Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pivní sýr

Na přípravu tohoto domácího sýra vám stačí pár ingrediencí, které jen promícháte a několik dní necháte zrát. Výsledný sýr je výrazně aromatický s lahodnou chutí a výborně chutná namazaný na pečivu s máslem nebo topince.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Yvona

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min 5 dní na uležení

15 min (15 min příprava, 5 dní na uležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 567 kJ /
614 kcal
Bílkoviny55,90 g
Tuky23,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 80 mg
Sodík 3,41 g
Sůl8,40 g
Sacharidy30,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Krok 2: Přikryjeme plátýnkem nebo ubrouskem a necháme při pokojové teplotě 5 dnů uležet. Krok 3: Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu. Podáváme ho namazaný na pečivu s máslem.

TIP: Jak udělat domácí sýr

Zveřejněno 15. 12. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí pivní sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92LY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí pivní sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92LY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

:-D

Přečetla jsem si recepty na výrobu pivního sýru a vzpomněla že maminka jej dělávala z tvrdého tvarohu tak jak píšete, sůl, kmín a světlé pivo.Povázala sklenici a nechala na teplém místě několik dní až tvaroh zklihovatěl. Byl to docela smrádek, ale neskutečná dobrota.
Teď jsem našla na nettu podobný recept:

hejdikuchyn.txt.cz/clanky/73560/pomazanka-domaci-syr/

Chci se zeptat, jak dlouho vydrží tento pivní sír v lednici?;-)

Pavlíček 9. 9. 2014 22:58
Pamatuju,za socialismu prodával třený pivní sýr s cibulí.Jeho název byl Kastelán.Ingredience pouze tvaroh,sůl,sladká mletá paprika,nepasterizované pivo s cukrem(dnes pasterizované tak 11°Kozel),cibule.Vše tyčovým mixérem rozmixovatdát do nízké široké nádoby,mikrotermový sáček zajistit gumičkou nechat zrát při pokojové teplotě do 7dnů.Občas promíchat.Kdo chce uspíšit,přidá než bude mixovat na 0.5kg tvarohu na drobno nakráté 3kolečka tvatůžků nebo jeden romadur.S pivem i cibulí opatrně,jinak zhořkne.Žádný kmín ani pepř.Tvaroh pouze Choceňský,tenv kostce,balený se syrovátkou v igelitu, je bez škrobu,ostatní kromě farmářského mají přidaný škrob,který nahrazuje sušinu a nekvasí.Farmářský býva tučnější což zpomaluje zrání.Když přidají tvařůžky nebo romadůr tuk nevadí.Poměr musí každý naučit sám podle chuti.Paprika má jen slabě obarvit,dosolit dá také,má být spíše slanější,s pivem opatrně,aby nebylo řídké,jen s tou cibulí opatně.Nikdy nedělat z termizovaného tvarohu.Pokud stane že bude řídké,můžete během zrání přidat tvaroh,ale použít opět tyčový mixér.Přeji úspěch a budete mlaskat.

Pavlíček: Ja si pamätám, že sa predával v takých kockách. A keď bol správne vyzretý, tak mal takú krémovo-maslovú štruktúru a nedrobil sa. Potom sme si ho na tanieri dochutili, zaliali pivkom a vymiešali.

Maminka si tento sýr běžně dělávala. Provedla jsem přesně podle návodu (tedy nikoliv maminčina, ale ten, který byl uveřejněn v receptech na internetu). Použila jsem 0,50 kg "farmářského tvarohu", dala přesnou kávovou lžičku soli, špetku pepře, špetku kmínu a zalila 3 dcl světlého piva. To jsem provedla včera v 17,00 hod. Dnes v 17,00 hod je to nějaká ani hmota ani tekutina. No, nevím, co z toho bude pátý den.
Naložený tvaroh se vždy dával do široké zavařovačky - dnes se už nedělají, přikryl se čistým plátnem a plátno se přivázalo motouzkem nebo připevnilo gumičkou. naložení.www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/14.gif

to pivo se tam zamíchá, nebo se to s ním jen zalije?

mona:podle mne je to jedno,podle toho,kde zrovna nakupuji,ale třeba vám někdo poradí nějaký konkrétní

Děkuji za okamžité reakce, koupím tedy tvaroh balený, snad už se mi to povede. Ještě bych se chtěla zeptat, jaký tvaroh přesně kupujete značku, ať zase něco nepokazím a sýr bude tedy po pěti dnech tuhý?

mona: světlé 10° a tvaroh balený,ovšem nejlepší je domácí

Do tohoto sýru nebo většiny se používá tvaroh ta kostka ve stříbrném alobalu a pivo se dává světlé

Alexiss: ano použila jsem tvaroh z vaničky, nevěděla jsem, že je to špatně :-(. Jaký mám teda koupit správný? Ještě bych se chtěla zeptat , jaké používáte pivo?

mona:a nepoužila jste tvaroh z vaničky?-s tím se to nikdy nemůže podařit,konzervanty brání té správné reakci

Teď je to čtvrtý den, co mám sýr uležený. Dala jsem to do sklenice a zavíčkovala. Třetí den jsem trochu odlila do skleničky a dala přes noc do ledničky. Vůbec to ale neztuhlo a je to pořád ve velmi tekutém stavu, nemožné namazat na chleba. Poradíte mi prosím? Zkouším to poprvé.

Yvona:Díky, odpoledne jdu na to:-*

mary69 tvaroh používám kupovaný

Tématické fráze:
pivní sýr, domácí pivní sýr z tvarohu, pivní sýr recept, pivní sýr z tvarohu, recept na pivní sýr, vyroba pivniho syra, nalozeny tvaroh, jak vyrobit pivni syr, výroba domácího pivního sýru, výroba pivního sýru, domácí sýr, sýr kastelán, pivní sýr recepty, sýry, recept pivní sýr, jak udělat pivní sýr, sýr z tvarohu,soli,kmínu, pivní sýr kastelán, pivni syr vyroba, sýr z tvarohu

Suroviny:
tvaroh měkký, pivo světlé, kmín celý, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu