Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční tvarohová štola

Rádi byste během svátků upekli něco sladkého, ale na vánočku si netroufáte? Skvělou alternativou je třeba štola. Ta pravá vánoční vyžaduje asi 3 týdny na odležení, aby se rozvinula chuť i vůně. Upečte si s námi rychlejší tvarohovou štolu bez kynutí.

Hodnocení receptu je 4,9 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gerhard

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 037 kJ /
5 506 kcal
Bílkoviny120,36 g
Tuky268,13 g
Vláknina34,30 g
Cholesterol 867 mg
Sodík 683 mg
Sůl2,18 g
Sacharidy635,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku s práškem do pečiva prosijeme, přidáme tuk, tvaroh, vejce, cukr, smetanu a sůl. Krok 2: Vypracujeme těsto, do kterého nakonec zapracujeme kůru, rozinky a celé mandle. Krok 3: Těsto prohněteme a vyválíme, přehneme v polovině po délce a vložíme na plech. Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Krok 5: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 6: Po vyjmutí dobře potřeme rozpuštěným máslem a hojně pocukrujeme.

TIP: Štola, její historie a další oblíbené recepty

Zveřejněno 11. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční tvarohová štola

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOPl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční tvarohová štola

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOPl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Tahle štola vypadá skvěle, určitě na svátky vyzkouším upéct :)

Vynikající recept. S těstem se mi dobře pracovalo, štola je úžasně vláčná, není přeslazená a chuťově vynikající. Dávám do oblíbených :yes: Akorát jsem jí pekla cca 50 min. na 160°C.

Výborná. :yes:

Pekla jsem poprvé a je opravdu vláčná a moc dobrá. Použila jsem zakysanou smetanu 18% a plnotučný tvaroh ve fólii a máslo, přidala jsem i kandované ovoce a vlašské ořechy a po upečení jsem potřela rozp. máslem s rumem. Zkoušela jsem i tvarohovou štolu bez zakysané smetany, ale tato je vláčnější a chutnější. S těstem se i celkem dobře pracovalo - čekala jsem že to bude horší (lepivější.) Děkuji za výborný recept. Pekla jsem 20 min při 180°C, poté cca 40 min při 160°C. El.trouba- horní a dolní pečení - Info pro začátečnice:-)

Fenomenální, jen asi ani nebudu balit do ničeho, protože to vypadá, že zítra jsme bez štoly:-( :-D

Dobrý den, tak nevím kde se stala chyba, moje štola je úplně rozpláclá ????

Nejlepší štola na světě. Díky za skvělý recept.

Děkuji za výborný recept. Děláno přesně dle receptu,a výborně se povedla. <3

Mňam, mňam. <3 Dneska upečeno, recept si rozhodně uložím a příští rok zopakuji. :-8 Fotky jsem přidala.

Zítra udělám znovu ,děkuji :-K

Saloho: máš ji ještě teplou? pomatlej máslem s trochou rumu, obal v moučkovém cukru a utáhni do alobalu tak na týden, do chladu...třeba bude nakonec dobrá:-*

Saloho: ;-( vše do bodu 1. propracovat...jsou dobré reference v komentářích....jdu opravit ten postup

Moje první štola a hned jsem to posrala - v postupu receptu nejsou napsané vejce a cukr ? Bohužel jsem si toho všimla až po upeceni ;-( Můžete mi někdo prosím poradit na přesný postup ? Děkuji

Jaromira18: Ano, syrové těsto není moc tuhé, vánočku bych z toho asi neupletla:-(. Ale máš pravdu, ta kysaná smetana tam dělá své<3. Dnes ji peču znova, jdu zítra hlídat vnučku. Bude sice bez rozinek a mandlí nebo ořechů, protože děti to nechtějí. Jejich rodiče ano, ale dvě nepovezu;-( Ovšem ten nápad s rozmixovanou směsí určitě vyzkouším! Dobrá finta na ty malé "dloubaly";-)

Veronika.Hrozna: Dávám do mixeru 200g nasekaných ořechů, 100g rozinek, 5 velkých lžic rumu, 1 skořicový cukr a rozmixuji to. Potřu 2/3 a přeložím, hodně to stisknu a přeložím zpět. Musíš jí vyválet na plechu s pečícím papírem, těsto není moc tuhé, nebo jak to dělám se závinem, dát si pod půlku vyváleného těsta pečící papír a překládat jí tak, aby ti zůstala na pečícím papíru. Pak jí přeneseš i s papírem na plech. Tenhle recept se mi líbí, že je tam zakysaná smetana. Musíš použít pouze, která má nejvíce % a je hustá, tvaroh z pozlátka a budeš jí mít jak já. Moc se těším až jí rozkrojím a dám dcerám. Přeji hezké svátky plné pohody.:-K:-K:-K:-K:-K

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
tvarohova štola, tvarohová štola kluci v akci, nejlepší tvarohová štola, štola tvarohová, tvarohová štola se zakysanou smetanou, štola, štola recept, tvarohová štola recept, štola z tvarohu, tvarohová štola videorecept, kluci v akci tvarohová štola, nejlepší štola, bezlepková tvarohová štola, recepty tvarohová štola, recept na tvarohovou štolu, dobrá tvarohová štola, tvarohová štola s marcipánem, recept na štolu, recept tvarohová štola, vláčná tvarohová štola

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, tuk, cukr, rozinky, cukr vanilkový, prášek do pečiva, smetana zakysaná, mandle, tvaroh, kůra citronová, sůl, máslo, cukr moučkový, tuk

Přidat fotografie receptu