Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka, kterou můžete znát také jako ragú alla bolognese, je výborné zimní jídlo. Výrazná chuť pomalu dušeného masa ve spojení s čerstvými těstovinami vás krásně zahřeje na těle i na duši.

Hodnocení receptu je 4,9 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aadulka aadulka

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 692 kJ /
882 kcal
Bílkoviny107,29 g
Tuky16,23 g
Vláknina16,37 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 410 mg
Sůl1,10 g
Sacharidy47,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli a stroužky česneku oloupeme. Mrkev omyjeme a oškrábeme. Řapíkatý celer omyjeme. Krok 2: Mrkev, cibuli, řapíkatý celer a slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek nakrájíme na plátky. Krok 3: Slaninu orestujeme na oleji, přidáme cibuli, kterou do zesklovatění. Poté přidáme česnek, mrkev a řapíkatý celer, orestujeme. Krok 4: Přidáme mleté maso, osolíme a opepříme, občas promícháme, aby se kousky od sebe oddělovaly. Krok 5: Přidáme víno a po chvíli i rajčatový protlak. Pečlivě promícháme, zarestujeme a přidáme krájená rajčata. Krok 6: Poté přilijeme vývar podle potřeby. Jen tolik, aby se maso se zeleninou mohlo dusit. Krok 7: Osolíme a opepříme, ochutíme. Přikryté a na mírném ohni dusíme doměkka. Občas promícháme. Krok 8: Ke konci přípravy přípravy dochutíme bazalkou a oreganem. Podáváme s těstovinami.

TIP: Jak správně uvařit těstoviny

Zveřejněno 13. 11. 2010

Poznámka autorky aadulka

Můžeme přidat i nakrájené žampiony.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x1p3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x1p3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

“Boloňská omáčka” tzv ragu je BEZ česneku a BEZ oreganu!!!!! A 3 hodiny jsou až nad hlavu. Ragu s mrkví, celerem atd se dělá v oblasti Toscana(Florencie,Siena…) V Oblasti Bologna, Ferrara se užívá na “základ” jen osmahlá cibule.

Befana: S mícháním různých kuchyní a kultur se přirozeně mění i jednotlivé recepty. 😊 Nepochybně má oblast Bologna, po níž je omáčka pojmenována, svůj autentický recept na tuto omáčku. Tento recept je zase přizpůsoben naší kultuře, našim surovinám a je stejně tak výborný. Pokud máte svůj recept, budeme rádi, když jej přidáte, aby se i ostatní mohli inspirovat. 😉

Zobrazit starší odpověď

Eja57: jsem též příznivcem stylu, že "chutě musí prolnout". Žádné prskající urychlování. Ale 8 (osm hodin) mi přijde přeci jen hodně. Možná došlo k záměně číslic z podobnosti 3a8.

Skvělá bašta. Jen časově náročnější. Ale chutnalo všem, jak mým dospívajícím dcerám, tak manželovi. Nešlápnete vedle, když uvaříte.

Je nás doma hodne😄

Mutsynka: Pro zjemnění chuti :-)

Eja57: teď na mne náhodou vykouknul v TV pořad - italská babička a pak italský kuchař vaří boloňské ragú...liší se jen maličko, babča zásadně nedává víno a ! z cibule před krájením vyndá "srdíčko", že prý nedělá dobrou chuť....no a jinak stejně - na začátku "trikolor" najemno řapíkatý celer + cibule + mrkev v objemově stejném množství, do kastrolu na oliváč, po chvíli mleté směs hovězí + vepřové, předem lehce promnuté s trochou oliváče, orestovat, maličko! mléka, ev. víno, pak trochu rajčatového protlaku a passatu, ne drcená rajčata, osolit, poklici, dle potřeby trochu zeleninového vývaru....babča OSM hodin, kuchař tři.....hotovo....jen málo tekutiny....a jedině široké nudle, tagliatelle a ty do kastrolu s omáčkou, ne na talíři navrch....a žádný sýr navrch....Pokoušela jsem se ten talíř vydloubnout z obrazovky, ale nešlo to:-D

Jen pro zajímavost, rozhodně ne jako kritika receptu!!!!

Koupila jsem mletou boloňskou masovou směs a pročítám různé recepty, na Top chodím často. Omlouvám se, ale "vaříme 2 hodiny"?
Já myslím, že ani ne do půl hodiny je mleté maso hotové? Jinak díky za inspiraci. :yes:

1974andrea: Tak....:yes:
S recepty na ragout bolognese je to asi jako u nás se "svíčkovou".....co rodina to recept...
Ale česká klasika za 30 minut na stole prostě není boloňská omáčka, ta ty dvě hodiny chce, kdo jednou zkusí pochopí...Celer řapíkatý, v originále žádné oregano ani bazalka, mléko jsem sice nikdy nepochopila, ale dávám....
Marcella Hazan a její kuchařka - doporučuji.

Zobrazit 2 starší odpovědi

dobrý den, prosím, proč je tu mléko?

Můžu se, prosím, zeptat, kolik cca rajského protlaku a rajčat na těch 0,5 kg hovězího masa?

aadulka: prosím, i mě zajímá, proč se tam dává to mléko? ;-)

Zobrazit starší odpověď

Dneska jsem dělala a byla výborná, i vnuk chválil;-):-p:yes:

Přidávám foto, dělal jsem podobně :yes:

Sonycka03: Zhruba pro 3-4 ;-)

pro kolik osob to přibližně je? 4?
vypadá to k sežrání :)))

Nedávala jsem mléko, ale jinak jsou výborné :-).

Děkuji za obrázek :-K a jsem ráda, že se recepty líbí ;-)

Tématické fráze:
boloňská omáčka, bolonska omacka recept, recept na bolonskou omacku, domácí boloňská omáčka, recept bolonská omáčka, recepty bolonská omáčka, bolonska, bolognská omáčka, boloňské omáčka, bulonská omáčka, boloňská omáčka recepty, bolonská omáčka pro děti, recept na boloňská omáčka, jak se dělá boloňská omáčka, balonska omacka, omáčka boloňská, bouloňská omáčka, bolňská omáčka, jak udělat bolonskou omáčku, bolonská omáčka

Suroviny:
maso hovězí mleté, slanina, mrkev, celer řapíkatý, cibule, česnek, protlak rajčatový, rajče, víno červené, vývar masový, olej, sůl, pepř mletý, bazalka čerstvá, koření oregáno

Přidat fotografie receptu