Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka podle pana Boliny

Hutnější vánočka, která ale svou nadýchanost dohání dlouhou trvanlivostí a vláčností. Je velmi chutná, voní po másle, rumu a rozinkách. Z receptu upečete hned několik kusů a díky tuku v těstě vám vánočka vydrží opravdu dlouho.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Irrena Irrena

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba kynutí )

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie50 787 kJ /
12 139 kcal
Bílkoviny225,41 g
Tuky438,63 g
Vláknina89,10 g
Cholesterol 2,67 g
Sodík 381 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy1 777,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z uvedených surovin odebereme trochu mléka, cukru a mouky. Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj všechno droždí. Přidáme cukr, mouku a umícháme řídké těstíčko. Necháme v teple vzejít kvásek. Krok 2: Zbytek mouky smícháme v míse s cukrem a solí. Ve zbylém vlažném mléce rozkvedláme žloutky. Krok 3: Do mouky uděláme důlek a přidáme citronovou kůru, vzešlý kvásek, mléko se žloutky a rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1,5-2 hodiny. Krok 4: Vykynuté těsto vyndáme na vál a zlehka zapracujeme pokrájené mandle, rozinky a kandované ovoce. Necháme znovu krátce nakynout, asi 15 minut. Krok 5: Po vykynutí rozdělíme těsto na 3 díly a každý díl na 9 dílků, z nichž vyválíme válečky. Krok 6: Pleteme vánočku. Spodní část vánočky 4 díly, uprostřed dlaní zmáčkneme a uložíme cop upletený ze 3 dílků. Opět zmáčkneme a přidáme poslední cop vánočky ze 2 dílků. Upletené vánočky necháme na plechu vykynout. Krok 7: Potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 8: Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 1 hodinu. Propečení zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do těsta a po vytažení musí vyjít suchá.

TIP: Jak upéct dobře vánočku

Zveřejněno 11. 12. 2010

Poznámka autorky Irrena

Tato vánočka je těžší, ale dlouho vydrží. Zatím všem chutnala a to jí dělám už 20 let. Vánoček je tady hodně, ale v žádné není tolik tuku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka podle pana Boliny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M99P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka podle pana Boliny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M99P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

:-OV popisu nemáte uvedený tuk!

Krasne vanocky !!

Tuku je sice hodně, ale myslím, že když se to nepeče denně, tak to určitě jde. Jelikož musím péct znova vánočky, tak to zkusím podle tebe a běda, jak mi to sež.... spapaj:-/:-/:-D:-D:-D:-p:yes:

:yes::-p

Tématické fráze:
doba pečení vánočky, vánočka z 9, recept na vánočku, jak dlouho se peče vánočka, vánočka, pečení vánočky, jak dlouho pect vanocku, vánočka z majonézy, vánočka doba pečení, kvásek na vánočku, pečení vánočky recept, jak dlouho péci vánočku, kvásek do vánočky, vánočka ze 6, olejova vanocka, recepty na vánočku, jak zadělat kvásek, mala vanocka recept, kvásek vánočka, recepty vanocka

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, máslo, cukr, žloutek, mandle, rozinky, ovoce kandované, rum, mléko, kůra citronová, sůl, žloutek, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu