Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

Čím dál víc lidí má v oblibě doma vyráběné uzeniny, protože ty kupované nejsou vždy kvalitní. Pokud k tomu máte podmínky, stanou se vaše čabajské klobásky vaším majstrštykem.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 300 min bez uzení

300 min (300 min příprava, bez uzení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie52 050 kJ /
12 440 kcal
Bílkoviny2 010,07 g
Tuky426,79 g
Vláknina41,23 g
Cholesterol 6,50 g
Sodík 114,13 g
Sůl280,00 g
Sacharidy123,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mäso zomelieme na kotúči s veľkými otvormi do vhodnej nádoby - koryta. Krok 2: Pomleté koreniny, prelisovaný cesnak, soľ, sanytru, práškový cukor pridáme k mäsu a riadne spracujeme. Krok 3: Klobásovú hmotu na tesno naplníme do čriev a párujeme na nami zvolenú dlžku. Krok 4: Klobásy údime 3 dni studeným dymom do dosiahnutia peknej červenej farby. Skladujeme na chladnom a dobre vetranom mieste.

TIP: Jak na domácí uzení - rady a tipy

Zveřejněno 5. 11. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj: našla som na madarskom webe o zabíjačkách.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vZG5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vZG5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Mariolk: Milý příteli už jsem nechtěl na nikoho reagovat , ale "hůrky" mě dostaly do nostalgických vzpomínek. Každý se s tím setká . U mě vzpomínky na rodiče , mládí.Nádherné , co jedno slovo dokáže .Děkuji. Milan P.

kirkis: Vážený soukmenovče, pokud Tě tak mohu oslovovat.
Pokud bys můj článeček bral důkladně, zjistil bys , že mi vůbec nejde o recept, který dosud nemám ,ale o to proč musí někdo tvrdit , že ten jeho recept na "Čabajku " je ten opravdu pravý. Ty bys to tvrdil ??? A to ,že jsem rodilý Bratislavčan , nevylučuje , že nejsem Slovák.Tak si to prosím trochu urovnej. Ale o vlastní recept vůbec nejde. Zarazila mě jen agresivita předřečníka.Je na každém ,jak si klobásy udělá.Musím dodat , že se nezlobím a už se ani nebudu vyjadřovat.Tvůj recept také vyzkouším .Může to být ten, který hledám a souhlasím i s tím co píšeš o uzení klobás .Máš úplnou pravdu. Zdraví Tě Milan P.

kirkis: ..sice po dvou letech ale odpovědi jsem se dočkal,a děkuji,již takto udim jak klobásy tak maso, díky ????

Miroslav 226: Údenie studeným dymom

Pri studenom údení by nemala byť teplota dymu väčšia ako 25°C. Tento typ údenia si vyžaduje pomerne dlhú dobu – 2 až 5 dní, ale má silné konzervačné účinky. Konzervačné látky dymu preniknú hlboko do mäsa. Uplatňuje sa aj silné vysušenie mäsa, pričom straty na hmotnosti mäsa bývajú aj okolo 35 %. Výrobky, ktoré sa údili studeným dymom sú veľmi trvanlivé.

Miroslav 226: Na 10 kg zmesi mäsa dobre rozmiešať 20 dkg sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky, 20 dkg soli 2,5 dkg cesnaku a 2,5 dkg rasce

Milan P.: Ty si rodený Bratislavčan ale ja som pôvodom Slovák s dolnej zeme so Sarvašu oblasť Bekešska Čaba tak asi presne viem ako sa unás robia klobásy a čo sa do nich dáva tak nehraj sa na múdreho nikdy sa do čabajky nedával cukor ani rýchlo soľ sanitra a už vôbec nie čierne korenie

kirkis: Zdravím Vás. Náhodně jsem narazil na Váš komentář a musím souhlasit s tím co jste co jste napsal. Moje babička a můj děda pocházeli z Mezőberény a po válce se přestěhovali zpět na slovensko. Zvyky a tradice si samozřejmě přivezli sebou a tak se u nás dělali čabajky, hůrky, žobrácká kaša s kukuricou, krev na cibulce s bramborem atd.

Tehát Čabajskáig a bratwurst elég messze van, és a kínos 10000g is hülye.

A ještě poznámka k tomu BIO. Pěstujete někdo brambory? Doma, na zahrádce? Tak jistě víte, co to je sbírat mandelinku v malém... pro sebe... Může mně někdo vysvětlit, jak zlikvidovat mandelinku BIO ve velkém? Pro brambory na velkoprodej?

tejaja: ani proti hmyzu u nás to nefunguje...molice a mšice sa veselo pásli na afrikánkach...

Zobrazit 2 starší odpovědi

Víte, já žasnu nad znalosti lidí . Přesně vědí co do čeho nedávat. Jen "trotl by tam dával " glutamany a podobné karcinogenní srač... , ale vůbec jim nevadí , že je to v 99 masných výrobcích ze 100 i v té nejdražší šunce a v sýrech všeho druhu , v jogurtech, v koření do polívek jako zvýrazňovač chuti a podobně. Jsou to určitá Éčka !!! A´t si dá , kdo chce a kolik chce.Každého věc,ale proč tak agresivní vyjadřování ??? Tak to tam nedám !!!Proč ale napadat.
Zdraví Milan P.

Milan P.: Moje řeč. Dneska už je snad každý schopen si vygooglovat co je co a pokud si chce do polévky přidat masox, tak si ho tam prostě přidá a ty výkřiky tady (nebo i jinde) o škodlivosti jsou úsměvné, protože se o tom ví, všude píše, všichni to vědí, TAKŽE: kdo chce si dochucovadlo dá, kdo nechce nedá, ale těch keců kol a kolem je habakuk a vcelku zbytečné. Prostě dám, nebo prostě nedám, ale kecat a kecat až do bezvědomí je naprosto zbytečné, zejména od odpůrců. Jejich výkřiky: PROBOHA, TO SNAD NE! jsou na palici, protože by nesměli jíst nic jiného než plody ze své biozahrady a biochovu. Podotýkám: ZE SVÉHO! Protože nikdo nikde vám nezaručí bezúhonnost potravin z BIO chovů :-8 A mezi námi - buďme rádi, že máme co jíst...

Vážení, nezlobte se na mě, ale jenom úplný trotl bude přidávat sanytr do domácích klobás. Pokud je budu doma dělat tak právě proto aby tam třeba karcinogenní sajrajt nebyl a pokud někomu vadí, že by to tak dlouho nevydrželi, tak jich udělejte míň a včas je sežerte :-) Pro šťourali - dusičnan sám o sobě karcinogen není, ale dusitan už bohužel jo a v těle nám ten dusičnan nějak zapracuje a ...

Paja: Dusičnan se sám postupně přeměňuje na dusitan a je zcela jedno, co z těchto dvou dobrot použijete. U dusitanů- což je třeba Praganda, se ale tím, že už to rovnou dusitan je, výrazně zkracuje doba nakládání. V případě dusičnanů-sanytr- přidáváme cukr.
Já používám na nakládání většinou jen sůl, udím jen 6 hodin, pak ještě 6 h horkovzduch a holt mrazím. Znalci tvrdí, že je to zločin, ale zatím si ještě žádný z nich ničeho nevšiml, ani u dál tepelně zpracovaných výrobků- párky, špekáčky, uzené, pancetty, slanina, ani u klobás, podávaných " zasyrova". Pragandu přidávám jen do sušených klobás a salámu, ale ty se dělají minimálně. A " hovadzinka " je u čabajky hovadina.

...dobrý den...vážně je nutné udit tři dny ? čabajku jsem ještě nezkoušel, ale klasické klobásky mi stačí tak kolem šesti hodin...ale jsem v tom teprve na začátku ...zatím jsem udil jen maso ...

Zdravím Vás vážení.
Přidal jsem pár obrázků vlastních výrobků. A po mých zkušenostech se držím s kořením při zemi. Ono někdy méně , znamená více.Oceňuji i práci svého předřečníka ,který objasnil, kdo vlastně vymyslel čabajku.Patří to vůbec sem ???Myslím si , že mi je to jedno!!! Tento recept se nedá pokazit a klobásky jsou výborné. POKUD... je nepřesolíte!!! S tím opatrně.Pomůže jen zkoušení.
A zase--- nedosolené se dají jíst, p ř e s o l e n é -vyhodit.
Milan P.

Dvě připomínky:
1. "Černé koření" se česky jmenuje pepř.
2. Ale to je spíš dojem či pocit: Vždycky se mi zdálo, že v čabajce cítím i tymián.

Mike: Maso dávaš len bravčové?ja viem tak,že i hovadzinka...či?

Tématické fráze:
domácí čabajská klobása, čabajka recept, domácí čabajka, recept na pravou čabajku, čabajská klobása domácí výroba, recept na cabajskou klobasu, recept na čabajku, domaci cabajka recept, recept na cabajky, domácí čabajky, recept na domácí maďarské klobásy, madarska cabajka recept, prava madarska cabajka, domácí slovenské klobásy, cabajka, klobásy recepty, recept na domácí slovenské klobásy, čabajky recept, maďarské klobásy čabajky, recept na klobásy

Suroviny:
plec vepřová, kmín mletý, sůl, rychlosůl, cukr moučkový, pepř mletý, česnek, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá

Přidat fotografie receptu