Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

Čím dál víc lidí má v oblibě doma vyráběné uzeniny, protože ty kupované nejsou vždy kvalitní. Pokud k tomu máte podmínky, stanou se vaše čabajské klobásky vaším majstrštykem.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 300 min bez uzení

300 min (300 min příprava, bez uzení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie52 050 kJ /
12 440 kcal
Bílkoviny2 010,07 g
Tuky426,79 g
Vláknina41,23 g
Cholesterol 6,50 g
Sodík 114,13 g
Sůl280,00 g
Sacharidy123,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mäso zomelieme na kotúči s veľkými otvormi do vhodnej nádoby - koryta. Krok 2: Pomleté koreniny, prelisovaný cesnak, soľ, sanytru, práškový cukor pridáme k mäsu a riadne spracujeme. Krok 3: Klobásovú hmotu na tesno naplníme do čriev a párujeme na nami zvolenú dlžku. Krok 4: Klobásy údime 3 dni studeným dymom do dosiahnutia peknej červenej farby. Skladujeme na chladnom a dobre vetranom mieste.

TIP: Jak na domácí uzení - rady a tipy

Zveřejněno 5. 11. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj: našla som na madarskom webe o zabíjačkách.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vZG5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vZG5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Mariolk: Milý příteli už jsem nechtěl na nikoho reagovat , ale "hůrky" mě dostaly do nostalgických vzpomínek. Každý se s tím setká . U mě vzpomínky na rodiče , mládí.Nádherné , co jedno slovo dokáže .Děkuji. Milan P.

kirkis: Vážený soukmenovče, pokud Tě tak mohu oslovovat.
Pokud bys můj článeček bral důkladně, zjistil bys , že mi vůbec nejde o recept, který dosud nemám ,ale o to proč musí někdo tvrdit , že ten jeho recept na "Čabajku " je ten opravdu pravý. Ty bys to tvrdil ??? A to ,že jsem rodilý Bratislavčan , nevylučuje , že nejsem Slovák.Tak si to prosím trochu urovnej. Ale o vlastní recept vůbec nejde. Zarazila mě jen agresivita předřečníka.Je na každém ,jak si klobásy udělá.Musím dodat , že se nezlobím a už se ani nebudu vyjadřovat.Tvůj recept také vyzkouším .Může to být ten, který hledám a souhlasím i s tím co píšeš o uzení klobás .Máš úplnou pravdu. Zdraví Tě Milan P.

kirkis: ..sice po dvou letech ale odpovědi jsem se dočkal,a děkuji,již takto udim jak klobásy tak maso, díky ????

Miroslav 226: Údenie studeným dymom

Pri studenom údení by nemala byť teplota dymu väčšia ako 25°C. Tento typ údenia si vyžaduje pomerne dlhú dobu – 2 až 5 dní, ale má silné konzervačné účinky. Konzervačné látky dymu preniknú hlboko do mäsa. Uplatňuje sa aj silné vysušenie mäsa, pričom straty na hmotnosti mäsa bývajú aj okolo 35 %. Výrobky, ktoré sa údili studeným dymom sú veľmi trvanlivé.

Miroslav 226: Na 10 kg zmesi mäsa dobre rozmiešať 20 dkg sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky, 20 dkg soli 2,5 dkg cesnaku a 2,5 dkg rasce

Milan P.: Ty si rodený Bratislavčan ale ja som pôvodom Slovák s dolnej zeme so Sarvašu oblasť Bekešska Čaba tak asi presne viem ako sa unás robia klobásy a čo sa do nich dáva tak nehraj sa na múdreho nikdy sa do čabajky nedával cukor ani rýchlo soľ sanitra a už vôbec nie čierne korenie

kirkis: Zdravím Vás. Náhodně jsem narazil na Váš komentář a musím souhlasit s tím co jste co jste napsal. Moje babička a můj děda pocházeli z Mezőberény a po válce se přestěhovali zpět na slovensko. Zvyky a tradice si samozřejmě přivezli sebou a tak se u nás dělali čabajky, hůrky, žobrácká kaša s kukuricou, krev na cibulce s bramborem atd.

Tehát Čabajskáig a bratwurst elég messze van, és a kínos 10000g is hülye.

A ještě poznámka k tomu BIO. Pěstujete někdo brambory? Doma, na zahrádce? Tak jistě víte, co to je sbírat mandelinku v malém... pro sebe... Může mně někdo vysvětlit, jak zlikvidovat mandelinku BIO ve velkém? Pro brambory na velkoprodej?

tejaja: ani proti hmyzu u nás to nefunguje...molice a mšice sa veselo pásli na afrikánkach...

Zobrazit 2 starší odpovědi

Víte, já žasnu nad znalosti lidí . Přesně vědí co do čeho nedávat. Jen "trotl by tam dával " glutamany a podobné karcinogenní srač... , ale vůbec jim nevadí , že je to v 99 masných výrobcích ze 100 i v té nejdražší šunce a v sýrech všeho druhu , v jogurtech, v koření do polívek jako zvýrazňovač chuti a podobně. Jsou to určitá Éčka !!! A´t si dá , kdo chce a kolik chce.Každého věc,ale proč tak agresivní vyjadřování ??? Tak to tam nedám !!!Proč ale napadat.
Zdraví Milan P.

Milan P.: Moje řeč. Dneska už je snad každý schopen si vygooglovat co je co a pokud si chce do polévky přidat masox, tak si ho tam prostě přidá a ty výkřiky tady (nebo i jinde) o škodlivosti jsou úsměvné, protože se o tom ví, všude píše, všichni to vědí, TAKŽE: kdo chce si dochucovadlo dá, kdo nechce nedá, ale těch keců kol a kolem je habakuk a vcelku zbytečné. Prostě dám, nebo prostě nedám, ale kecat a kecat až do bezvědomí je naprosto zbytečné, zejména od odpůrců. Jejich výkřiky: PROBOHA, TO SNAD NE! jsou na palici, protože by nesměli jíst nic jiného než plody ze své biozahrady a biochovu. Podotýkám: ZE SVÉHO! Protože nikdo nikde vám nezaručí bezúhonnost potravin z BIO chovů :-8 A mezi námi - buďme rádi, že máme co jíst...

Vážení, nezlobte se na mě, ale jenom úplný trotl bude přidávat sanytr do domácích klobás. Pokud je budu doma dělat tak právě proto aby tam třeba karcinogenní sajrajt nebyl a pokud někomu vadí, že by to tak dlouho nevydrželi, tak jich udělejte míň a včas je sežerte :-) Pro šťourali - dusičnan sám o sobě karcinogen není, ale dusitan už bohužel jo a v těle nám ten dusičnan nějak zapracuje a ...

Paja: Dusičnan se sám postupně přeměňuje na dusitan a je zcela jedno, co z těchto dvou dobrot použijete. U dusitanů- což je třeba Praganda, se ale tím, že už to rovnou dusitan je, výrazně zkracuje doba nakládání. V případě dusičnanů-sanytr- přidáváme cukr.
Já používám na nakládání většinou jen sůl, udím jen 6 hodin, pak ještě 6 h horkovzduch a holt mrazím. Znalci tvrdí, že je to zločin, ale zatím si ještě žádný z nich ničeho nevšiml, ani u dál tepelně zpracovaných výrobků- párky, špekáčky, uzené, pancetty, slanina, ani u klobás, podávaných " zasyrova". Pragandu přidávám jen do sušených klobás a salámu, ale ty se dělají minimálně. A " hovadzinka " je u čabajky hovadina.

...dobrý den...vážně je nutné udit tři dny ? čabajku jsem ještě nezkoušel, ale klasické klobásky mi stačí tak kolem šesti hodin...ale jsem v tom teprve na začátku ...zatím jsem udil jen maso ...

Zdravím Vás vážení.
Přidal jsem pár obrázků vlastních výrobků. A po mých zkušenostech se držím s kořením při zemi. Ono někdy méně , znamená více.Oceňuji i práci svého předřečníka ,který objasnil, kdo vlastně vymyslel čabajku.Patří to vůbec sem ???Myslím si , že mi je to jedno!!! Tento recept se nedá pokazit a klobásky jsou výborné. POKUD... je nepřesolíte!!! S tím opatrně.Pomůže jen zkoušení.
A zase--- nedosolené se dají jíst, p ř e s o l e n é -vyhodit.
Milan P.

Dvě připomínky:
1. "Černé koření" se česky jmenuje pepř.
2. Ale to je spíš dojem či pocit: Vždycky se mi zdálo, že v čabajce cítím i tymián.

Mike: Maso dávaš len bravčové?ja viem tak,že i hovadzinka...či?

:yes: přesně tak jsme je dělávali, když bývaly zabíjačky <3 jo to už je dááávno

Čabajky s výšeuvedeným receptem vyrábím již více než 25 let. Recept jsem tehdy získal od jednoho řezníka na Slovensku - konkrétně z Prievidze. V receptu, který jsem takto získal je dokonce 20 dkg česneku (podle mě je to akorát, já ho přímo miluji)a 4 dkg pálivé papriky. Po vyuzení je třeba je nechat vysusišit, pak to nemá chybu. Snesou se jak dobrým pivem, tak i s červeným vínečkem.

kirkis: zdravím, můžete prosím dopsat recept(myslím následné uzení) Děkuji a přeji příjemný den.

Zobrazit starší odpověď

odskoušeno, super!!!:-p:-p:-p

to ma velmi zaujima, ta historia o cabajke. vies najst viacej informacii? Ja som v Australii a je tu zima tak chcem skusit urobit klobasy. A nasla som tuto informacii. ... zaujimave....
:-O

danka: ten recept neni čabajska klobása ked chceš vedieť historiu musíš poznať historiu Dolnozemských Slovákov v Čabe www.oslovma.hu/index.php/sk/historia/166-historia3-historia3/551-viac-dni-ako-klobas-platilo-v-rodine-ronika

Zobrazit starší odpověď

Mike:Tvůj recept zní daleko věrohodněji než původní,ale rád bych se zeptal,jestli 20dkg soli na 10kg masa stačí,přijde mi to málo?
Chci se do toho pustit,a nevím.
Dík za radu. Michal.

cloud01: ja robim klobasky skoro 5O rokov...2dkg soli na kilo mäsa je presne a ten cukor a sanitra...no neviem kto to vymyslel,ale cukor sa dava miesto sanitri...sanitra je dusičnan,neviem načo by ste to tam ešte davali...praškovy cukor sa dava kôli červenej farbe mäsa..vyzretie

Cabajku alebo Cabiansku klobasu nezacali robit Madari,preto aj recept z madarskeho webu nemusi byt akuratny. .Bekessku Cabu zalozili v r 1718 Slovaci z Novohradu a oni aj zacali vyrabat znamu klobasu.Prava cabajka neobsahuje cukor a nesmie sa pouzivat cierne korenie.
Tu je original recept : Na 10kg masa...20dkg sladkej papriky,5dkg palivej papriky,20dkg soli,3dkg cesnaku a 2dkg mletej rasce.Ja ich udim na studenom dyme 2-3 dni(zalezi na hrubke klobas),bukove alebo dubove drevo.Je to nebicko v papulke a vydrzi mi bez chladnicky niekolko mesiacov.O tyzden ich budem robit tak mozno pridam aj foto a kompletny postup.

Vyskúšali sme ich na tohtoročnej zabíjačke, klobásky sa ujali aj v ostatnej rodine a známych pre vynikajúcu chuť. Majú tak veľký úspech, že musíme každému, kto ochutnal, poskytnúť aj recept, podľa ktorého už robia "čabajku" další a další. Dakujeme.:-p:yes:

Docela bych souhlasil, ale jednu fintu mám: česneku prolisuji tak 150g na toto množství klobás, a přes noc ho dám do zavařovačky a zaliju vodou aby se dorána vyluhoval. Do klobás nedávám dužinu, jen tu vyluhovanou šťávu, stalo se mi jednou, že ta dužina česneku tomu dala takovou divnou chuť, a od té doby to dělám takto, ta přibližně decka vody se pěkně vstřebá do klobás. Po naplnění je ještě nechám viset na tyči před uzením tak 2-3 dny.
A máš plusový bod! (Plussz pontot kaptál!):-D:-D:-))

Vyskúšal som tento recept a je úplné skvelý klobásky mali obrovský úspech , len som si upravil recept a to tak že som dal 40 g červenej papriky sladkej a 40 g červenej papriky pálivej. A bolo to tak akurát. :-):yes:

Pajaska, dakujem:-))prosím, až budeš čabajku robiť, prilož foto:-Odakujem.

kirkis: Tak podívej Ty znalče. Nepopírám, že máš kus pravdy. Promiň tykání, ale jsme soukmenovci (jsem rodilý Bratislavák) i když žiji v Čecháh a je mi 72 let. Již nejméně 40 let se snažím vyrobit "ČABAJKU", jakou otec vozil z Maďarska a kterou i sám vyráběl.Zatím jsem vyzkoušel nezpočet receptu a stále to není to pravé. Jak Ty můžeš tvrdit že je ta Tvá ˇ"Čabajka " ta pravá.Proto, že jste jinou doma nedělali??? Příklad: vyzkoušel jsi něco jiného, nebo jen tu svojí !!! Když někomu podáš řízek a nikdy jej nejedl, je unešen!!. Proč to píši? Pro tu Tvojí agresivitu !!! Každý máme svojí chuť a do toho se nesnažím kecat a netvrdím, že to moje je nejlepší.Nedokázal jsi ,že ta Tvoje je ta pravá a kecáš a neraději bys fackoval. Mimochodem mí rodiče pocházejí z Rumunska, kde tyto klobásy běžně dělali v každé rodině a já se to nenaučil!!! Jak je to možné ????Ale ani ta moje nemusí být ta pravá, že ?I když se blížím . Přibrzdi v úsudcích. Tu tvojí klobásu si udělám , to mi věř. Milan P.

Zobrazit starší odpověď

Čabajku máme rádi a dokonce někde mám na ní recept.Aspoň ho nemusím hledat.:-)

Tématické fráze:
domácí čabajská klobása, čabajka recept, domácí čabajka, recept na pravou čabajku, čabajská klobása domácí výroba, recept na cabajskou klobasu, recept na čabajku, domaci cabajka recept, recept na cabajky, domácí čabajky, recept na domácí maďarské klobásy, madarska cabajka recept, prava madarska cabajka, domácí slovenské klobásy, cabajka, klobásy recepty, recept na domácí slovenské klobásy, čabajky recept, maďarské klobásy čabajky, recept na klobásy

Suroviny:
plec vepřová, kmín mletý, sůl, rychlosůl, cukr moučkový, pepř mletý, česnek, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá

Přidat fotografie receptu