Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husí prsa trpělivého kuchaře

Pomalu pečená šťavnatá husí prsa, s kůrčičkou na povrchu, nesmí chybět na sváteční tabuli, když má svátek Martin. Vaše trpělivost při dlouhém pečení bude odměněna rozpadajícím se masem. Dva druhy zelí, houskový a bramborový knedlík, nesmí chybět.

Hodnocení receptu je 4,6 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 400 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 390 min

400 min (10 min příprava + 390 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Husí prsa vydatně potřeme solí jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části, posypeme celým kmínem a za pomoci nože kůži mnohokráte propícháme (bude hodně sádla). Krok 2: Husí prsa vložíme do pekáče kostí dolů a podlijeme 1 dl vody. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě při teplotě 90°C cca 3 hodiny. Po celou dobu nekontrolujeme a nenakukujeme-byť je to velmi těžké vzhledem k linoucí se vůni po kuchyni. Krok 3: Po 3 hodinách pekáč vyděláme, prsa přelijeme vypečeným sádlem, které v pekáči necháme, znovu zakryjeme, vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme další 3 hodiny (opět nenakukujeme a držíme se stolu, neboť ta vůně dostupuje vrcholu). Krok 4: Po celkem 6 hodinách pekáč vyjmeme a nezakryté dopečeme na kůrčičku cca 30 minut. Krok 5: Husí prsa vyjmeme – opatrně neboť jsou nádherně rozpadající se. Odstraníme lehkým manévrem hrudní tenkou kost, podélně přepůlíme na porce a podáváme se zelím bílým, červeným, knedlíkem houskovým a bramborovým. Krok 6: A teď už jen dobrou chuť, neboť Vás čeká odměna: po 6,5 hodinách čekání luxusní chuť nevysušených a ve vlastním sádle konfitovaných husích prsíček. Krok 7: Z pekáče slijeme a scedíme vypečené husí sádlo, které se nám bude hodit při přípravě jiných kulinářských specialit – ale pozor v ledničce vydrží cca jen jeden měsíc.

TIP: Jak správně upéct husu

Zveřejněno 21. 11. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husí prsa trpělivého kuchaře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PQ2w

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husí prsa trpělivého kuchaře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PQ2w

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Super,jednoduchý návod jak obyčejně upéct prsa..:-Q
Dělám už po několikáté.
Jen máme starší mražená,tak jsem lehce přidala teplotu a peču déle.. ale těším se na výsledek <3

Alicia8: Ta z obchodu je 4 az 6 hodin! Do 4,5 kg. Domaci cca 1 hodinu vice. Nad hmotnost 4.5 kg na kazde kilo navic 1 hodinu.

Dělala jsem přesně podle receptu a naprosto luxusní.<3
Chtěla bych tentokrát použít celou husu. Má s tím někdo zkušenosti :-?:-? Protáhla se nějak výrazně do na pečení? :-?

Petrunice 12. 11. 2016 14:07
Husí prsa skvělá !!! Pro ostatní k délce úpravy - záleží na stáří husy. Pokud koupíte nějakou mraženou stařenu za stovku kilo, nečekejte žádné zázraky. Mám vyzkoušené husy - samozřejmě chlazené, mražené narvané éčkama mi nesmí na stůl - jak z Lidlu, tak z Kauflandu - obzvlášť v Kaufu měli letos luxusní chlazená jak prsa, tak stehna, cca 250 za kilo - a maso v pohodě. Stehna byla menší (mladá husa), pekla jsem je s jablky cca 5 hodin, prsa dnes, a obojí luxus.

Husí prsa jsem pekla přesně podle receptu a po 6,5hodinách byla tuhá jako podrážka,recept nanic.

Super recept , s teplotou jsem si pohrála a byly neskutečné ...za tohle stojí vstávat brzo ráno :-p

Colombo65: "...a pečeme v troubě při minimální teplotě cca 90-110 stupňů..." Možná smáznout slovo "minimální", nebo nahradit slůvkem "nízké":-))
Postup připomíná konfitování a přesto že vím, že při konfitování nehraje hodina sem - hodina tam žádnou roli, tak jsem byl překvapen (avšak ne zaskočen) dobou přípravy. Trpělivý moc nejsem a šéfkuchař už vůbec ne, ale stejně nevím, kde jsem soudruh udělal chybu! Či to bylo množstvím masa (5kg), nebo bylo maso z houserů na plemeno, ale tepelná úprava (při 110°C) trvala 11 hodin! Naštěstí jsem s pečením začal den předem. Výsledek byl nakonec podle mých představ a i mačaft jídlo ocenil: dámy pochrochtávaly blahem a pánové si popínali opasky:-))

To určitě ne - ale správně dle té plynové trouby bude rozmezí 90-110°C. Už to opravím a moc se omlouvám za případné těžkosti - nikdo není dokonalý.;-)

tak jsem o tom přemýšlel a ve škole nás učili, že bod varu je 100°C, není těch 70-80°C málo, nemá to být 170-180°C?

S tím nepomohu - já pekl jak je uvedeno a bylo to super - viz. foto po 3 a 6 hodinách. Je mi to líto.;-( P.S. Moje plynová trouba asi peče jinak a ta teplota asi je kolísavější nebo jinak nevím.;-)Hezký den.

nevím, kde jsme udělali chybu, ale po 6ti hodinách jsou pořád tuhá, je 12:15:-O co budeme jíst ;-(

:-)):-)):-))

chocolate 21. 11. 2010 20:37
Recept je luxusní, ale nelíbí se mi ta citová hra na uživatele.To je trochu nedůstojné muže Tvého věku, ne?;-)

Otto včera jsme pekli taky husu a byla vynikající...nevím proč, ale tak hezky jako tvoje nevypadala :-8...proč nechceš pokračovat?...už se ti nechce?...nevím, buď chci, nebo ne...nenech se doprošovat...;-)

I mě v HM peněženka svědila, třebaže mám vlastní husy.Recept bezva, nikdy jsem se ale neodhodlala k tomuto způsobu. Nejspíš proto, že jsem líná vstát, aby bylo v poledne na stole. Bod je zasloužený.M

Tématické fráze:
husí prsa, husí prsa recept, husí prsíčka recept, husi prsicka, husí prsa recepty, recept na husí prsa, husi prso recept, recept husí prsa, husí prsíčka recepty, pečená husí prsa, recepty husí prsa, konfitovaná husí prsa, husí prso, husí prsíčka minutka, konfitovaná husa, husi prsa pečená, husí prsa s kostí, husí speciality recepty, husí prsa s kůží, husý prsa

Suroviny:
prsa husí, sůl, kmín celý, voda

Přidat fotografie receptu