K:yes:

My mu říkáme medovnik a záleží na majiteli jak si ho pojmenuje a je to super mňamka za mě 10 bodů :-):-):-)

já bych řekla, že člověk opravdu musí zapojit rozum a rozlišit, co je vžitý název, který si nikdo s ničím nesplete a co je momentální nápad autora, jak ozvláštnit jídlo. Třeba zemlbába také nevypovídá o tom, co jídlo obsahuje, ale každý ví, co to je, název Nebe v hubě se používá pro dost věcí a může to být cokoliv. Orgasmus je většinou psán jako orgasmus ŘEZY (i zde na topkách), tak tam bych si i při zapojení fantazie představila buchtu a ne třeba kuře:-)

casino: Obávám se, že teď jste trefil hřebíček na hlavičku! :-D

Na druhé straně, milý autore, nic proti Vašemu receptu. Řezy jsou opravdu skvělé, což je mnohem lepší varianta, než kdyby byl název perla a recept na draka! :-D::-):-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tyhle řezy znám taky pod tímto názvem. Tyhle rádobyvtipné názvy vznikaly někdy v 70-80. letech. Někde (bohužel i v restauracích) přetrvaly dodnes a některé se už tak zažily, že lidé to pod jiným názvem ani nepoznají. Nedávno jsem někde narazila na Kakaové řezy rychlé a byl to obyčejný Šalamoun. :-)

Nemám důvěru k receptům s názvy Ráj v hubě, Opilý koláč, Ožralé kuře, Nebíčko v papulke a podobně. "Originalita" takovýchto názvů bývá často přímo úměrná výsledku. Ale zřejmě - podle počtu emotikonů - to zdejší maminy bezezbytku oslovilo.

Dajda: ne, nevšimla. A víte, že tohle mi třeba vůbec nevadí? Kdo chce, recept si uloží a lehce najde. Kdo ne, přejde ho.
Mnohem víc mi vadí technologické chyby v receptech a také chování některých lidí.

Zobrazit 5 starších odpovědí

Červinková Věra 16. 1. 2018 08:00
Je to hrozně dobrý řez, ale je to ještě lepší když to promažete povidlami.:-*

Zdravím, a co když mám jen klasickou obyčejnou elektrickou troubu bez horkovzdošného ventilátoru? Jak dlouho se peče ? L
:-)

Drahomira 22. 1. 2018 22:31
fialkalenka: POZOR , placky jsou upečené za chviličku v el troubě na 180st. tak 10 minut, jinak budou ořechy hořké.:-K

nejdříve musím vyzkoušet:-)

Dělám několik let na vánoce.Krém dělám karamelové salko a 1 máslo.Několik dní proležet a je výborný.

To nieje trosku vela do jedneho zakusku vyse pol kg. masla?

Další možnost krému - šlehám 3 celá vejce se 120g cukru nad parou asi 20min. Po vychladnutí zašlehám celé máslo, je to asi dražší a pracnější varianta,ale chuťově pro mě bezkonkurenční.Jinak u nás tento moučník 100% nejoblíbenější. Ještě k ořechové vrstvě- nesmí ztuhnout v době kdy ji roztíráte na těsto,jinak by nešla rozetřít.:-) Na vychladnutém je ořechová vrstva výborná.

Zuzana Čepelkova 6. 5. 2017 05:19
Habu: ano, vami popsany krem je to nejlepsi, co lze pripravit. Davam jeste trochu mlete prave vanilky( zadny vanilinovy cukr!!)

V recepte sa píše, že zmes nesmie vychladnúť. Chcem sa spýtať: a na vychladnutom koláči nie je zmes teda tvrdá?

Drahomira 22. 1. 2018 22:28
Vierka: nechte koláč do druhého dne v lednici, je to fakt lahůdka, i když sladká je dost:-K:-K:yes:

Helena Hečlová 30. 3. 2017 10:07
Nebe v hubě dělám již několik let,jjsou to výborné řezy.Do krému ale vařím pudink,nemáme rádi v krému kaši z mouky.Výborné je přidat karamelový pudink.<3

pecu ha asi po treti ale ze spaldove mouky ....doporucuji

Výborný, místo sody jsem dala jeden kypř prášek, místo solamylu vanilkový pudink, upečenou placku jsem nekropila přímo rumem, ale mlékem se lžící rumu, do krému jsem přidala lžíci rumu.
Chce to nechat dlouho uležet, jinak to nemá tu správnou chuť!!!! Nechala jsem při průběžném ochutnávání uležet 24hod a podle mě je to nejlepší doba na zvláčnění a propojení chutí<3

<3<3<3<3 zkoušela jsem nebe v hubě je famozní :-D:-K

Naprosto vynikající mňamka! <3 V receptu však chybí jedna důležitá ingredience - šťáva z půlky citronu. Viz autorský recept: www.mamincinyrecepty.cz/zakusky/nebe-v-hube :-K

Je výborný a já jsem jej pekla a peču již 20 let vždy na vánoce.Moc nám chutná
<3

Delam ho uz radu let. ..Je vyborny!!!kdo drzi dietu tak nedoporucuji

Musi chutnat dobre ale bude to kaloricka bomba:-p

Jana: Ale ono sa to neje denne a nie celý plech naraz. A počítať každý joul je trocha scestné. ;-)

<3 je fakt, že měl ÚSPĚCH VŽDY A VŠUDE....!!!!:yes:

Tenhle recept byl dobrý, dělala jsem ho na základě skvělých komentářů, ale upřímně na to jak se to složité a pracné , a i když je postup napsán 45-60 min. já se to dělala poprvé a trval mi to asi 2 hodiny takže to asi záleží jak kdo je velký milovník pečení, celkově mě tento dezert nějak neuchvátil :-8 , znám i daleko lepší, takže bych dala tak 3 hvězdy z 5 :-8

Katka: No když už někdo nazve zákusek dezertem, tak to svědčí o tom, že asi moc nepečeš a neumíš to, protože tento zákusek je fakt skvělý a nechápu, co ti na přípravě trvalo tak dlouho, protože ho jde zvládnout za daleko kratší dobu. Až se naučíš péct, tak pak přijď kritizovat, protože vše je v rukou, a pokud je máš levé, není to určitě špatným receptem<3

Zobrazit 4 starší odpovědi

Jaroslav Jiroušek:Já tohle peču na 180 bez horkovzducu a je to ok :yes:

JAROSLAV JIROUŠEK 9. 6. 2016 14:24
joooo ještě se chci zeptat elektrickou na kolik díííky:-K:-D:-D:-D

JAROSLAV JIROUŠEK 9. 6. 2016 14:20
;-):yes::-D už se těším až ho upeču mnaaaam:-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Drahomira 27. 5. 2016 20:22
Až to budete dělat po dvacáté, zjistíte, že to není až tak náročné. A ta dobrota se nedá popsat. Na dietu to ovšem není.:-K:yes:

V práci se málem o poslední kousek poprali :-D Super recept. Děkuji :yes:

luciku je to prosim tě na velky plech nebo na stredni diky lenka;-)

tohle je ten nejlepší zákusek (buchta), kterej jsem kdy v životě jedl :yes: nejde to ani slovama vyjádřit, jak je to dobrý :-!

Tématické fráze:
řezy nebe v hubě, kolace nebe v hube, buchta nebe v hubě, buchty nebe v hubě, nebe v hubě na plech, koláč nebe v hubě, tvarohove nebicko, recept na buchtu nebe v hubě, vánoční cukroví nebe v hubě, nebe vhubě, buchta nebe, ořechové řezy nebe v hubě, nebe v hube rezy, nebe v hubě houby, nebe v hub, moučník nebe, recepty-nebe v hubě, buchta nebe v hubě recept, nebe v hubě buchta, nebe

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, vejce, máslo, med, soda jedlá, mléko, ořechy, cukr, máslo, med, mléko, mouka hladká, solamyl, cukr, máslo, cukr vanilkový, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu