Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třeboňské kapří hranolky

Třeboňské rybníky jsou v Česku velmi známé a právě z jejich okolí pochází tento oblíbený recept. Kapří hranolky jsou klasikou, na které si pochutnáme. Příprava je jednoduchá a důležitým základem úspěchu je dobře ochucená marináda.

Hodnocení receptu je 4,9 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby marinování

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby marinování)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 912 kJ /
696 kcal
Bílkoviny16,81 g
Tuky3,83 g
Vláknina10,58 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,78 g
Sůl21,60 g
Sacharidy144,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapra naporcujeme a vykostíme. Krok 2: Jednotlivé filety nakrájíme příčně na hranolky a naložíme do marinády, kterou jsme ušlehali ze sójové omáčky, mletého kmínu, zázvoru, utřeného česneku, papriky, soli a trochy vody. Krok 3: Dobře promícháme a necháme pár hodin naložené. Krok 4: Smícháme hladkou mouku, Solamyl a mletou papriku. V této směsi obalíme rybí hranolky. Krok 5: Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dokřupava, stačí několik minut. Krok 6: Podáváme s bramborovou kaší nebo lepenicí, případně s omáčkou ze zakysané smetany a čerstvě nastrouhaného křenu.

TIP: Jak snadno odstranit šupiny z kapra

Zveřejněno 13. 10. 2010

Poznámka autorky Eliza

Recept jsem objevila na www.třeboňský kapr, kde ho realizuje mistr Stupka a který vřele doporučuji zhlédnout.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třeboňské kapří hranolky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B6jx

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třeboňské kapří hranolky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B6jx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Moc dobré, chce to opravdu smažit zprudka. Za mě příště vynechám sůl v marinádě. Samozřejmě záleží na chuti każdého , no a taky na tom, jaká je sojovka.

ňamka:-)

Děti nemají moc rádi vybírání kostí, tím spíš když je to zdržuje od dárků. Kapří hranolky jsou naprosto vynikající. Pokud Vám zbydou, naložte je jako pečenáče.

Helga:peskovat pisatele po dvou letech mi připadá k ničemu:no::no::no::no: každý máme své přednosti i nedostatky,každý.

:yes::-)

Bylsem v Třeboni a ochutnal sem kapří hranolky a moc jsme si pochutnali.Syce ne v u Šupiny ale na parkovišti.taky sou výborný,tak je musím vyskoušet:-K

josef: Ježiši Maria - co ta čeština ? .... vy jste Čech ? ....:-//

V Třeboni u Šupiny jsme byli..všechno tam je hezké, ale jídlo nás opravdu nenadchlo. Kapří hranolky byly těžké (mastné) a kořeněné tak, že to už vůbec nebyla ryba. Lín taky nic moc. Dělala jsem hranolky podle návodu pode mnou, bylo to lepší, ale taky nás to nijak zvlášť neoslovilo. Klasika je klasika.:-p

Jen tak mimochodem,sojovkou atd. se ta ryba zničí. Zkuste jenom mouku,škrob,papriku a sůl a šup na pánev - jiná a rybí chuť. A rybí hranolky vymyslel jeden pán ( méno znám )a restaurace Šupina si ho pouze přivlastnil. Jinak dost drahá restauračka, kam místní nechodí. Ty jídla z ryb si každý dělá sám doma a chuťově lepší, což mi bylo i potvrzeno.

Dobrou:-)

Jo, a ještě musím pochválit tu křenovou zakysanou smetanu, fakt se k tomu hodí:yes:

Vynikající - včera u nás byl výlov, takže máme rybí víkend.:-)) Včera jsem nudličky z čerstvého kapříka naložila, dnes obalila a hodila do friťáku a byly fakt sqělý:yes::yes::yes:
Chtěla jsem přidat fotku, ale snědli jsme je tak rychle, že jsem ani nestihla fotit:-D:-O:-))

marie-majka 30. 6. 2011 12:26
:-je to senzacni a navic si toho kapra chytim sama v rybnice

Sarovko, musím se přiznat, že jsem asi pětatřicet let vnímala kapra jako takovéto povinné vánoční "bláto", obalené ve strouhané housce, spojené s pliváním kostiček z každého sousta...:-/ Pak jsem porodila dítě (to druhé), které od malička šlo po rybách jak "slepice po flusu" a přes moji snahu odbýt štědrou večeři kuřecím řízkem si "po čuchu" vybralo kapříka a statečně bojovalo s kostmi za cenu chuti...;-) A pak jsem objevila webovky Třeboňský kapr a této rybě jsem propadla i já...;-):yes:

Elizo, moc děkuji za výborný recept:-8:yes::yes:
Manžel umí vykostit ryby, ale chyběla mu ta poslední vychytávka s příčným naříznutím po kterém kosti prostě zmizí ;-):yes:
Kapr nepatří mezi mé oblíbené ryby (mimo čerstvě uzeného), ale tahle úprava mě nadchla:-8:-K Tedy celou rodinu. Ještě jednou díky

Kapříka vykošťuji vždy na vánoce, na řízky. Tenhle recept udělám hned jak kapra koupím. Odkoukala jsem to vykošťování jednou v televizi. Opravdu tam kosti nejsou.

Dobrý den,v pořádku nic se neděje,vím že Petr Stupka dělá na stránkách Třeboňský kapr též kapří hranolky.S panem Stupkou se občas potkáváme na různých akcích a o přípravě jeho kapřích hranolek jsme se bavily.Na kapří hranolky je již sousty receptů a každý do nich dává jiné ingredience a záleží na chuti každého.Má reakce byla jen na to že jsou to kapří hranolky ze Šupiny,jinak mi název nevadí...přeji krásný den Petr K. :-)

Dobrý den Petře, moc se omlouvám, tento recept vaří na stránkách Třeboňský kapr mistr Stupka a tak jsem si to asi nějak dala dohromady, zřejmě mylně. Název upravím, nerada bych jakýmkoli způsobem poškodila skvělé jméno Vaší restaurace. Vzpomínám si, že jste na svých stránkách zveřejňovali své recepty, tak jsem se domnívala, že i tento. Velice se omlouvám.
A mimochodem, vždy si u Vás výborně pochutnáme a dokonce spolu s dalšími nám nevadí čekat, až se uvolní stůl...;-) Děláte svoji práci velmi dobře, díky.

ELISA:Dobrý den,máte pravdu že Kapří hranolky jsou specialitou restarací Šupina a Šupinka ale tento recept co jste sem dala neodpovídá receptu co jsou v restauracích a tím se prakticky dává jiná chuť než má být co je v restauracích.Petr K. kuchař restaurace Šupina

Znám to, nikdy jsem je neměla v restauraci, děláme si to jen doma. Nenapadlo mě, že to tady ještě nebude :-) Co já mám vyzkoušené, tak ten zázvor tam být ani nemusí, důležitý je česnek a lze tam dát i granulovaný. :-p Jo a jíme to normálně s bramborama či hranolkama a pokapané citrónkem :-))

:yes::-p+1:-K

:-p:yes:

Eli, tak já ti budu věřit a zkusím to ;-)...my sladkovodní ryby opravdu moc nemusíme, právě pro tu tradiční blátivou úpravu na vánoce :-(...posledních 5 let kupuji i na vánoce mořskou rybu - a klasicky obalím, ale třeba platýze, kapra fakt nemusíme....:-( a holka ryby nejí právě kvůli kostem, jedině žraloka či lososa...
dám vědět, jak to dopadlo, děda rybaří a tak se určitě nějaký kapřík u našich najde ;-)

Elizo šupa:yes::yes: Krásné fota, recept :-*:yes::yes: I ten odkaz na porcování se bude hodit;-)

Ivanko, ne že kosti necítíš, ale ony tam prostě nejsou:-!;-) Musíš to vyzkoušet, budeš překvapená a nadšená.
Musím se přiznat, že jsem kapra dlouho pokládala za bláto, které chutná jako když se nalokáš vody z bahnitého rybníku; bláto, z nějž trčí kosti; a znala ho jen od mámy, takže jen nasoleného a obaleného a usmaženého jako řízek plný kostí...:-(
Ale tento recept mě naprosto rozhodil (už tehdy, kdy si ho má dcera objednala coby specialitu Šupiny - ona je děsná, zásadně si objednává sama a téměř vždy rybu), byl prostě dokonalý a nikdy bych nevěřila, že je možné jíst kapra, vychutnat si ho a nebát se kostí zapíchnutých v krku...;-)

Elizo, to fakt nemá chybu!!! Śkoda jen, že kapra opravdu kupuji jen o Vánocích. Vždycky jsem myslela, že by mi jiný den v roku nechutnal:-8:yes:

už jsem o tomhle vykošťování slyšela, ale nevyzkoušela....fakt ty kostičky necítíš???
jinak samozřejmě ukládám, ryby miluji, i když dávám přednost mořským....;-)

Rebi, za pštrosa ještě nee...;-):-D. Ale do toho kapra jistě jdi, moc jsem tomu nevěřila - respektive spíš nechápala, že ty kosti zmizí a zmizely...:-O Musím přiznat, že při prvním filetu jsem v duchu nadávala ve smyslu "to se ti to popisuje a předvádí, když to děláš kolik let dnes a denně...:-S" Ale fakt to bude chtít jen trochu cviku a je to sranda... Ale i napoprvé se to povedlo, nepotkali jsme jedinou kostičku.:yes: No a recept je skvělý, nedělala jsem ho naposledy, naopak zařazuji do nejoblíbenějších rodinných... Byl u nás táta, tak dostal tu čtvrtou porci a liboval si. Maminka dělá kapra jen na Štědrý den, tak si pochutnal.
Příští týden se budu zase vyskytovat u rybího stánku a zkusím kapří filety vcelku, stejným způsobem vykostěné, schválně, jestli to bude také tak skvěle fungovat...;-)
Špagi a Žížalko, Ď.:-)

Hezká náhrada za pštrosa, možná i lepší :-p;-):-)):yes:

:-*:-*:-p:-p:-p:yes:

Eli:yes::-D:-Ddalší bod za toho pštrosa:-D:-D:-D tak myslíš,že do toho jít,jo:-?;-)já mám v mrazáku taky jednoho chudáka(něco lehce přes kilčo) tak že bych to prubla:-?;-)láká mě to velice:-p:yes:

Maris, recept je přesný, i když manžel konstatoval, že ode mě lepší ;-) (ale to berme s rezervou :-D ).
Irreno, také jsem ho podle pánů z Rožmberka dělala a recept sem napsala a nafotila. :-)
Rebi, byl docela malý, ale stačil i zbyl. I s kostmi (bez hlavy, ocasu a vykuchaný měl kilo dvacet. Krásné čtyři porce (takové, jako na fotografii), i když to moje první vykosťování nás o pár gramů obralo...;-) To vykostění zvládneš, já na takové záležitosti také nejsem šikovná ani trpělivá, ale kapra jsem koupila právě proto, abych to zkusila. A víš, proč jsem ho hlavně koupila?? ;-) Dnes na trhu chyběl stánek s pštrosím masem, pro které jsem šla... Tak jsem skončila u rybiček, v ledu uchovaných, ráno ulovených... Moc jsme si pochutnali a Líza snědla tu porci, která je na fotografii, celou a sama...;-):-O
Okrájené zbytky i s kostmi jsem strčila do mrazáku a zkusím z nich udělat polévku...třeba se povede. :-8;-)

oh,to je zase dílo:-O:-!:yes::-8jak velký byl ten kapřík..cca:-?a myslíš,že to filetování zvládne i taková matla,jak jsem já:-?:-D:-D:-Djinak ty,samože+1:yes::-K:-*

Elizo musí to být opravdová dobrůtka:yes:Podle něj jsem dělala také kapra podle pánů z Rožmberka taky dobrý:yes:

Já jsem je tam měla:-)) a byla to dobrota:-p:yes:+

Tématické fráze:
třeboňské rybí hranolky, rybí hranolky, kapří hranolky stupka, rybí hranolky recept, rybí hranolky recept, rybí hranolky video, rybý hranolky, smažené rybí hranolky, kapří hranolky šupina, kapří recepty, hranolky, filetování kapra, rybí hranolky třeboň, stupka kapří hranolky, recept na rybí hranolky, vykošťování kapra, třeboňský kapr recepty, trebonsky kapr, marinada na kapří hranolky, kapří

Suroviny:
kapr, česnek, omáčka sojová, paprika sušená sladká, zázvor mletý, kmín mletý, sůl, mouka hladká, solamyl, paprika sušená sladká, olej

Přidat fotografie receptu