Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základní piškotové těsto

Piškotové těsto patří k těm nejjednodušším, přesto i tento jednoduchý recept má svá úskalí. Je nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko, přesně takový musí správný piškotový korpus být. Tvoří dokonalý základ pro jednoduché moučníky a rolády, ale i luxusní dorty a zákusky jako z cukrárny.

Hodnocení receptu je 4,8 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 118 kJ /
1 462 kcal
Bílkoviny58,68 g
Tuky46,02 g
Vláknina1,98 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 598 mg
Sůl1,26 g
Sacharidy202,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny. Krok 2: Zlehka vmícháme žloutky (už ne šlehačem, ale jen např. stěrkou). Krok 3: Nakonec opět zlehka přimícháme mouku, kterou přidáváme po částech a přes sítko. Krok 4: Pokud chceme připravit kakaové piškotové těsto, dáme na 5 lžic mouky 1 lžíci kakaa. Krok 5: Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Krok 6: Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a vložíme hned do předehřáté trouby. Krok 7: Pečeme přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Upečený se začne oddělovat od boků plechu. Krok 8: Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty. Krok 9: Pokud připravujeme roládu, tak ještě teplou obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečicí papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí. Krok 10: Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit - pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.

TIP: Oblíbené recepty na piškotovou roládu

Zveřejněno 23. 10. 2010

Poznámka autorky jahoda

Toto je základní piškot. Těsto vhodné především na rolády, muffiny nebo i řezy. Roláda se vždy povede a je vysoká.

Pokud se do těstaj přidá prášek do pečiva, příp. olej a mléko, připravíme jiné těsto, které se výborně hodí na dorty nebo řezy (takový piškot se lépe krájí).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základní piškotové těsto

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wrDz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základní piškotové těsto

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wrDz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (104)

Nevím kde jsem udělala chybu , ale těsto vůbec nevybehlo 🤔

Infarkt: Infarkt: Jo takhle. Jestli jste měla pěkně našlehané, tak to stačí. Ono toto piškotové těsto nemá žádné kypřidlo, tak nějak extra nemůže vyskočit (je to cca 1 až 1,5 cm vysoké - právě na roládu je akorát). Upeče se to, co se dá na plech. Jiné piškotové těsto, kam se potom přidává olej a prášek do pečiva, se používá na řezy nebo dorty.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Vyzkoušela jsem, v troubě krásně nakynulo, perfektně propeceno ale po vyndani výška těsta rychle spadla :-(

Geryyy: Každé takové těsto bez prášku do pečiva po upečení a následném schládnutí trošku jakoby klesne, ale to není na závadu. Hlavně musí být propečené dostatečně, to poznáte tak, že se těsto začne odtahovat od boků plechu. Ale žádné těsto by se nemělo hned po vytažení z trouby dávat někam do chladna.

jahoda:
Dělám makronky ve velkém:-) a nakonec jsem dospěl k poznání, že aby byly podmínky vždy stejné, tak bílky nahřívám v MW na vlažno - teplotu zkouším prstem :yes:

Anet369Klea: To bude buď vejcem, nebo se do sněhu dostalo kousíček žloutku. Já šlehám bílek z lednice nebo čerstvý a vždy se to povede. Někdy to trvá déle. Přidávám i špetku soli.

Hodně dobrý, jen mi nešel ušlehat sníh

Ester: máte pravdu jen cukr vejce a mouka, kakao se může také, navíc v receptu nahoře piše že už nešlehat po sněhu, je to chyba, já jsem Vyučená cukrářka a nás učily můžeme šlehat ale na nejmenší rychlosti, což jsem udělala a snažila jsem se rozmazat rychle, neboť si s testem nemůžeme dlouho hrát, a výsledkem na jedničku

Miluše: Do piškotu se prášek nedáva.

Olga Čermáková 4. 12. 2017 21:29
Nevím kdybych tu roládu pekla 15-20min jak bych ji zarolovala.10minut a dost peču 40let

holky, chtěla jsem se zeptat, dá se toto těsto použít na muffiny? Popřípadě máte s tím některá zkušenost? Děkuji :)

Miluše: Tento piškot je vyloženě roládový, t.j. pěkně se roluje, neláme. Na dortu bych Vám doporučila přiložené recepty. Je u nich uvedeno pro dortu průměr 24-25cm. První dva rcpty mám vyzkoušené a jsou bezvadné;-):-K
https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole...https://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-kor...
https://www.toprecepty.cz/recept/12178-piskotovy-k...

Zobrazit 3 starší odpovědi

Ahojky,toto těsto mě naučila moje babička a je opravdu výborné.Jen do rolády přidávám 2 lžíce oleje.Těsto je vláčné a neláme se,když se roluje.

Výborný recept doporučuji já jsem antitalent na pečení a díky tomuhle receptu se mi to povedlo m velikou radost zároveň chci poděkovat autorce za perfektní návod a za práci kterou si dala se sepsáním tohoto receptu moc děkuji misa:-K:-):-8

Tak jsem ho ted zkusila a je vynikajici :-)

Monča Brno:
Moni, dělávám podobné těsto bez tuku a prášku - kolik vajec, tolik lžic cukru krupice-vyšlehat a pak přidat postupně o 1 lžíci méně hrubé nebo polohrubé mouky. peče se na plechu s pečícím papírem nebo na vymazaném a vysypaném plechu.recept je hodně starý a osvědčený.

Monča Brno 26. 11. 2015 18:25
super recept povedlo se mi,přítel má dietu a nesmí mít žadný olej a všude sem našla jen piškotové těsto s olejem a toto jsem dělala poprve a povedlo se.Moc diky za recept :-K

Casino, dělám stejné těsto jak na rolády, tak i na řezy a dorty.

Tématické fráze:
piškotove těsto na plech, piskotove testo, piskotove testo na dort, piškotové těsto recept, piškotová roláda která se povede, recept na piškotové těsto, piškot, piškotové těsto dort, recept piškotové těsto, piškot recept, recept na piskot, piškotové těsto na roládu, těsto na piškot, nejlepší piškotové těsto, recept na piškotové těsto na dort, piškotový těsto, testo na roladu, jednoduché piškotové těsto, recepty piškotové těsto, piškotové těsto s olejem

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, mouka polohrubá, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu