Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslová vánočka z pěti pramenů

Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky pletené z pěti pramenů.

Hodnocení receptu je 5,0 (114×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 35 min + doba kynutí těsta

90 min (55 min příprava + 35 min tepelná úprava, + doba kynutí těsta)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 802 kJ /
4 255 kcal
Bílkoviny91,06 g
Tuky118,89 g
Vláknina24,52 g
Cholesterol 374 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy692,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na drožďový kvásek (omládek) v míse dobře promícháme a zakryté necháme 45-60 minut kynout. Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 60-75 minut kynout. Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, protože bude stačit na dvě vánočky. Krok 4: Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme. Krok 6: Rozdělíme je na 2 + 3 prameny. Krok 7: Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva. Krok 8: Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva. Krok 9: Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků stiskneme dohromady a zahrneme pod vánočku. Krok 10: Hotovou vánočku necháme na plechu nakynout, pomažeme vejcem a posypeme mandlemi. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-35 minut pečeme.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 28. 11. 2010

Poznámka autorky cathleen

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslová vánočka z pěti pramenů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mEwp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslová vánočka z pěti pramenů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mEwp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (190)

cathleen: děkuji za odpověď a skvělé recepty :-K:-K

zdenka.s: určitě od rozinek, Zdeni ;-) také se mi to občas stává. Jsem moc ráda, že u vás doma tahle vánočka TAK chutná!

cathleen: tak dneska opět tato výtečná záležitost 😀 zaděláno v robotu. Jen těsto je takové tmavší, přemýšlím :vejce , droždí, mouka ok, med zlaté barvy, máslo od západních sousedů , ale napadlo mě, jestli to nebude od rozinek , ty byly jediné jiné než doposud, že by ?A jsou tmavé . .
Jinak vyloženě dokonalá :yes: :yes::yes:

cathleen: to cesto je univerzálne a úplne vyhovuje konzistencia, sladkosť, vôňa masla at´d., tak nevymýšľam a nerozmýšľam nad iným cestom, obyčajne robím z 1,5 dávky. Detí je veľa okolo mňa.

maryje12: :-) ano, mazance z tohoto těsta lidé pečou často. Jsem ráda, že chutná!

magdalenka: jsi zlatá :-* díky za rady!

zdenka.s: podľa veľkosti, asi 24 ks plnené čokoládou a pod., celkovo cca 18-20 min. Najprv 200 st. 5 min, potom znižujem teplotu na 180.

Já jsem letos z tohoto těsta napekla 14 mazanců..
Všichni byli nadšení. Přidávám do toho rozinky nebo brusinky a dvě hrsti posekaných oříšků..

magdalenka: vidíš - a tohle mě třeba nenapadlo :-O Výborný nápad, díky :-K

zdenka.s: vůbec neva, naopak! Mám radost, protože i u nás výjimečně dobře chutná :yes: a čím víc lidí ho bude péct, tím lépe.

magdalenka : upéct nějaké rohlíčky nebo tvary mě taky napadlo ,ale netroufala jsem si ,tak moc děkuji za radu :-K:-K brzičko udělám a jak dlouho , prosím, pečete ,tak 20 -30 minut? děkuji :-K:-K:-K

zdenka.s: súhlasím, ja toto cesto milujem, vždy sa vianočka podarí ( a jednoduché pletenie!) . Dá sa použiť aj na iné - piekla som aj plnené rohlíčky z neho.

cathleen: já nemůžu jinak , omlouvám se , že už zase ;-) ale tohle je naprosto dokonalé těsto ,jak peříčko a přitom tak chutné , nemůžeme se nabažit ,peču minimálně 1x za 14 dní. Konečně ,ve svých bezmála sedmdesáti letech , umím vynikající mazanec , děkuji :-K:-K:-K:-K

zdenka.s: i tchyně pochválila:-O No to je pochvala největší, že? ;-) Jsem ráda, že chutná i jako mazanec a děkuji za "chutnou" fotku :-8 Hned bych si lípla několik mandliček rovnou do pusy!

Dávám na vědomí všem zájemcům: i bochánek je z tohoto těsta luxusní,moc dobrý :yes: jeden odjel ke tchýňce a ona pochválila , což nedělá takřka nikdy ;-)
cathleen: objevila jsem teď Váš Velikonoční mazanec ,vyzkouším i ten , děkuji za úžasné recepty :yes: :-K:-K a dovoluji si přidat fotku.

zdenka.s: mazanec z těsta půjde stoprocentně :yes: Bude skvěle chutnat :-8

cathleen: dělala jsem pro mladé tuto vynikající vánočku , bohužel se mi rozjela (pak ,že zákon schválnosti neexistuje :-D ) ,ale chutnala moc a tak mě napadlo,jestli bych z tohoto skvělého těsta mohla udělat mazanec a bylo by ? Děkuji :-K

zdenka.s: manželovo vyznání je moc pěkné :-D

cathleen:Vaší pochvaly si moc vážím a ,,nádherná" je pro mě doslova pohlazení na duši.Manžel totiž vyznává toto : když mi chutná, jsem zticha a když ne ,tak ti to řeknu :-( děkuji :-K

magdalenka: já také :-D Děkují, magdalenko :-*

Tento recept je poklad, šírim ho...:-8

zdenka.s: pokaždé, když se někomu dalšímu povede upéct dobré pečivo podle mého receptu, mám obrovskou radost :-* děkuji za zprávu!
A veliké díky i za foto s nádhernou vánočkou :-K Není poznat, že je maličko jinak pletená, za mě - nemá chybu!

cathleen: vánočka je výborná, nejlepší ze všech, které jsem pekla .Dělala jsem minulý týden jednu na zkoušku a dnes dvě už na jistotu :-) a všechny se povedly na jedničku s hvězdičkou.Jen jsem musela přidat trochu vody.
Dovoluji si přidat fotku a děkuji za bezkonkurenční recept :-K:-K:-K:-K:-K jo a pletla jsem 3 +3 +2, jinak neumím ;-)

Amonika: děkuji, moc mě vaše zpráva potěšila :-K

Dobrý večer tak jsem konečně natrefila na způsob pletení vánočky kde se mi nezamotaji ruce. Moc děkuji za skvělý návod.Za mě je krásně snadný a zároveň moc hezký. Moooc děkuji za návod. 😉👍

Rebave: děkuji, mám radost, že vám chutná :-K

vynikající recept

Po nějaké době musím napsat, že je stále vynikající!

Naprosto dokonalá vánočka. Recept sedí skvěle, není potřeba nic upravovat. Jen místo másla jsem dala heru. Máslo je přece jen dost drahé. Chuť vynikající. Ti co recept odsuzují, ho jistě ani nezkoušeli. S čistým svědomím říkám, že tuhle budu péct a žádnou jinou!

horakovaa79: děkuji :-K to mě moc těší!

Už dělám několik podle tohoto receptu a vážně nejlepší z nejlepších. <3

Výborné děkuji za recept !

pohoda.b@post.cz: v bode 1 je presný návod na omládek...vianočka je s droždím, je tam aj hmotnosť droždia, všetko. Recept je výborný!.

Nikdy jsem omládek nedělala, ani nevím co to je, mohu ho nahradit obyč.kvasnicemi??? když ano kolik g kvasnic na to množství mouky.? Vždy dávám vykynout kvasnice v mléce a cukru s troškou mouky. Děkuji za odpověď.

magdalenka: děkuji :-* i za krásnou fotku! :-K

V podstate pečiem už len podľa tohoto receptu vianočku, jednoduché pletenie, vyhovuje sladkosť at´d. Miesim ručne, moja skúsenosť - treba pridať viac vody. Najprv - prvýkrát - som myslela, že som zle odmerala množstvo. Posledne som pridala do cesta sekané orechy a hrozienka. Ako obyčajne, mala úspech. k tomu maslo a kakao, dospeláci kávu...:-K (zas pridávam foto...)

pohoda.b@post.cz: nebudete-li delat omladek, pouzijete suroviny z nej primo do testa. Tzn. pridate i tu dalsi mouku a vodu z nej;-)

Výborná vánočka, u nás oblíbená už několik let ????
Krásné Vánoce všem????️

Cathleen: moc děkuji za odpověď, jinak bych chtěla ještě upřesnit když nebudu dělat omládek tak mouky bude pouze těch 530 g ? Rozhodně vyzkouším. Děkuji za odpověď.

pohoda.b@post.cz: už jste ji někdy zkoušeli, že píšete - "aby nebyla tak tuhá" :-?
Jinak zadělat můžete ručně tak, jako popisuji postup v pekárně. Omládek je tady právě kvůli větší nadýchanosti vánočky ;-) (Postup jsem trochu upravila, aby nebyl jen do pekárny.)

Zdravím, nešla by ta vánočka zadělat pouze s kvasnicemi , nedělat omládek??? Máme rádi vše nadýchané co se stane když přidám více vody aby nebyla tak tuhá??? té mouky bude celkem 720 g??? 190 g + 530g není to nějak moc a bez mléka jen vodu? navíc nemáme dom.pekárnu, vše bych musela dělat v ruce. Díky za vysvětlení.:-)

cathleen: teď jsem si přečetla u receptu na máslové hřebeny, že vodu vážíte. To je nápad!

cathleen: Jasně že vánočkové těsto musí být tužší než těsto na koláče. Dělala jsem poloviční množství = na jednu vánočku, možná jsem vodu nepřesně odměřila a každý centilitr je pak v tom malém množství znát. Nicméně hned jsem zařadila do oblíbených receptů, protože si rádi vánočku ještě mažeme máslem, což k téhle nehutné výborně pasuje. A navíc z pěti pramenů je raz dva hotová. Že jsem tenhle recept neobjevila dřív.

EvaSk: jsem ráda, že chutnala :-K S tuhým těstem - je možné, že jste měla sušší mouku, co potřebovala víc vody, ale těsto má být poměrně pevné. Pokud jste zvyklá na měkčí těsta, mohlo vás to překvapit.

Výborná vánočka. Zadělávala jsem ručně, nemám pekárnu, musela jsem přidat trochu vody, těsto bylo strašně tuhé.

hospodyne: ať se povede! Malého bobíška je mi moc líto :-*

magdalenka: díky za foto i zprávu :-K

:-Ktaké ji zítra budu péci, mladí jedou na dovolenou. Ale nemám náladu, jiný vnouček si příšerně zlomil ručičku a je po operaci. A kvůli koronaviru tam musí být bez maminky. Ještě nechodí do školy...

Nasa oblubena... Aj dnes som piekla. Len nevytahujem DP, rucne mi to ide rychlejsie. :-D

My doma vždy pleteme z 9 pramenů - dole 4, pak 3 a nakonec 2:-K Symboliku jsem neznala, tak jsem ráda, že jsem se ji teď dozvěděla.

Na pletení vánočky mám prima vychytávku od Viléma Vrabce: Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dále rozdělíme na 3 díly, ze kterých upleteme tlustý cop. Druhou polovinu rozdělíme na 5 dílů - ze 3 upleteme slabší cop a ze zbylých dvou dílů smotáme horní díl. Všechny tři útvary necháme dokynout a sesadíme - dospod silný cop, uprostřed trochu promáčkneme dlaní, pak slabší cop a nakonec "provázek". Zajistíme špejlemi, radši víc. Je to úžasně jednoduché a dokáže to úplně každý. Zkuste.
Jinak tento recept je úplně luxusní, peču velmi často - i na dovolené atd, na hory, dětem na svačinu.

zizala: :-K to já vím, umím ze čtyř i ze šesti. Jen mi přišlo příležité tento způsob zmínit.
V Sama doma paní pletla vánočku z osmi pramenů, moc se mi to líbilo, takže v sobotu budu mít premiéru. Ta se nemůže rozjet, nešpejluje se a tvar je báječný. Bez symboliky.
Kdysi jsem takové pletení viděla v Hledání ztraceného času, v Masarykových domovech pekli vánočky pro obyvatele a právě tímto způsobem, vánočky byly velmi dlouhé a nedalo se vidět, jak to pekaři dělají.

Zobrazit starší odpověď

Aj u nás patrí k stáliciam...vždy sa podarí. Pletenie z piatich prameňov je jednoduché a efektné. Pridávam foto, zistila som, že som ešte nepridala....(DP mi odišla, miesila som v rukách 15 minút, predtým omládek.)
Uvítala by som v recepte teplotu a čas - na Pekárnománii to máš.
Ďakujem za skvelý recept, kto sa bojí komplikovaných receptov a pletenia vianočky - tento recept doporučujem!!!

magdalenka: děkuji, i za fotku :-* Teplotu i čas jsem dopsala.

hospodyne: to je opravdu prima vychytávka pro toho, kdo by mohl mít ze zaplétání vánočky veliké obavy, díky :-K
Různé zaplétání je tady ve videu - 10 způsobů ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU

dobrý den chci se zeptat, omládek slyším prvně, mam domácí pekárnu, mam ten tzv. omládek vytořit před samotným kynutím v pekárně, pokud ano jak? nebo prostě vše nahážu do pekárny a dam kynout jako normální kynuté těsto, díky

Zanett: omládek je drožďový kvásek, který tím, že déle kyne před samotným zaděláním těsta, velice zlepšuje prostředí kvasinkám. Pečivo s ním je chutnější, déle vydrží čerstvé a také lépe a víc vykyne.
Klidně ho umíchejte v misce ručně, pak vyškrábněte do pekárny a nechte tam 45 minut kynout. Pak přidejte zbytek surovin a hned nechte pekárnou umíchat těsto. Bez předehřevu, protože o to déle by omládek stál a stárnul.
Vypadá to složitě, ale není a péct s omládkem se opravdu vyplatí. Však vyzkoušejte! ;-)

Upečená. Fantastická :-):yes:

SilviaD: to mě moc těší, děkuji :-K

hospodyne: promiň, tvůj komentář mi nějak utekl...ale také děkuji, jsem moc ráda, že tak chutná <3 i když je s "mouchama" :-D

:-Kchci sdělit jen pochvalu. Teď jsem ji pekla pro mladé na dovolenou. Jednu s rozinkami, jednu bez. Naši vnuci je nemají rádi. " babi, moc doblá, jen ty mouchy mi, plosím, vyndej! " Toto těsto, zadělávané vodou používám i na ořechový a makový závin. Je to úžasný recept.:yes:

Vánočka je naprosto dokonalá :yes: Tyto vánoce peču už potřetí a vždycky zmizí rychlostí blesku. Jinou už dělat nebudu <3 S těstem se krásně pracuje, děkuji za super recept :-K

zlatovlaska: děkuji za zprávu :-K Krásné svátky!

Právě zadělávám (jen jsem místo vody použila mléko), zatím super zadělávání<3

Výborná, dnes jsem ji upekla, moc jsem utáhla tak není tak úhledná, ale přidala jsem fotku. :-K

Betyna: moc děkuji, za vyzkoušení i krásnou fotku! <3

Před chvíli mi volala sestra, ráno jsem jí poslal link na tuto vánočku a taky ji moc chválila. :-):yes::yes::yes:

Ivuš, ten recept je úžasný. Já jsem několik let pekl vánočky podle receptu Mazanec z letáku Penny od Jany Remkové, ale konečně jsem našel recept, kde vánočka je podle mých představ. S těstem se dobře pracuje a po upečení je vánočka voňavá a hedvábná. Pekl jsem doma, u přítelkyně, u kolegyňky z práce a naprostá spokojenost. Poprvé jsem pletl z pěti pramenů, jak máš u receptu, ale teď peču jako vždy z šesti pramenů. Přidám i foto. :yes::yes::yes: +1

Jenda1: děkuji za pochvalu i fotku, Jendo :-K tahle máslová vánočka patří i u nás k stálicím, velice oblíbeným :-8:yes:

Dnes poprvé dělaná a nejlepší na celém světě! S těstem se úžasně pracovalo, krásně vykynulo do puchýřků, prostě paráda. Konečně pořádná vánočka na vánoce. Děkuji za úžasný recept. Nikdy už jiný.:-K:yes:

tooli: opravdu moc mě těší, že se vánočka tolik povedla!<3

feri.j: děkuji, i za fotku:-K

<3

Prosím dá se ta sladěnka nahradit třeba medem a nebo cukrem.Děkuji

Lenka: lžičkou včelího medu;-)

super těsto ,skvěle se s nim pracuje,poměry opravdu sedí,dělala jsem poprvé a super:-)děkuji:-K

volantka: těší mě, že se vyvedla a těsto nezlobilo :-K

casino: máte pravdu - šikovné využití zbytku. Jsou to vlastně přibližně dvě polévkové lžíce, ale dost lidí rádo přesné gramáže, proto gramy (tady možná i malinko zbytečně).
K tomu pečení a vámi jinde vzpomínanému "každá trouba peče jinak": i když mi připadá, že tomu nevěříte, mám několikrát vyzkoušeno. Peču už dlouho, troubu jsme měnili několikrát a téměř vždy jsem z nové trouby místo radosti nešťastná. Pečení pečiva mám v oku, a pokaždé se to s novou troubou musím učit znovu a jinak. Tolikrát vyzkoušené recepty a - chleby mi praskají, drobné pečivo se rychleji zapéká a chytá barvu atd.

Dobry den, nemam pekarnu, mužu to spracovat ručně ? A nechat kynout u kamen? jak dlouho to mam nechat kynou po smichani vsech surovin? A posledni otazka :D jak dlouho a při kolika °C? Omlouvam se za tolik otazek :/

cathleen:
No, ty teploty by rcp sedly jako poklice na pekáč:-D a prosím kvůli délce pečení zdůraznit, že se pečou 2 slovy DVĚ vánočky. To víte, někteří kuchtíci jsou slepé :-)
Máme rádi vánočku "jako beton" ( dávám 3 žloutky a 250g másla) a vánočku "pozlatím" v peci při 225°C a dopékám pod alobalem při 160°C ( čas je min. 30min. - dopékám "na špejli)
Vánočku pletu z devíti (4, 3, 2) Příště zkusím spodní patro z pěti pramenů - zdá se mi to jednodušší:-)

Dotaz:
"15 g rozšlehaného vejce" to není ani 1/2 vajíčka... Proč ho tam vůbec dáváte?:-p Nebo jen proto, aby se zpracoval zbytek po potření?

Zobrazit starší odpověď

Včera jsem opět upekla tuto vánočku;-), je skvělá:yes:

Irrena: díky <3 (také se na ni chystám)

Vánočka je nejlepší , kterou jsem kdy dělala , ze stejného těsta dělám i bochánky a loupáčky .:-):yes:

JSem teď "voľaká zmetěná", včera jsem napsala k této vánočce koment, ale koukám, že tu není, snad jen vypadl a není omylem u nějaké jiné vánočky. Protože tahle je skvělá, lehká, nadýchaná a dneska - třetí den po upečení - stále vláčná. Myslím, že to je díky té vodě v těstě, protože snad žádné jiné kynuté těsto není takhle nadýchané. A to jsem jí ještě trochu "ošidila" - místo sladěnky jen cukr, bez mandlí a místo másla Hera. Ale je fakt vynikající, musím ten fígl s vodou zkusit i u jiného kynutého těsta. :-p:yes:

cupak: omládek můžeš umíchat v misce, pak vyškrábnout do pekárny, přidat zbylé suroviny a na uhnětení těsta použít program bez předehřevu - Koláč, Dort nebo podobný;-)

Prosim chtěla jsem poradit. Jak myslite jen umichat. Když dělám těsto v pekárně tak zapnu těsto a tam davam všechno najednou

hosta: :-):-K:yes:

zizala: JÁ jsem ji vrátila;-)

Iví, vrať si svoji fotku ;-)

L.ucika:
Máte moc krásnou vánočku:yes::yes:

Dnes jsem dělala poprvé vánočku a můžu jen doporučit. Těsto je výborné a dobře se s ním pracuje. Jen jsem z této dávky udělala jednu obří vánočku z 10 pramenů. Posílám foto a taky bodík :yes:

katyvypl: to je dobře :-)
Pekla jsem je zrovna vcera, dvě, už máme jen jednu :-8

Tématické fráze:
vánočka, pletení vánočky ze šesti pramenů, domácí pekárna recepty, pletení vánočky ze šesti, vánočka ze šesti, pletení vánočky ze 6, pletení vánočky, pletení vánočky ze 4 pramenů, vánočka ze 6, vanočka pletení, pletení vánočky z pěti, recept vanocka, vánočka recept, vánočka z hladké mouky, domácí vánočka, pleteme vánočku, pletení vánočky ze 6 pramenů, jak uplést vánočku, pletení vánočky z 6 pramenů, vynikající vánočka

Suroviny:
voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové

Přidat fotografie receptu